Wat heeft Bjork gezegd over haar bekroonde rol in 'Dancer In The Dark'?

Inhoudsopgave:

Wat heeft Bjork gezegd over haar bekroonde rol in 'Dancer In The Dark'?
Wat heeft Bjork gezegd over haar bekroonde rol in 'Dancer In The Dark'?
Anonim

Hou van haar of haat haar, de IJslandse zangeres Bjork brengt mensen zeker aan het praten. Als het niet haar experimentele muzieknummers met interessante modekeuzes zijn (denk aan de iconische Swan Dress), dan zijn het wel haar verrassende carrièrestappen. Toen de singer-songwriter verscheen in het muziekdrama Dancer in the Dark uit 2000, was het een transformatief carrièremoment. Hoewel niet zonder controverses, oogstte het bijval vanwege de gevoelige behandeling van een blinde vrouw, en Bjork won de prijs voor beste actrice op het filmfestival van Cannes voor haar rol als de Tsjechische immigrante Selma Ježková.

De rol was moeilijk te realiseren. Regisseur Lars von Trier werkte zijn acteurs hard aan de film - die onverbiddelijk is in zijn harde thema's en tragische einde - en er waren geruchten over problemen op de set. Dus wat heeft Bjork gezegd over haar rol in Dancer in the Dark?

6 Bjork zei dat het een van de moeilijkste dingen was die ze ooit had gedaan

"De rol spelen was het moeilijkste wat ik ooit in mijn hele leven heb gedaan", zei de 'Venus as a Boy'-zanger.

"Het was een grote opluchting toen ik de prijs daarna in ontvangst mocht nemen. Maar ik moet zeggen dat het acteren in mijn hoofd zit, terwijl de muziek in mijn hart zit. Deze film was gewoon een avontuur voor mij - een heel interessant avontuur. Ik denk niet dat ik ooit zo gelukkig ben geweest als toen ik de prijs in Cannes ontving."

5 Ze had geen manier om te meten hoe ze het deed tijdens haar rol

Gewend aan zingen en optreden op het podium, vond Bjork de overgang naar dramatisch acteren moeilijk.

"Als ik muziek maak, heb ik een bepaald instinct, dat me vertelt of het goed of slecht is", zei ze. "Het maakt niet uit of ik slechte recensies krijg, want ik ben altijd tien keer harder voor mezelf. Daarom ben ik niet erg beïnvloed door critici, omdat het me niet kan schelen wat andere mensen denken. Maar tijdens het filmen wist ik niet echt of mijn acteerwerk goed of slecht was, dus accepteerde ik graag alle vleiende praatjes uit de filmwereld."

4 Bjork en haar regisseur waren het sterk oneens over haar karakter

De set voor de film was berucht. Argumenten waren schering en inslag toen de cast en crew vochten over hoe dingen moesten worden gedaan.

Sprekend over de meningsverschillen met regisseur Lars von Trier, zei Bjork: We hadden verschillende ideeën over wie Selma werkelijk was. Ik wilde dat ze meer een artistiek personage zou zijn, maar Lars, die een complete fanaticus is, wil zijn rol figuren om te lijden, vooral de vrouwelijke. Ik kon dat niet echt accepteren.

"Selma heeft een zwaar leven gehad en ze is erg fantasierijk door alle keren dat ze uit haar problemen is ontsnapt naar een fantasiewereld. Haar wanhoop geeft je een emotionele kick, ze maakt je high! Maar Lars dacht dat was onmogelijk. Al die tijd wilde hij alleen maar dat er steeds meer vreselijke dingen met haar zouden gebeuren en uiteindelijk wordt ze zelfs geëxecuteerd. Ik vond dat een beetje te simpel, een beetje te makkelijk."

3 Ze vond acteren totaal anders dan een muziekartiest zijn

"Ik denk dat iedereen wel eens acteur wil worden", zei de IJslandse zangeres, haar onzekerheid opbiechtend. "In de film werk je aan een dialoog, iets wat je als muzikant probeert te vermijden. De meeste mensen weten waarschijnlijk niet hoe introvert de meeste muzikanten echt zijn. Kijk maar naar wanneer je bijvoorbeeld een album opneemt. Je bent totaal geïsoleerd. Je besteedt uren en uren aan het nadenken over welk idee je gaat gebruiken. Gedurende die periode is de studiotechnicus misschien de enige persoon die je maandenlang zult ontmoeten. Als het album klaar is, moet je dat doen veel live-optredens. Ik word nog steeds extreem nerveus voor elk concert, totdat ik de eerste noten van het eerste nummer hoor, dan kan ik er helemaal van ontspannen."

2 Het was ook vreemd om zichzelf op het scherm te zien

In gesprek met Hollywood.com zei Bjork dat het een vreemde ervaring was om zichzelf op het scherm te zien.

"Ik kan er niet echt mee omgaan. … ik kijk ernaar en ga "blech."" zei ze. "Ik kan er van buitenaf niet naar kijken. Ik herinner me gewoon wat er is gebeurd. Ik weet dat ik alles heb gegeven wat ik kreeg en nog veel meer, dus ik voel me heel goed, heel trots op de film. Als ik mijn ogen sluit, weet ik alles mijn hart zit daarbinnen. … Ik heb helemaal geen controle over mijn acteerwerk of mijn imago of visuele dingen. Ik wou dat ik ambitieuzer was - nou ja, dat doe ik niet echt - omdat het me gewoon niet kan schelen."

1 Ze vond het aanvankelijk moeilijk om Selma's emotionele pijn aan te boren

"[Selma] heeft veel meer pijn ervaren dan ik ooit heb meegemaakt. Ik heb een heel gelukkig leven gehad", legde Bjork uit, "Veel van deze nummers komen van een pijnlijke plek, maar het is niet de mijne - het is niet mijn pijn. Maar als het gaat om het begrijpen of meevoelen met mensen waar ik niets van weet… Ik was vroeger slecht. Ik zou op luchthavens of metro's zijn en ik zou iemand zien en de hele tijd huilen, ik ben verschrikkelijk. Gewoon mensen die elkaar gedag kussen of wat dan ook. Maar nu ben ik 10 keer erger, weet je. Het roept zeker empathie op, maar het was niet mijn pijn."

Aanbevolen: