De tragische jeugd van deze Addams Family Star veranderde Hollywood voor altijd

Inhoudsopgave:

De tragische jeugd van deze Addams Family Star veranderde Hollywood voor altijd
De tragische jeugd van deze Addams Family Star veranderde Hollywood voor altijd
Anonim

Fans van The Addams Family hebben altijd een favoriet personage. Voor velen is het de zwoele Morticia, de romantische Gomez, de goth-as-heck Wednesday, of de lieve en mollige Pugsly. Maar voor velen is hun favoriet de kale en elektrisch geladen oom Fester.

De originele Addams Family-cartoons in The New Yorker, getekend door Charles Addams, hadden geen namen. Pas toen de tv-show in de jaren zestig werd uitgezonden, kregen de personages allemaal een naam. De originele Uncle Fester werd gespeeld door een acteur genaamd Jackie Coogan. Coogan heeft een belangrijke erfenis achtergelaten in Hollywood, maar die kwam op een zeer tragische manier tot hem.

8 Jackie Coogan was een van Hollywoods eerste kindsterren

Coogans werk in Hollywood gaat helemaal terug tot de gouden eeuw van de stomme films. Hij werd wereldberoemd nadat hij speelde in de klassieke komedie The Kid met stomme filmicoon Charlie Chaplin. Daarna speelde hij in tal van stomme films voordat hij overstapte naar talkies.

7 Jackie Coogan deed een paar andere films

Coogan heeft een uitgebreid cv, vooral voor zijn tijd als stomme filmacteur. Hij speelde in meer dan een dozijn speelfilms voordat hij een tiener was en speelde zelfs in literaire klassiekers als Oliver Twist, Tom Sawyer en Huckleberry Finn. Als kindacteur zou Coogan tussen de $ 3 en $ 4 miljoen hebben verdiend, wat bijna $ 60 miljoen is in moderne dollars.

6 Jackie Coogan's ouders hebben zijn geld gestolen

Helaas heeft de jonge Coogan nooit van het geld kunnen genieten. Coogan's vader beheerde zijn geld tot 1935, toen hij stierf bij een auto-ongeluk. Coogan verwachtte datzelfde jaar het volledige bedrag van zijn vermogen te ontvangen omdat hij net 21 was geworden. Hij ontdekte echter al snel dat zijn moeder en stiefvader, die de zaakvoerder van de familie Coogan waren geweest, het geld hadden verspild aan zaken als bont jassen, auto's en andere luxe. Coogans moeder betwistte dat ze nooit had beloofd haar zoon ook maar iets van het geld te geven, dat hij alleen maar 'voor de camera's speelde en plezier had', alsof dat haar diefstal rechtvaardigde. Ze betwistte zelfs dat hij 'een slechte jongen' was, tegen de kranten toen Coogan een rechtszaak aanspande om zijn verdiensten terug te krijgen.

5 Zijn rechtszaak leidde tot een belangrijke wet voor kinderacteurs

Coogan daagde zijn moeder en stiefvader in 1938 voor de rechter, maar kreeg uiteindelijk slechts minder dan $ 200.000 uit de zaak. Charlie Chaplin bleef bevriend met Coogan na hun film samen, en een gulle Chaplin gaf Coogan wat geld om hem te helpen weer op de been te komen. Californische wetgevers hebben de California Child Actor's Bill aangenomen, die beter bekend staat als "Coogan's Law". De wet schrijft voor dat filmmakers 15% van het salaris van een kindster in een trustfonds moeten storten, dat nu 'Coogan Accounts' wordt genoemd. een brok geld voor hen gereserveerd. Californië was een voorloper bij het aannemen van deze wet en vele andere staten hebben dit gevolgd. Maar verbazingwekkend genoeg is er nog steeds geen federale Coogan-wet in de Verenigde Staten.

4 Jackie Coogan kreeg de familie Addams veel later in het leven

Coogan bleef acteren na zijn juridische strijd met zijn moeder, maar hij kwam niet in de buurt van de ster die hij als kind was geweest. Hij heeft er echter niet onder geleden. Hij werkte consequent in film en televisie en speelde bijrollen in projecten als Mesa of Lost Women, The Buster Keaton Story en High School Confidential. Na zijn zaak nam hij een 5-jarige pauze van acteren om tijdens de Tweede Wereldoorlog in het leger te dienen. Hij was 52 toen hij in 1966 werd gecast als de beminnelijke oom Fester.

3 Jackie Coogan verdiende uiteindelijk zijn geld terug

Hoewel Coogan zijn rechtszaak won en hielp om de wet van Coogan te laten goedkeuren, werd hij nooit zo rijk als hij zou zijn geweest als zijn moeder haar hand uit zijn zakken had gehouden. Op het moment van zijn dood was hij naar schatting echter teruggekeerd naar een respectabele $ 15 miljoen, maar dat is bijna niets anders dan zakgeld als hij de miljoenen kapitaal had mogen uitgeven die hij in de jaren dertig had kunnen investeren. Coogan moest de rest van zijn leven werken om terug te komen op een persoonlijk bedrag in de miljoenen.

2 Jackie Coogan is nu een icoon

Hoewel het tragisch is dat Coogan zo hartverscheurend werd verraden door zijn moeder en verdrietig dat hij geld verloor dat rechtmatig van hem was, won Coogan uiteindelijk toch. Hij verdiende niet alleen zijn geld terug, dankzij jarenlang hard werken, maar hij veranderde ook de Hollywood-wetgeving ten goede door kindacteurs te helpen voor de komende generaties. Bovendien kan hij als oom Fester in vrede rusten onder het feit dat hij een icoon bleef, jaren nadat hij geen kinderster meer was.

1 Jackie Coogan was altijd dankbaar voor de steun van zijn fans

Niet alleen dat, zijn imago als oom Fester zette de standaard voor alle volgende versies van het personage, inclusief de klassieke vertolking van Christopher Lloyd voor The Addams Family-films uit de late jaren 80 en vroege jaren 90. Coogan stierf in 1984 en was altijd trouw aan zijn fans. Zijn laatste wens was dat zijn begrafenis openbaar zou zijn.

Aanbevolen: