20 foto's die laten zien hoe Jay-Z de eerste miljardair in hiphop werd

Inhoudsopgave:

20 foto's die laten zien hoe Jay-Z de eerste miljardair in hiphop werd
20 foto's die laten zien hoe Jay-Z de eerste miljardair in hiphop werd
Anonim

De discussie over wie de GOAT (de beste aller tijden) in hiphop is, leidt altijd tot een vurig debat onder hiphopfans. De lijst varieert van Tupac tot Biggie, Eminem, Kendrick Lamar en Jay-Z's naam is altijd in het gesprek. Jay, geboren als Shawn Corey Carter op 4 december 1969, runt officieel deze stad toen hij in 2019 de eerste miljardair ooit in hiphop werd.

Jay heeft misschien een succesvolle carrière als rapper, maar hij legt zijn lat hoger dan het genre. Dankzij zijn harde leven toen hij jonger was, weet hij hoe hij een budget moet gebruiken. "Ik weet van budgetten. Ik was een drugsdealer", vertelde hij aan Vanity Fair. "Om in een drugsdeal te zitten, moet je weten wat je kunt uitgeven, wat je moet terugbetalen. Of als je een soort kapperszaak of autowasstraat wilt beginnen, dat waren toen de bedrijven."

Van een straathufter tot hiphop's eerste miljardair, we kijken terug op hoe Jay Z zijn imperium opbouwde in 20 foto's.

20 Shawn The Street Hustler

Het is zijn imperium van de geest van een oplichter die hem heeft gebracht waar hij nu is. De jonge Jay-Z groeide op in de volkshuisvesting tijdens het tijdperk van de crack-epidemie in het begin van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig, en hij deed wat hij moest doen om te overleven. "Er was geen plek waar je heen kon gaan voor isolatie of een pauze [van crack]", vertelde hij Vanity Fair in 2013.

19 1996: Once Upon A Time Achter Jay-Z's kofferbak

Nadat hij zijn eerste stapel dode presidenten had gemaakt, wilde Jay weg uit het moeilijke leven en zette hij het op muziek. In 1996 was er geen groot platenlabel dat hem een deal wilde geven, dus moest hij zijn debuutalbum, Reasonable Doubt, zelfstandig uit zijn auto verkopen. Hij en zijn vrienden Damon Dash en Kareem Burke richtten hun eigen onafhankelijke label op, Roc-A-Fella Records.

18 1997: In mijn leven en een persoonlijke openbaring

Na de tragische moord op Jay's middelbare schoolvriend en collega-rapper, The Notorious B. I. G, was Jay-Z aan het bijkomen. Zijn in 1997 door Def Jam gedistribueerde album, In My Lifetime Vol. 1, was een persoonlijke openbaring voor hem toen hij verhalen vertelde over zijn ruwe opvoeding. "Reasonable Doubt was als een introductie", vertelde Jay-Z aan MTV News. "Alles, je hele gesprek is heel algemeen, niet te veel details en dat soort dingen. Alleen is 'In My Lifetime' gedetailleerder, diepgaander. Veel persoonlijker.".

17 1998: Hard Knock Life

Jay bracht het tweede deel van In My Lifetime albumtrilogie uit, Hard Knock Life, in 1998. Zoals de titel van het album suggereert, ziet hij zichzelf als de stem van iedereen die heeft meegemaakt wat ik heb meegemaakt.' Ik zie mezelf in de eerste plaats als zoveel meer dan een rapper", vertelde hij aan MTV."Ik geloof echt dat ik de stem ben voor veel mensen die die microfoon niet hebben of die niet kunnen rappen. Dus ik wilde het verhaal vertegenwoordigen en vertellen.

16 1999: Leven en tijd van S. Carter

Jay sloot de jaren 90 af met het laatste album van de trilogie, Life & Time of S. Carter, en keerde terug naar zijn achterwerk, straatgeoriënteerde geluid van het debuutalbum uit 1996, Reasonable Doubt. In de eerste week werden 462.000 exemplaren verkocht en tien jaar na de release verdubbelde het en verviervoudigde het tot ongeveer drie miljoen exemplaren wereldwijd.

15 1999: RocaWear

Jay genoot van zijn succes als rapper, maar hij wist dat het nooit voor altijd zou duren. In 1999 lanceerden hij en zijn Roc-A-Fella-partner in crime, Damon Dash, hun eerste officiële zakelijke onderneming: een in New York gevestigde kledingretailer, Rocawear. De twee zakenpartners kregen in 2006 echter een fall-out en Jay-Z nam de hele lijn over. Dertien jaar na de lancering is het bedrijf naar verluidt 490 miljoen dollar waard.

14 2000: De dynastie

Jay bracht zijn vijfde studioalbum uit, The Dynasty: Roc La Familia, op 31 oktober 2000. Dankzij bekende sterren als Snoop Dogg, R. Kelly en Scarface, die hun vocalen op het album legden, volgens Billboard werd het album een van de best verkochte R&B/Hip-Hop Albums van het decennium van de jaren 2000. Dit album liet ons ook kennismaken met Kanye West, Jay's toekomstige 'broer'.

13 2001: De blauwdruk

Jay bracht zijn beste oeuvre uit, The Blueprint, uren voordat de toren instortte tijdens de aanslag van 9/11. Ondanks het toeval werden er in de eerste week 427.000 exemplaren verkocht. In die tijd was Jay-Z op de top van zijn kunnen toen hij het meest gezochte gezicht van hiphop werd nadat hij werd afgewezen door rappers Nas, Jadakiss en Prodigy. Kanye West produceerde een groot deel van het album.

12 2001: De slag om New York

Het is moeilijk om Jay-Z en zijn succesverhaal te schrijven zonder een van de meest gevierde hiphopgevechten te noemen, Jay-Z vs. Nas. De twee vochten zich een weg naar de rap suprematie in New York sinds 1996, en 2001 was het hoogtepunt. Jay dissed Nas op zijn veelgeprezen project, The Blueprint, wat ertoe leidde dat Nas reageerde met Ether, een van de beste diss-tracks aller tijden. De twee schudden elkaar echter de hand en pletten hun rundvlees in 2005.

11 2002: De blauwdruk 2

Jay-Z's gekke en robotachtige werkethiek is niet te evenaren omdat hij de lat altijd hoog legt en nooit zelfgenoegzaam wordt. Na het succes van The Blueprint, bracht Jay op 12 november 2002 het vervolg uit, The Blueprint 2: The Gift and the Curse. In hetzelfde jaar maakte hij ook een samenwerkingsalbum met R&B-zanger R. Kelly, The Het beste van twee werelden.

10 2003: Het zwarte album (40/40)

Jay bracht zijn Grammy-genomineerde 'pensioen'-album, The Black Album, uit op 14 november 2003. Dit eersteklas werk bevestigde Jay's lange levensduur in hiphop. Hij maakte het record bekend tijdens de lanceringsceremonie van zijn mede-eigendom van sportbars, The 40/40 Club. Hij moet de sportbar The 40/40 Club nu nog uitbreiden naar maar liefst 20 luchthavens.

9 2004: The Def Jam President

Jaren van succesvolle albums en zakelijke ondernemingen leidden Jay-Z in 2004 tot de prez-positie van Def Jam Records. "Na tien jaar met succes Roc-a-Fella te hebben geleid. Shawn heeft bewezen een scherpzinnig zakenman te zijn, naast het briljante artistieke talent dat de wereld ziet en hoort, "zei Antonio "LA" Reid, voorzitter van de Island Def Jam Music Group. "Ik kan niemand bedenken die relevanter en geloofwaardiger is in de hiphopgemeenschap om voort te bouwen op de fantastische erfenis van Def Jam en het bedrijf naar het volgende baanbrekende tijdperk te brengen."

8 2005: Jay-Z in een schoonheidslijn?

In 2005 breidde Jay-Z zijn zakelijke vleugel opnieuw uit, en deze keer werd hij een investeerder in Carol's Daughter, een lijn van multiculturele schoonheidsproducten, waaronder producten voor haar, huid en handen. Jay, samen met Will Smith en Jada Pinkett Smith, behoorden tot de beroemdheden die $ 10 miljoen in het merk investeerden om het naar het landelijke bereik te stuwen.

7 2006: Raad eens wie er terug is?

Zelfs als hij zou stoppen met rappen, zou Jay-Z nog steeds geld kunnen verdienen met zijn slimme zakelijke investeringen, maar in 2006 vond hij weer liefde in rappen. Op 21 november 2006 bracht hij zijn comeback-album Kingdom Come uit en kreeg lauwe recensies van de critici. In hetzelfde jaar breidde Jay zijn zakelijke ondernemingen uit naar het champagnebedrijf Armand de Brignac. Hij ontving miljoenen dollars per jaar voor zijn samenwerking met het bedrijf voordat hij later het hele bedrijf kocht.

6 2007: Amerikaanse gangster

Na het bekijken van de Amerikaanse gangsterfilm van Ridley Scott, werd Jay-Z er zwaar door geïnspireerd en verbeeldde hij zijn ervaringen als straatvechter op zijn gelijknamige album uit 2007. Tot op heden heeft hij dertien studioalbums, waaronder The Blueprint 3 (2009), Magna Carta Holy Grail (2013) en 4:44 (2017). In hetzelfde jaar verkocht hij de rechten op het merk Rocawear aan Iconix Brand Group voor $ 204 miljoen.

5 2008: Roc Nation

In 2009, na vijf jaar regerend over Def Jam Records, nam Jay-Z afscheid van het bedrijf om zijn eigen muziekuitgeverij, entertainment- en sportbureau Roc Nation, LLC op te richten. Het werd opgericht in 2008 en is nu de thuisbasis van artiesten als Lil Uzi Vert, Rihanna, Normani, Jaden Smith, Meek Mill en vele anderen. Na jaren van daten, trouwde hij op 4 april met zijn oude geliefde, Beyonce Knowles. Aw!

4 2010: gedecodeerd

Wie weet na jaren van hosselen op straat, records breken en investeren beter over het zakenleven dan Jay-Z? In 2010 bracht hij zijn memoires uit, Decoded, en werkte hij samen met de Bing-zoekmachine om een ambitieuze marketingcampagne te creëren. Ze creëerden een speurtocht die alle 305 pagina's van het boek 'verborgen' op 200 locaties die cruciaal waren in zijn leven zodat de fans ze konden 'decoderen'. De prijs? Gratis toegang tot al zijn shows.

3 2014: 200 miljoen dollar

In zijn lied 'Young Forever' stelt Jay Z zich een leven voor waarin 'je nooit oud wordt en de champagne altijd koud is'. Na jaren verbonden te zijn geweest met het merk, investeerde Jay-Z 200 miljoen dollar in Armand de Brignac-champagne. “We zijn trots om aan te kondigen dat Sovereign Brands, een in New York gevestigd wijn- en gedistilleerdbedrijf dat eigendom is van de familie Berish, zijn belang in het champagnemerk Armand de Brignac ('Ace of Spades') heeft verkocht aan een nieuw bedrijf onder leiding van de wereldwijd bekende Shawn 'Jay Z' Carter', zei Sovereign Brands in een verklaring.

2 2015: Getijde

Jay-Z speelde niet rond toen hij zei: 'Zet me ergens op Gods groene aarde, ik zal mijn waarde verdrievoudigen' op U Don't Know van het album The Blueprint. In 2015 lanceerden Jay-Z en verschillende succesvolle artiesten zoals Marshmello, Kanye West, J. Cole, Lil Wayne, Madonna en anderen Tidal, de allereerste streamingdienst die eigendom is van een artiest. Nu is het bedrijf meer dan 600 miljoen dollar waard, tien keer de oorspronkelijke waarde toen hij het bod uitbracht.

1 2017: Vastgoed

Naast champagne, beauty line, entertainmentbureau en streamingdienst, investeerden Jay-Z en zijn vrouw Beyoncé ook in onroerend goed. Nadat ze hun tweeling hadden verwelkomd, kocht het machtspaar een paar bijpassende huizen: een herenhuis van $ 26 miljoen in East Hampton en een landgoed van Bel Air van $ 88 miljoen. Dit bewees dat Jay-Z tenslotte meer is dan een rapper, en zijn gemoedstoestand is wat zijn imperium doet groeien.

Aanbevolen: