De waarheid achter Elvis' manager kolonel Tom Parker

Inhoudsopgave:

De waarheid achter Elvis' manager kolonel Tom Parker
De waarheid achter Elvis' manager kolonel Tom Parker
Anonim

De film toont de relatie tussen 'The King' en zijn manager, en een nieuwe generatie fans die geen genoeg van Elvis-content kunnen krijgen, zijn gefascineerd door wat ze hebben geleerd over de man die Elvis heeft gevormd en gemaakt hem een van de grootste sterren aller tijden. Het is zeker een interessant verhaal.

Het is interessant dat de ex-vrouw van Elvis, Priscilla, die sprak over hoe de ster zou hebben gereageerd op de biopic, Parker standvastig heeft verdedigd en enkele verhalen de ronde heeft gedaan na de release van de film.

Thomas Andrew Parker's associatie met Presley maakte hem een zeer rijk man, hoewel hij door zijn gokgewoonte het grootste deel van zijn fortuin verloor. Het publiek raakte eraan gewend hem aan de zijde van de zanger te zien, een ogenschijnlijk vooraanstaande kolonel die rond 1900 in Huntingdon, West Virginia was geboren.

Elvis-fans verdenken kolonel Parker

Naarmate Elvis groter werd, raakten mensen onvermijdelijk geïnteresseerd in degenen die deel uitmaakten van zijn binnenste cirkel. Dat was inclusief zijn manager.

En de informatie die over de kolonel werd opgegraven, schetste geen mooi beeld.

In Parkers versie van zijn levensverhaal was hij van huis weggelopen om zich bij een circus aan te sluiten, waar hij met olifanten en paarden werkte. In werkelijkheid werkte hij in het carnavalscircuit en presenteerde hij acts als Colonel Tom Parker en His Dancing Chickens, die de kippen zagen springen omdat ze op een hete plaat verborgen waren onder zaagsel. Hij runde ook een handpalmleeshokje.

Dus wie was kolonel Parker eigenlijk?

Hij was onder andere een illegale immigrant, die nooit als Amerikaan was genaturaliseerd. Hoewel hij verhalen vertelde dat hij als matroos bij Holland America Cruise Line had gewerkt, was hij waarschijnlijker aan boord als verstekeling.

In werkelijkheid was de manager van Elvis Andreas Cornelis van Kuijk. Geboren in juni 1909 in Breda in Nederland, was hij het zevende kind van een bezorger en zijn vrouw. Op 18-jarige leeftijd verdween hij gewoon spoorloos, hij had zijn identiteitspapieren, kleding of geld niet meegenomen.

Pas in 1960 realiseerde de zus van Parker, Nel Dankers-van Kuijk, zich dat hij nog springlevend was en werkte als manager van een van de beroemdste mensen ter wereld. Toen ze een artikel over Elvis las, herkende ze de manager van de zangeres als haar lang verloren gewaande broer. Ondanks dat zijn familie het contact met hem probeerde te herstellen, verzette hij zich tegen alle pogingen.

Na zijn tijd op de kermissen was Parker van koers veranderd. Tegen het einde van de jaren dertig werkte hij als muziekpromotor, leidde hij crooner Gene Austin en countryzangers Minnie Pearl, Hank Snow en Tommy Sands.

Onder het exclusieve management van Parker, een andere countryzanger, werd Eddy Arnold een superster met zijn eigen radioshow, boekingen in Las Vegas en een reeks nummer één platen waarmee hij een van de meest productieve hitmakers in de geschiedenis werd.

Heeft Parker geprofiteerd van Elvis?

Veel van de details kwamen pas in 1980 in het nieuws, toen fans tot hun schrik hoorden dat Parker een enorme 50% van Elvis' inkomsten had genomen. Een rechter vond dat zijn management onethisch was en dat hij zijn cliënt miljoenen had gekost.

Parker had ook veel andere manieren gevonden om geld uit de legende van Elvis te halen. In wat mogelijk de eerste marketingcampagne was gericht op de tienermarkt, verkocht hij Elvis-lippenstift, bedelarmbanden, sneakers, platenspelers en teddybeerparfum. Hij verkocht zelfs "I Hate Elvis"-knoppen voor degenen die de zanger niet mochten. In 1957 had hij alleen al via merchandising meer dan $ 22 miljoen verdiend.

Ondanks de voor de hand liggende uitbuiting van Elvis, beweren sommige critici dat Parker een baanbrekende manager en een meesterpromotor was: hij onderhandelde over een van de eerste deals van $ 1 miljoen per foto voor een Hollywood-acteur en zorgde ervoor dat via zijn films, Elvis bleef in het publieke oog gedurende zijn tijd in het leger.

Hij bezorgde de zanger ook het bestbetaalde Vegas-contract voor die tijd, plus hij organiseerde het eerste live internationale soloconcert via satelliet voor Elvis' Aloha from Hawaii special in 1973.

De kolonel moedigde alles aan dat de krantenkoppen haalde. Hij gebruikte de controverse zelfs om berichtgeving te krijgen.

Was kolonel Parker echt een kolonel?

Niet echt. Hoewel hij een gewaardeerde militaire rang had, was het een eretitel die hem werd verleend door de gouverneur van Louisiana. Zijn tijd in het Amerikaanse leger was in feite in schande geëindigd en de enige rang die hij bereikte was die van soldaat. Nadat hij zonder verlof was weggegaan, bracht hij enkele maanden door in de militaire gevangenis wegens desertie, waar hij een zenuwinzinking kreeg, wat leidde tot zijn ontslag uit het leger.

Zijn ongemakkelijke relatie met het leger eindigde daar echter niet. Parker, opgesteld om tijdens de Tweede Wereldoorlog te dienen, volgde een alarmerend regime om ervoor te zorgen dat hij geen dienst hoefde te doen: hij at tot hij meer dan 300 pond woog, waardoor hij ongeschikt werd verklaard voor verdere dienst.

De achttienjarige Van Kuijk was in mei 1929 verdwenen zonder zijn familie of vrienden te vertellen waar hij heen ging. Later leidde onderzoek tot de schokkende onthulling dat zijn verdwijning samenviel met een onopgeloste moord in zijn geboorteplaats.

Een 23-jarige vrouw was doodgeslagen in haar huis achter de groentewinkel die zij en haar man runden. Na het huis te hebben doorzocht, strooide de moordenaar een laag peper rond het lichaam voordat hij vluchtte, om te voorkomen dat politiehonden zijn geur zouden oppikken. De moord vond plaats op dezelfde avond dat Van Kuijk verdween.

Of hij betrokken was bij de moord is nooit vastgesteld, waardoor fans zich afvragen of kolonel Tom Parker echt zo slecht was. Het is gewoon weer een schakel in de keten van duistere geheimen rond de manager van het icoon.

Kolonel Parker stierf in 1997. Ondanks zijn leven als iemand anders, is zijn overlijdensakte opgemaakt in zijn echte naam, Andreas Cornelis van Kuijk.

Ondertussen is Elvis Presley nog steeds de best verkopende soloartiest aller tijden.

Aanbevolen: