Hoeveel is rocklegende Iggy Pop vandaag waard?

Inhoudsopgave:

Hoeveel is rocklegende Iggy Pop vandaag waard?
Hoeveel is rocklegende Iggy Pop vandaag waard?
Anonim

Iggy Pop wordt door miljoenen mensen beschouwd als de 'peetvader van de punkrock'. Jaren voordat het genre werd uitgevonden, legde zijn band The Stooges de basis voor het ontstaan ervan met hun notoir ruige maar snelle gitaarriffs en gutsende teksten over kinky seks en de donkere realiteit van het stadsleven in Amerika. Beschouwd als de typische "proto-punk" band, een term die verwijst naar de garagebands van de jaren zestig en zeventig die de punkbeweging beïnvloedden, maken The Stooges en Iggy Pop sinds 2010 deel uit van de Rock and Roll Hall of Fame.

Iggy Pop is evenzeer een icoon voor zijn excentrieke maar onverschrokken zelfexpressie als voor zijn muziek. Sinds hun debuutalbum hebben The Stooges 5 studioalbums opgenomen en heeft Iggy 20 solo studioalbums opgenomen. Hij is ook een manusje van alles, want naast zijn muziek acteert, schrijft en is hij zelfs een wetenschappelijke academicus.

Na een carrière van meer dan 5 decennia en een mengelmoes van credits op zijn naam, vragen sommige fans zich misschien af hoeveel rocklegende Iggy Pop vandaag waard is?

7 Het eerste album van zijn band - 'The Stooges'

Iggy en The Stooges braken in 1969 door in de muziekscene met de release van hun titelloze eerste album The Stooges. Het album bereikte een hoogtepunt als het 106e album in de Billboard-hitlijsten, maar kreeg een cultstatus toen meer proto-punkbands de scene begonnen te maken. Het album bevat ook een van de beroemdste anthems van de band, "I Wanna Be Your Dog". Oorspronkelijk werd hij gecrediteerd als "Iggy Stooge" toen het album voor het eerst uitkwam, niet als Iggy Pop. Latere albums zouden Raw Power, Fun House en bijna een dozijn live-albums bevatten.

6 Eerste soloalbum - 'The Idiot'

Naarmate The Stooges meer begonnen op te treden en hun publiek groeide, begon Iggy zijn solo-ondernemingen als artiest. Zijn eerste soloalbum, The Idiot, werd uitgebracht in 1977 en werd geschreven in samenwerking met een andere rock-n-roll-muzieklegende, David Bowie. Later zou een van Iggy's nummers, "The Passenger" van zijn tweede album Lust for Life, een van zijn bekendste nummers worden. David Bowie speelde op beide albums keyboard voor Iggy.

5 Zijn niet-muzikaal schrijven

Sommige van de meer conservatieve academici van de wereld zullen misschien verbaasd zijn te horen dat de peetvader van punkrock ook een ongelooflijk goed gelezen intellectueel is. In het zeer gerespecteerde literaire tijdschrift Classics Ireland publiceerde Pop in 1995 een kort artikel met de titel Casaer Lives. Het artikel was een reflectie op schrijver Edward Gibbon's Decline And Fall Of The Roman Empire en de invloed ervan op Iggy en zijn werk. Gezien het feit dat zijn debuut solo-album, The Idiot, is vernoemd naar een boek van de Russische auteur Fjodor Dostojevski, zou het eigenlijk niet zo'n verrassing moeten zijn dat Iggy Pop zo geletterd is.

4 The Rock And Roll Hall of Fame

Iggy Pop en The Stooges werden in 2010 opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame door Billie Joe Armstrong van de liberale poppunkband Green Day. Tien jaar later zou Iggy opnieuw het podium sieren als de inductor van Trent Reznor en zijn band Nine Inch Nails.

3 Films / ‘Koffie en sigaretten’

Net als veel andere muzikanten is Iggy Pop ook een acteur, en zijn IMDb-creditlijst telt tot nu toe meer dan 60 optredens. Iggy werkt vaak samen met indie-filmmaker Jim Jarmush en is te zien in verschillende van zijn films, met name als hijzelf tegenover Tom Waits (een andere frequente Jarmush-medewerker) in Coffee and Cigarettes. Hij werkte samen met Hairspray-regisseur John Waters aan zijn film Cry Baby, waar Pop de filmster Johnny Depp ontmoette (een van Depps eerste filmrollen na 21 Jump Street) en de twee begonnen een levenslange vriendschap. De proto-punklegende sierde ook het scherm om kinderen te vermaken in familiefilms. Hardcore fans van Nickelodeon uit de vroege jaren 2000 herinneren zich hem misschien van een optreden in de films Snow Day en The Rugrats Movie.

2 Stemacteren

Naast het verlenen van zijn stem aan de bovengenoemde Nickelodeon-film, is Iggy te horen in verschillende geanimeerde televisieshows. Hij speelde Little Donald Rumsfield in de kortstondige Comedy Central-serie Lil Bush, een schotschrift van de regering en de familie van de toenmalige president George W. Bush. Hij was ook te zien in Mr. Pickles van Adult Swim, American Dad van Seth Macfarlane, en hoewel niet genoemd, is hij volgens IMDb te horen in de Engelstalige versie van Persepolis, een film gebaseerd op de populaire graphic novel van de Iraanse auteur Marjane Satrapi. Hij sprak ook een radio-discjockey uit in de videogame Grand Theft Auto IV, waarin ook het klassieke nummer "I Wanna Be Your Dog" van de Stooges te horen is.

1 Zijn totale nettowaarde vandaag

Dankzij zijn acteer-, muziek- en voice-overcarrière en zijn samenwerking met andere rocklegendes zoals David Bowie, claimt Iggy Pop nu een nettowaarde van $ 20 tot $ 24 miljoen. Dat aantal zal waarschijnlijk stabiel blijven, of zelfs groeien omdat nieuwe generaties zijn werk en de andere creaties uit het protopunktijdperk blijven ontdekken. Ondanks zijn hoge leeftijd van 74, blijft Iggy Pop schrijven, optreden en acteren.

Aanbevolen: