Waarom mensen nog steeds niet over de Marilyn Monroe Met Gala-jurk van Kim Kardashian zijn

Inhoudsopgave:

Waarom mensen nog steeds niet over de Marilyn Monroe Met Gala-jurk van Kim Kardashian zijn
Waarom mensen nog steeds niet over de Marilyn Monroe Met Gala-jurk van Kim Kardashian zijn
Anonim

De eerste maandag in mei, Kim Kardashian schokte en verbaasde fans in gelijke mate toen ze de iconische strass-jurk van Marilyn Monroe aantrok op het 2022 Met Gala.

De reality-tv-ster heeft de nudekleurige, met kristallen versierde jurk misschien maar een paar minuten gedragen, maar de jurk - beroemd gedragen door Monroe om Happy Birthday, Mr. President te zingen voor John F. Kennedy in 1962 - zou zijn verwoest, met meerdere foto's die online circuleren om de vermeende schade te tonen.

Kardashian's keuzes hebben geleid tot polariserende reacties: van fans die dol waren op haar Marilyn-knik tot kostuumhistorici die Ripley's Believe It or Not! leen haar de jurk in de eerste plaats. Maanden na het Met Gala blijft de controverse over kleding aanleiding geven tot gesprekken over het behoud van modestukken.

Kim Kardashian's Met Gala-outfit leidde tot controverse

Op 2 mei droeg de oprichter van SKIMS de jurk een paar minuten op de rode loper en schuwde hij naar verluidt lichaamsmake-up om te voorkomen dat er vlekken op de stof kwamen. Ze veranderde in een replica voor het feest, dat ze bijwoonde met haar toenmalige vriend Pete Davidson.

Volgens Kim K's eigen bekentenis paste de jurk - gemaakt op basis van een schets van Bob Mackie voor kostuumontwerper Jean Louis - oorspronkelijk niet.

"Het was een achtbaan van emoties", vertelde ze in juli aan Allure en beschreef hoe ze erin slaagde de jurk te krijgen en erin te passen voorafgaand aan het Gala, waarvan het thema dit jaar "Gilded Glamour" was.

"Het was zelfs een prestatie om de jurk te vinden, en om ze vervolgens zover te krijgen dat ik de jurk mocht dragen, was een andere prestatie. Je moet handschoenen [dragen] en er zijn bewakers en je moest speciaal papier neerleggen. Ik denk dat [het dressoir] trilde, want als er iets scheurt, als er iets misgaat, weet je wel? Dit is de jurk van Marilyn. En het paste absoluut niet."

“Twee weken voor [het Met Gala] was ik 10 pond afgevallen en ik was zo trots op mezelf. Toen viel ik 15 [pond] af en het paste. Ik kon het niet geloven."

Heeft Kim Kardashian de Marilyn Monroe-jurk beschadigd?

Na het gala uitten kostuumhistorici en natuurbeschermers hun bezorgdheid over het feit dat Ripley Kim een jurk zou laten dragen die in plaats daarvan bewaard had moeten blijven.

"De jurk was nooit met Kim alleen. Het was altijd met een vertegenwoordiger van Ripley's", zei Amanda Joiner, een vice-president van licenties en publicaties bij Ripley's, eerder in mei tegen de Daily Beast.

"We hebben er altijd voor gezorgd dat op elk moment dat we het gevoel hadden dat de jurk dreigde te scheuren of dat we ons ergens ongemakkelijk bij voelden, we altijd het vermogen hadden om te kunnen zeggen dat we hier niet mee door zouden gaan."

Verontwaardiging ontplofte toen Scott Fortner, een privéverzamelaar van Monroe's persoonlijke eigendommen en archieven, foto's op Instagram plaatste, waarop het Met Gala voor en na de jurk te zien was, met zichtbare schade aan de jurk. Op de foto's ontbreken verschillende kristallen en een paar blijven aan een draadje hangen, terwijl de stof er uitgerekt uitziet, met scheuren langs de sluiting aan de achterkant.

Volgens Joiner waren dit reeds bestaande problemen, zoals vermeld in een toestandsrapport uit 2017.

"De jurk werd [teruggestuurd] in dezelfde staat waarin hij begon", vertelde ze aan The New York Post.

Wat de ontwerper van de Marilyn-jurk vindt om Kim Kardashian het te laten dragen

Marilyns jurk is gemaakt van een stof die bekend staat als marquisette of Franse soufflé, een zacht, licht ontvlambaar textiel dat met de jaren brozer wordt. Nu tot de herfst te zien in Ripley's Hollywood, wordt het normaal opgeslagen in een verduisterde kluis bij een gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad.

"Ik dacht dat het een grote fout was", vertelde de ontwerper van de jurk, Bob Mackie, in mei aan Entertainment Weekly.

"Toen ik hoorde dat ze hem ging dragen, dacht ik: 'O, niemand zou die jurk moeten dragen'", herhaalde ze vorige maand. "Het zou in een museum moeten zijn."

Het incident met het Met Gala heeft experts ertoe aangezet om na te denken over hoe historisch belangrijke modestukken het beste kunnen worden bewaard, vooral wanneer ze zich al in een museum bevinden. Onnodig te zeggen dat het verwijderen van een stuk uit een verzameling voor zelfs een kort uitje niet de beste optie lijkt.

Voormalig conservator van het Met's Costume Institute, Sarah Scaturro was duidelijk in haar interview met NBC News in juni.

"[…] historische kledingstukken zijn kwetsbaar, vooral verfraaide zijde zoals die van Monroe in het bijzonder, en de beste manier om een object te bewaren is om schade te voorkomen, en de beste manier om schade te voorkomen die wordt vastgehouden in een historische collectie is om het niet te dragen."

De toekomst van historische mode wordt besproken na de Met Gala-affaire van Kim Kardashian

Naar aanleiding van het Met Gala heeft de International Council of Museums (ICOM) een nieuw kledingconservatiecomité gelanceerd om haar gedragscode bij te werken om historisch belangrijke stukken te beschermen.

"De media-razernij na het Met Gala benadrukte de kwetsbaarheid van textiel- en kledingerfgoed in het licht van de verantwoordelijkheid van musea die verantwoordelijk zijn voor dit soort collecties", voorzitter van ICOM's International Committee for Museums and Collections of Costume, Mode en textiel (ICOM-kostuum) Corinne Thépaut-Cabasset vertelde Artnet News in juni.

Het is vermeldenswaard dat Ripley's geen deel uitmaakt van ICOM en daarom niet gebonden is aan de regels. Desalniettemin heeft Ripley's beslissing een potentieel gevaarlijk precedent geschapen dat de manier waarop we denken over historisch relevante kledingstukken zou kunnen veranderen, waardoor experts strengere maatregelen moeten nemen om conservering en uitlening te reguleren.

Aanbevolen: