De Madonna-muziekvideo die van MTV was verbannen

Inhoudsopgave:

De Madonna-muziekvideo die van MTV was verbannen
De Madonna-muziekvideo die van MTV was verbannen
Anonim

Madonna was de koningin van de controverse in de jaren 80 en 90. Haar muziek en optredens op het podium verlegden constant de grenzen en net toen het publiek dacht dat ze niet meer gewaagd kon zijn, zou ze een manier vinden om iedereen te verrassen.

Het waren echter haar muziekvideo's die de meeste NSFW-content bleken te zijn die ze maakte (ze is zelfs doorgegaan met het maken van verontrustende video's op haar Instagram-account). Eén muziekvideo in het bijzonder bracht haar in de problemen met MTV en werd zelfs verbannen door het kabelnetwerk.

Hoe 'Justify My Love' zijn weg vond naar Madonna

Op 9 november 1990 bracht Madonna haar eerste greatest hits-album uit, getiteld The Immaculate Collection. De eerste single op dat album was een nummer genaamd "Justify My Love", een nummer dat niet zo subtiel verwijst naar seks en romantiek. Het nummer is oorspronkelijk geschreven door Lenny Kravitz en Ingrid Chavez, een beschermeling van Prince in de late jaren 80 en vroege jaren 90.

In een interview met Vibe, toen hem werd gevraagd naar de conceptie van het nummer, zei Chavez: Het schrijven van 'Justify My Love' met Lenny Kravitz en Andre Betts was een van die momenten waarop magie net gebeurde.

Andre kreeg een beat op gang, Lenny nam een synthregel op en toen vroeg hij me of ik iets had dat ik wilde zeggen. Ik had een brief bij me (mijn brieven zijn als gedichten) en dus stapte ik op de microfoon en las in feite de brief. Eén take en de rest is geschiedenis."

Vanaf daar besloot Lenny Kravitz om het naar zijn mogelijke vriend-met-benefits op dat moment, Madonna, te brengen.

Tijdens een interview met Yahoo! Entertainment, vertelde Lenny Kravitz hoe Madonna de eerste persoon was die in me opkwam nadat de opname klaar was. Ik werkte aan een aantal demo's en 'Justify My Love' kwam op de proppen en ik vond het geweldig, maar ik wist dat het niets voor mij was. Ik dacht dat het perfect zou zijn voor Madonna. Dus belde ik haar en ik zei: 'Ik heb een nummer 1 nummer voor je.' En ze zei: 'Nee, dat doe je niet.' En ik zei: 'Ja, dat doe ik. … Waar ben je? Ik zal het brengen.'”

NSFW muziekvideo-inhoud en Madonna's marketingplan

De muziekvideo van Jean-Baptiste Mondino die op de single volgde 'expliciet' noemden, was volgens de normen van de jaren '90 een suikercoating. Sadomasochisme, SM- en BDSM-beelden, biseksualiteit, gedeeltelijke naaktheid en zwaar geïmpliceerde pittige tijd met meerdere partners waren meer dan genoeg om de video te verbieden uitgezonden te worden op MTV.

Niet lang na de eerste release, werd de videoclip opgenomen in een segment van het nachtnieuws-tv-programma Nightline, wat de video alleen maar nog populairder maakte. Vanwege het verbod brachten Madonna en haar platenlabel het uit op VHS en verkochten het in platenwinkels in de VS.

Lenny Kravitz vervolgde zijn interview met Yahoo! Entertainment over de briljante marketing van Madonna. "Sinds MTV het verbood, besloot ze de video [op VHS, voor $ 9,98] te verkopen, en elke video telde als een single. … Ik herinner me dat mensen in de rij stonden bij Tower Records, om de hoek, om deze video van Madonna te krijgen, en het ding werd nummer 1. En het was nummer 1, wereldwijd, want ik weet niet hoe lang. Het was enorm. Sterker nog, het was haar grootste hit op dat moment in haar carrière."

Madonna spreekt zich uit over de controverse en de dubbele standaarden van de media over censuur

Madonna Pepsi Ad
Madonna Pepsi Ad

Tijdens haar interview met Nightline in december 1990 gaf Madonna toe dat ze de indruk had dat de MTV-regels voor wat acceptabel werd geacht in muziekvideo's inconsistent waren. Ze zei: "Toen ik mijn 'Vogue'-video maakte, was er een foto van mij waar ik een doorschijnende jurk draag, en je kunt mijn borsten duidelijk zien. Ze vertelden me dat ze wilden dat ik dat eruit zou halen, maar ik zei dat ik dat niet zou doen, en ze speelden het toch… Ik dacht dat ik weer in staat zou zijn om de regels een beetje te buigen."

Ze ging verder en riep met twee maten op bij censuur. Meer specifiek, wat mensen acceptabele expliciete inhoud vinden, wordt vergeleken met onaanvaardbare expliciete inhoud. Ze zei: Ik wil graag de hele kwestie van censuur op televisie aankaarten. Waar trekken we in het algemeen de grens? Ik trek de grens in termen van wat ik denk dat te zien is op televisie. Ik trek de grens bij geweld, vernedering en vernedering.”

Na 12 jaar, in 2002, zond MTV2 de hele muziekvideo uit tijdens een speciale countdown met een lijst van de meest expliciete en controversiële muziekvideo's die ooit op MTV zijn uitgezonden.

Onnodig te zeggen dat de muziekvideo ook in zijn geheel op YouTube te bekijken is. "Justify My Love" heeft 5 miljoen video-exemplaren verkocht in de VS en heeft op dit moment nog steeds het record voor best verkochte video-single aller tijden.

Aanbevolen: