Weinig bekende feiten over ABBA's debuutalbum 'Ring Ring' uit 1973

Inhoudsopgave:

Weinig bekende feiten over ABBA's debuutalbum 'Ring Ring' uit 1973
Weinig bekende feiten over ABBA's debuutalbum 'Ring Ring' uit 1973
Anonim

Het album Ring Ring werd geproduceerd voordat ABBA hun kenmerkende zang en onmiskenbare geluid (of naam) ontdekte. Als gevolg hiervan zijn de nummers eenvoudig in vergelijking met latere opnames, met on-point harmonieën en complexe instrumentals. De no-nonsense output kon de songschrijftalenten van Benny en Björn echter niet verhullen.

Er zijn popmuziek van hoge kwaliteit in de compilatie, zoals " Love Isn't Easy (But It Sure Is Hard Enough), " " Nina Pretty Ballerina, " en " He Is Your Brother" (een live favoriet op ABBA's tours). Deze vroege nummers waren dansbaar en pakkend, maar toonden niet het brede talent dat deze vier muzikanten bezaten of het fantastische geluid dat ze uiteindelijk aan de wereld zouden schenken.

8 De samenwerkingen

Benny Andersson en Björn Ulvaeus zaten in aparte bands, maar in het begin van de jaren zeventig besloten ze samen te werken om samen nummers te schrijven, te produceren en uit te voeren met alleen hun voornamen. Hun vrouwen, Anna-Frid Lyngstad (cabaretzangeres) en Agnetha Fältskog (reeds in de hitparades), zongen af en toe een back-up voor de mannen.

Het viertal zou al snel ontdekken dat dit een winnende combinatie was.

7 Het eerste nummer werd uitgebracht voordat ze ABBA werden genoemd

Het eerste nummer dat het kwartet samen opnam, "People Need Love", werd in maart 1972 opgenomen en een paar maanden later als single uitgebracht. Het viertal heette nog geen ABBA - de artiesten gingen onder de groepsnaam Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Met de vrouwen op lead vocals werd het een kleine Zweedse hit. Deze single was de doorbraak waar ze op hadden gewacht en het inspireerde hen om als groep verder te gaan. De vier artiesten gingen aan de slag met wat hun debuutalbum zou worden, Ring Ring.

6 Ze deden mee aan het Eurovisie Songfestival van 1973

B & B's zakelijke mentor, Stig Anderson, werd samen met het duo benaderd om een lied in te dienen voor de Zweedse inzendingen voor het Eurovisie Songfestival van volgend jaar. "We wilden iets poppy doen… dat de populaire muzieksmaak weerspiegelde." Udiscovermusic.com citeerde Stig als volgt: "We wilden af van alle pracht en praal rond het Eurovisie Songfestival." Dus in januari 1973 voegde de groep zich bij Stig tijdens zijn zomerverblijf op het eiland Viggsö en Ring Ring was geboren.

5 'Ring Ring' was de vroege favoriet op het Eurovisie Songfestival

Dit nu klassieke nummer werd voorspeld als winnaar van het Eurovisie Songfestival 1973, maar het werd derde. Misschien omdat de bandleden niet geïnteresseerd waren in alle gebruikelijke attributen met betrekking tot een evenement als dit en de formele smokings en avondjurken schuwden.

Of het kan gewoon zijn dat ze verloren hebben omdat het nummer het niet verdiende om te winnen. Het is moeilijk te begrijpen dat de ABBA die we vandaag kennen een wedstrijd verliest, maar deze inzending was op zijn best zwak. Hoewel het pakkend was, was het niet memorabel.

4 Ze brachten hun critici in de war

Ring Ring kwam op 26 maart 1973 in de ether in onder meer Scandinavië, Duitsland en Australië. Terwijl ABBA's songfestival-inspanningen op de vijfde plaats op de avond van de wedstrijd vastliepen, stond het bovenaan de hitlijsten in België en was het een succes in Nederland, Zuid-Afrika en Noorwegen. Het album begon dat voorjaar zes weken aan de top van de Zweedse singles-hitlijsten.

De fans hadden - luid - gesproken en het was een duim omlaag naar de juryleden van het Eurovisie Songfestival. Het zou niet de laatste keer zijn dat ABBA critici in verwarring bracht en werd gevalideerd door degenen die er het meest toe doen: het publiek dat platen koopt.

3 "Disillusion" is Agnetha's enige songwriting-tegoed ooit op een ABBA-album

Met een hit die door de ether pompte, wist ABBA dat ze snel met een album moesten komen, maar de geboorte van Agnetha's dochter in februari 1973 vertraagde de opnametijd. Toch slaagden ze erin om nog drie nummers neer te zetten, waaronder de ballad "Disillusion", Agnetha's enige compositie die ooit een songwriting-credit kreeg op een ABBA-nummer. Toevallig is het ook het enige nummer waar Benny geen schrijfbevestiging krijgt.

Dit nummer was een voorbode van de meer sombere arrangementen die uiteindelijk in hun catalogus zouden komen, zoals "Winner Takes All" met Agnetha op zang.

2 Westerse fans dachten dat 'Waterloo' ABBA's debuutalbum was

Terwijl Europa en andere landen deze nieuwe, vocaal superieure groep in 1973 hadden ontdekt, waren het VK en de VS niet op de hoogte van ABBA totdat hun tweede plaat Waterloo uitkwam in 1974. De single "Waterloo" leverde hen de eerste plaats op op het Eurovisie Songfestival. 1974 en werd een wereldwijde hit. In de VS piekte de LP op 24 augustus 1974 na 17 weken in de Billboard Charts en bereikte de zesde plaats. Dit was een ongebruikelijke prestatie voor een niet-gevestigde buitenlandse muziekact, behalve voor die bands in The British Invasion, die de neiging hadden om de media-aandacht te krijgen en niet subtiel waren om het te krijgen.

Het is niet verwonderlijk dat westerse luisteraars dachten dat Waterloo het debuutalbum van ABBA was - Ring Ring werd pas in september 1995 in de VS uitgebracht, meer dan 20 jaar na de oorspronkelijke Europese release.

1 Het legde de basis voor hun nieuwe album

Op 2 september 2021 bracht ABBA "I Still Have Faith In You" uit, hun eerste single in meer dan 40 jaar, en een week later had de video 17, 264, 120 views, indrukwekkend naar ieders maatstaven. Hun tweede single van het album, "Don't Shut Me Down", kwam de volgende dag op YouTube en heeft 3, 234, 254 hits. Het is een opmaat naar hun opwindende nieuwe album, Voyage, en het trekt oude fans weer in hun armen en schept een heleboel nieuwe op. Velen zien de plaat als een grote culturele betekenis door eenheid te creëren door middel van muziek, die de wereld hard nodig heeft.

Om wat voor reden dan ook, het luisterpubliek is nog niet klaar met ABBA. En het lijkt erop dat ze ook nog niet klaar zijn met ons. Hopelijk is dit slechts de eerste van toekomstige albums, niet alleen een laatste poging om weer relevant te zijn.

Aanbevolen: