Waarom Marilyn Monroe vandaag nog steeds een icoon is

Inhoudsopgave:

Waarom Marilyn Monroe vandaag nog steeds een icoon is
Waarom Marilyn Monroe vandaag nog steeds een icoon is
Anonim

Het is moeilijk te geloven dat de ster 96 jaar geleden werd geboren. Bevroren in de tijd, lacht haar beeld ons nog steeds toe vanuit verschillende plaatsen, van T-shirts tot Marilyn-tatoeages. Samen met James Dean blijft ze een van de iconen van die tijd.

Vereeuwigd in het lied van Elton John en de schilderijen van Andy Warhol, is ze ook een homo-icoon en een symbool van het feminisme geworden.

Bijna een eeuw na haar geboorte is Marilyn Monroe nog steeds een van de meest herkenbare gezichten in de westerse wereld.

Misschien is de bekendste foto van Monroe die waarop ze flirterig haar golvende jurk naar beneden houdt terwijl ze over een metrorooster staat. Mensen zijn er dol op, ook al hebben maar weinigen ooit de film gezien waar het vandaan komt.

Het is veel meer dan alleen een geweldig beeld: het vertelt een verhaal over hoe beroemd de actrice was tijdens haar leven, hoe echt ze was ondanks haar roem, hoe ze vocht voor haar rechten en waarom ze nog steeds een icoon is, 60 jaar na haar dood.

De fotoshoot werd gebruikt als publiciteitsschot voor de film The Seven-Year Itch uit 1955 en maakte deel uit van een slim geplande publiciteitsstunt. Monroe moest vechten om de film te mogen maken, en het was een strijd die ze won. Het zou een zet zijn die haar status als icoon zou versterken.

Voorafgaand aan de shoot werden details naar de pers "gelekt", en het plan werkte briljant. Marilyns sterrenkracht zorgde ervoor dat er een menigte van ongeveer 3.000 toeschouwers arriveerde, en de actrice speelde evenzeer voor de toeschouwers als voor de camera's.

De volgende dag haalde haar foto de voorpagina van elke krant, en sindsdien is het in ons hart gebleven.

Ironisch genoeg leidde de campagne die haar iconische status verstevigde ook tot de ineenstorting van haar huwelijk. De reactie van het voornamelijk mannelijke publiek bij de shoot was de druppel voor Joe Di Maggio en betekende het einde van Marilyns huwelijk met de honkballegende.

Monroe's strijd zorgt ervoor dat fans zich met haar identificeren

Die echtheid van Monroe's levensverhaal vat samen wat het is dat haar zo toegankelijk maakt voor fans. Het feit dat ze ondanks haar eminentie en schoonheid kwetsbaar was, zorgt ervoor dat we van haar blijven houden.

Zelfs vandaag blijven prominente entertainers haar navolgen. Ondanks dat ze zelf sterren zijn, hebben artiesten als Madonna, Christina Aguilera en Lady Gaga allemaal Monroe-looks gedragen tijdens hun carrière. En zij zijn niet de enigen.

In 2019 transformeerde Kylie Jenner in Marilyn voor Halloween, waarbij ze de beroemde verschijning van de actrice in Diamonds Are A Girl's Best Friend nabootste. En onlangs maakte oudere zus Kim Kardashian het nieuws toen ze Marilyns authentieke jurk droeg op het Met Gala.

Maar de allure van Marilyn gaat over veel meer dan haar uiterlijk. Ondanks dat ze wordt afgeschilderd als een 'Blonde Bombshell', komt de blijvende belangstelling van het publiek voort uit het feit dat ze een complexe en fascinerende vrouw was.

Er wordt al lang gezegd dat vrouwen haar wilden zijn en mannen bij haar wilden zijn. De waarheid is dat ze 60 jaar na haar dood nog steeds de belangrijkste vrouwelijke superster van Amerika is.

Fans beschouwden Marilyn als magisch

Een deel van de magie voor fans is dat Monroe heeft bereikt wat ze tegen alle verwachtingen in heeft gedaan. Ze heeft haar vader nooit gekend en groeide als gevolg van de geestesziekte van haar moeder op in pleeggezinnen.

Ondanks dat ze geen acteerervaring had, leerde Marilyn zichzelf over de filmwereld en werd ze een grote Hollywood-ster met een carrière van 16 jaar en zag ze haar in 29 films spelen.

Het publiek werd aangetrokken door de dualiteit die een typische Amerikaanse vrouw een sekssymbool zag worden in een tijd van immense seksuele onderdrukking. Ze zong een zwoele gelukkige verjaardag voor de president en verscheen op de cover van het eerste Playboy-magazine. Maar verbazingwekkend genoeg is een van 's werelds beroemdste sekssymbolen ook een feministisch icoon geworden.

Marilyn bevorderde vrouwenrechten

Ondanks dat Monroe werd afgedaan als niets meer dan een goedkoop seksobject door degenen die de filmindustrie van die tijd leidden, werd Monroe de eerste vrouw die een grote studio uitdaagde toen ze 20th Century Fox aannam. Ze was ook de eerste vrouw die een eigen filmproductiebedrijf oprichtte.

Plus, jaren voor op andere sterren, was ze de eerste die een boek voor vrouwelijke keep-fit workouts goedkeurde.

Ondanks dat ze haar hele leven de archetypische 'Domme Blond' speelde, was het slechts een rol voor Marilyn, die zeer intelligent was. Zoals ze ooit zei: "Er is een slimme brunette voor nodig om een domme blondine te spelen."

Monroe zou blij zijn te weten dat Time Magazine haar jaren na haar dood heeft genoemd als een van de 100 vrouwen die de afgelopen eeuw hebben bepaald. En de prijs ging niet om haar uiterlijk, maar om het feit dat ze vocht tegen een oneerlijk systeem.

Samenzweringstheorieën blijven hangen

Een ander deel van wat fans naar het Marilyn-verhaal trekt, is het feit dat veel fans tot op de dag van vandaag geloven dat er iets sinisters was rond de dood van de actrice.

Ondanks de bevindingen dat ze stierf na een overdosis drugs, geloofde ex-man Joe Di Maggio dat haar dood verband hield met de Kennedy's tot de dag dat hij stierf.

Een groot deel van Monroe's allure is dat ze jong stierf

Wat de omstandigheden rond haar dood ook waren, Monroe stierf toen ze net 36 was. Dat speelt waarschijnlijk de grootste rol bij het behoud van haar nalatenschap. In tegenstelling tot andere sterren die ouder worden en steeds minder glamoureus worden voor hun fans, zal het nooit gebeuren met Marilyn. De enige beelden die we van haar hebben, zullen voor altijd levendig en mooi zijn. Ze zal nooit over haar hoogtepunt heen zijn.

Bijna een eeuw nadat Norma Jean Baker werd geboren, blijft haar ster schitteren.

Zoals het icoon ooit zei: "We zijn allemaal sterren en we verdienen het om te fonkelen." En niemand stra alt zo helder als Marilyn Monroe.

Aanbevolen: