Inside Shakira's multi-miljoen dollar belastingontduiking zaak

Inhoudsopgave:

Inside Shakira's multi-miljoen dollar belastingontduiking zaak
Inside Shakira's multi-miljoen dollar belastingontduiking zaak
Anonim

Latijnse popsensatie Shakira ha alt al enkele maanden de krantenkoppen. In juni was het nieuws dat de 11-jarige relatie van de zanger met voetballer Gerard Pique wekenlang de gedomineerde nieuwsberichten had ontrafeld. Minder dan twee maanden later stond Shakira voor nog een ander raadsel; deze keer in de juridische sfeer.

Na de controversiële splitsing kwamen er berichten naar voren dat Shakira's belastingontduikingsruzie met de Spaanse belastingautoriteiten naar nieuwe hoogten was geëscaleerd. Zoals de zaken er nu voorstaan, staan de Spaanse autoriteiten klaar om voor de rechter te verschijnen en te dreigen de Colombiaanse zanger met een fikse boete en een lange gevangenisstraf te bestraffen. We duiken diep in Shakira's multi-miljoen dollar belastingontduiking zaak en de mogelijke gevolgen voor de Waka Waka Singer.

8 Wanneer begon Shakira's juridische ellende?

Shakira's strijd om belastingontduiking dateert van 2018, toen de Spaanse autoriteiten haar beschuldigden van belastingontduiking voor een bedrag van 14,5 miljoen euro (ongeveer $ 15 miljoen) tussen 2012 en 2014.

In 2021 heeft de Spaanse rechter, Marco Jesus Juberias, het vooronderzoek naar de beschuldigingen afgerond en de weg vrijgemaakt voor een proces. De rechter concludeerde dat "de documenten (…) die bij de rechtszaak zijn gevoegd, voldoende bewijs zijn van wangedrag om de procedure voort te zetten."

7 Shakira verwierp een schikkingsovereenkomst met de Spaanse autoriteiten

In juli 2022 boden de Spaanse autoriteiten Shakira een schikkingsovereenkomst aan, waarvan de voorwaarden nog aan het licht moeten komen. Shakira verwierp de deal, ervan overtuigd dat het gerechtelijke proces haar onschuld zou bewijzen.

"De Spaanse belastingdienst, die één op de twee rechtszaken met zijn belastingbetalers verliest, blijft haar rechten schenden en vervolgt nog een andere ongegronde zaak", las een verklaring van een van Shakira's vertegenwoordigers.“Shakira is ervan overtuigd dat haar onschuld zal worden bewezen aan het einde van het gerechtelijk proces.”

6 Shakira wordt beschuldigd van zes aanklachten van belastingfraude

Shakira's weigering om een schikking te treffen met de Spaanse autoriteiten bracht haar een stap dichter bij een proces. Nadat de schikkingsonderhandelingen op de klippen gelopen waren, onthulden de aanklagers zes aanklachten van belastingfraude tegen de zanger.

Volgens de Spaanse krant El País noemden de autoriteiten de schandalige hoeveelheid geld die verschuldigd was, evenals Shakira's geschiedenis van het gebruik van belastingparadijzen om haar aanzienlijke vermogen te beschermen als verzwarende factoren in hun geval.

5 Spaanse autoriteiten hebben Shakira beschuldigd van liegen over haar woonplaats

De zaak van de aanklager hangt af van de woonplaats van Shakira tussen 2012 en 2014. Aanklagers beweren dat Shakira in die jaren in de Spaanse regio Catalonië woonde, ondanks dat ze beweerde op de Bahama's te verblijven.

De zanger zou in elk van de gespecificeerde jaren meer dan 200 dagen in Spanje hebben doorgebracht, waardoor hij het maximale aantal dagen (184) heeft overschreden dat vereist is om fiscaal inwoner van Spanje te worden. Deze telling is gebaseerd op een reconstructie van het schema van de popzanger, ontleend aan openbare waarnemingen, optredens en fotografen.

4 Shakira ontkent liegen over haar woonplaats

Shakira's wettelijke vertegenwoordigers beweren dat de zangeres geen permanente inwoner van Spanje was tot 2015, toen zij, haar partner, Gerard Piqué, en hun twee kinderen, naar Barcelona verhuisden.

De Colombiaanse zangeres kon in een recent beroep tegen de uitspraak van 2021 echter niet bewijzen dat ze gedurende de aangegeven periode niet in Spanje woonde.

3 Shakira ontkent dat ze haar inkomen verborgen hield voor de Spaanse belastingdienst

Shakira heeft alle beschuldigingen tegen haar ontkend en benadrukt dat ze geen opzettelijke pogingen heeft ondernomen om haar inkomsten voor de Spaanse belastingdienst te verbergen.

"Shakira's gedrag in belastingzaken is altijd onberispelijk geweest in alle landen waar ze belasting heeft moeten betalen," lees een verklaring van Shakira's PR-kantoor, "en ze heeft de aanbevelingen van de beste specialisten vertrouwd en gevolgd en deskundige adviseurs.”

2 Shakira beweert geen openstaande rechten te hebben bij de Spaanse belastingdienst

Shakira's vertegenwoordigers beweren dat de zangeres het verschuldigde bedrag aan de belastingdienst heeft gestort zodra ze op de hoogte was gesteld. De zanger maakte ook nog eens 3 miljoen euro aan rente over.

Shakira's vertegenwoordigers schreven het toezicht toe aan "een verschil in criteria" in plaats van opzettelijke belastingontduiking. De snelle pogingen van de moeder van twee om het misverstand te verhelpen, kunnen worden beschouwd als een verzachtende factor als het gaat om de veroordeling.

1 Shakira riskeert tot acht jaar gevangenisstraf als ze schuldig wordt bevonden

Hoewel de Spaanse autoriteiten zullen doorgaan met het proces, moet er nog een datum worden gepland. De Spaanse autoriteiten zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de zangeres zwaar beta alt voor haar vermeende misdaden.

Als haar schuld wordt bewezen in het dreigende proces, zal Shakira een aanzienlijk deel van haar vermogen verliezen en mogelijk bijna een decennium van haar leven in de gevangenis doorbrengen. Aanklagers eisen een gevangenisstraf van acht jaar en een boete van meer dan 23 miljoen euro (ongeveer $ 23,5 miljoen) als een schuldig vonnis wordt uitgesproken.

Aanbevolen: