Een kijkje binnenin: Harry Potter en Voldemort's verbinding door de ziel, en scheiding door de mensheid

Inhoudsopgave:

Een kijkje binnenin: Harry Potter en Voldemort's verbinding door de ziel, en scheiding door de mensheid
Een kijkje binnenin: Harry Potter en Voldemort's verbinding door de ziel, en scheiding door de mensheid
Anonim

Mensen worden vaak verdeeld door wat ze zien als goed of slecht. Deze dualiteit wordt vaak gesubjectiveerd in de samenleving en laat ons vaak twijfelen over wat wel of niet goed of slecht is. In de Harry Potter-serie staat de kwestie van goed, kwaad, zuiverheid en onzuiverheid centraal, met name het goede dat Harry bezit en dat Voldemort aan de andere kant mist. Ondanks het feit dat Harry van nature goed is, werd hij bijna in het huis van Zwadderich geplaatst, dat berucht is vanwege het produceren van duistere tovenaars. Zowel Tom Riddle (Voldemort) als Harry Potter hebben veel eigenschappen en overeenkomsten, maar er is veel dat hen van elkaar onderscheidt.

Er zijn vreselijke dingen gebeurd met Harry in zijn jeugd. Zijn ouders werden vermoord door de duistere tovenaar, Heer Voldemort, dus hij werd (met tegenzin) opgevoed door zijn tante en oom. Hij werd gedurende een groot deel van zijn jeugd genegeerd en behandeld alsof hij iets stinkends was dat op de bodem van iemands schoen werd gevonden.

Op zijn 11e verjaardag ontving Harry de verrassing van zijn leven en kreeg hij te horen dat hij in feite een tovenaar was en naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus zou gaan. Ondanks zijn moeilijke jeugd belandt hij in het huis van Griffoendor. Hij overwint de duisternis en streeft ernaar om tijdens zijn tovenarij gezonde beslissingen te nemen.

Tom Riddle daarentegen is vanaf het begin slecht. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad, is opgegroeid in een weeshuis en vindt een toevluchtsoord zodra hij is toegelaten tot Hogwarts. Hij wordt gesorteerd in het huis van Zwadderich en zingt tijdens zijn tijd op school aan de kant van de duisternis.

Tom Riddle, die later verandert in de duistere tovenaar, Heer Voldemort, had ook een bewogen verleden en begon op jonge leeftijd als wees. Hij groeit op in een kinderweeshuis en net als Harry ontdekt hij zijn tovenaarskrachten op 11-jarige leeftijd en wordt hij opgewonden om naar Hogwarts te gaan. Hij weet niet veel over zijn verleden en heeft besloten dat hij door middel van de leringen en lezingen die hij op school zou krijgen, meer over zijn afkomst en geschiedenis zou kunnen leren.

Voldemort was een toegewijde, gedreven student, die veel van de leraren leuk vonden. Hij werd gerespecteerd door zijn leeftijdsgenoten, hoewel hij niet echt vrienden had. In tegenstelling tot Harry was Tom Riddle sluw en meedogenloos en deed hij wat nodig was om vooruit te komen en de beste te zijn. Hij was trots op zijn vermogen om anderen te controleren en te manipuleren, en gebruikte dit later in zijn voordeel om studenten van Zweinstein in Dooddoeners te veranderen.

Soortgelijk begin, verschillende uitkomsten

Terwijl Harry leert over zijn verleden, de dood van zijn ouders en de duistere tovenaar die zoveel liefdesverdriet veroorzaakte, ontdekt hij ook dat er veel overeenkomsten zijn tussen hem en Heer Voldemort. In het tweede boek probeert Harry erachter te komen wie de erfgenaam van Zwadderich is, en door zijn ontmoetingen met Perkamentus komt hij achter het verleden van Voldemort en ontdekt hij veel belangrijks via zijn herinneringen. Tom Riddle vertelt Harry: Er zijn vreemde gelijkenissen tussen ons. Zelfs jij moet het gemerkt hebben. Beide halfbloeden, wezen, opgevoed door Dreuzels. Waarschijnlijk de enige twee Parselmouths die naar Zweinstein zijn gekomen sinds de grote Zwadderich zelf. We lijken zelfs iets op elkaar.”

Door de films heen merken Perkamentus en andere professoren de overeenkomsten tussen de twee tovenaars en velen vragen zich af of Harry zal blijken zoals Voldemort of niet. Harry vertelt de sorteerhoed in de eerste roman specifiek dat hij er alles aan zou doen om niet in Zwadderich te worden geplaatst. Tom Riddle daarentegen was blij dat hij in dat huis was geplaatst. Harry vraagt zich af of de hoed de juiste beslissing heeft genomen door hem in Griffoendor te plaatsen boven Zwadderich, vooral na alle raadsels die zijn ontdekt in de Geheime Kamer. Hij confronteert Perkamentus met zijn zorgen of hij echt past als een dappere, stoutmoedige Griffoendor, of beter af zou zijn geweest als hij in Zwadderich was geplaatst, zoals Tom Riddle. Perkamentus stelt hem gerust en antwoordt: Luister naar me, Harry. Je hebt toevallig veel kwaliteiten die Zalazar Zwadderich op prijs stelde in zijn zorgvuldig uitgekozen studenten. Zijn eigen zeer zeldzame gave, Parseltongue, vindingrijkheid, vastberadenheid, een zekere minachting voor de regels. Toch zijn het onze keuzes, Harry, die laten zien wat we werkelijk zijn, veel meer dan onze capaciteiten.”

Terwijl Harry ervoor kiest om zijn krachten voor het goede te gebruiken en Tom Riddle ervoor kiest om de zijne ten kwade te gebruiken, is het een feit dat de overeenkomsten tussen de twee bijproducten zijn van dingen die buiten hun controle lagen. Geen van beide tovenaars had iets te zeggen over de vraag of ze halfbloed waren, wees waren, opgevoed door dreuzels of dat ze opgroeiden met het vermogen om met slangen te praten. Zoals Perkamentus stelt, zijn het onze keuzes die bepalen wie we zullen zijn. Voldemort gebruikt zijn macht voor het kwade, maar Harry gebruikt de zijne voor het goede.

Harry en Voldemort. "The Chosen One" en "Hij die niet genoemd mag worden." Deze twee tovenaars lijken aan de oppervlakte op elkaar, maar verschillen op meer manieren dan één onder de oppervlakte.

Aanbevolen: