The Untold Story Of Michael Jackson's Business Savvy

Inhoudsopgave:

The Untold Story Of Michael Jackson's Business Savvy
The Untold Story Of Michael Jackson's Business Savvy
Anonim

Michael Jackson, in de volksmond bekend als de 'King of Pop', had een geweldige carrière als muzikant. De singer-songwriter werd beschouwd als een van de grootste aller tijden, een prestatie die wordt bewezen door het feit dat hij postuum nieuwe muziek blijft uitbrengen. In totaal heeft Jackson meer dan 400 miljoen platen over de hele wereld verkocht.

Michael Jackson bracht enkele van 's werelds best verkochte albums uit, waaronder Thriller, waarvan hij de release eigenlijk had proberen te stoppen. Hij vestigde zich ook als een geweldige artiest en verwierf gunst bij miljoenen fans over de hele wereld. Achter de schermen gebruikte Jackson zijn sterrenkracht om ongekende goedkeuringsdeals binnen te halen en de publicatierechten van andere artiesten te bezitten, waardoor hij een van de meest zakelijke muzikanten tot nu toe is. Hier is hoe dat gebeurde:

7 Michael Jackson's eerste grote goedkeuringsdeal voor beroemdheden

In 1983 verhoogde Michael Jackson de lat voor de goedkeuring van beroemdheden toen hij een uitbetaling van $ 5 miljoen beval voor zijn allereerste Pepsi-campagne. Het cijfer, gelijk aan $ 12 miljoen vanaf 2020, was destijds ongehoord. Nadat Thriller een jaar eerder was uitgebracht, was Jackson's hoge salaris gerechtvaardigd. Het thema van de campagne was 'New Generation' en de ontwikkeling ervan was gedeeltelijk het geesteskind van Jackson. Naast het herformuleren van de songtekst van de zangeres voor 'Billie Jean', was de campagne een veelzijdige aangelegenheid met winkeldisplays en rondleidingen. Dankzij Jackson's zakelijke genie kunnen beroemdheden nu maar liefst $ 5 miljoen (of zelfs meer!) Per campagne verdienen, net zoals Friends-ster Jennifer Aniston deed door in 2015 samen te werken met de luchtvaartmaatschappij Emirates.

6 Die hij later verdubbelde

Alsof het al niet genoeg was om een vergoeding van $ 5 miljoen te eisen, kreeg Michael Jackson eind jaren tachtig de kans om zijn deal met Pepsi te verdubbelen, waardoor zijn salaris werd verhoogd tot $ 10 miljoen. Zijn volgende campagne met het merk omvatte nu 20 landen en omvatte ondersteuning van Michael Jackson's Bad-albumtour. De tour was de op één na meest winstgevende tour van de jaren tachtig en bracht naar schatting 125 miljoen dollar op. Met in totaal 123 concerten bereikte de Bad-tour het Guinness Book of Records voor het opnemen van de grootste publieksopkomst.

5 Michael Jackson bemachtigde andere goedkeuringsdeals

Hoewel hij destijds de grootste goedkeuringsdeal had die ooit was gezien, weerhield de overeenkomst van Michael Jackson met Pepsi hem er niet van om andere merken te steunen. In de jaren tachtig sloot Jackson ook goedkeuringsovereenkomsten met Suzuki, Sony en L. A. Gear. De goedkeuringen van een miljoen dollar waren niet zo groot als zijn langdurige deal met Pepsi, maar dankzij hen bracht de zanger extra inkomsten binnen door in verschillende commercials te verschijnen.

4 Falen was onderdeel van het bedrijf voor Michael Jackson

Niet alle goedkeuringsdeals van Michael Jackson waren succesvol. Jackson werkte samen met L. A. Gear om de sneaker uit 1990, 'The Billie Jean', te creëren. De goedkeuringsdeal werd geschat op $ 20 miljoen, een bedrag dat ongeveer een vijfde van het advertentiebudget van het bedrijf was. Gezien het feit dat L. A. Gear het op twee na grootste schoenenmerk voor sportkleding was, net achter Nike en Reebok, werd destijds verwacht dat de verkoop van het bedrijf zou stijgen. Dat pakte niet uit zoals verwacht. 'The Billie Jean' presteerde somber en Jackson's muziekprojecten, waarvan de releases zouden samenvallen met de release van de schoenenlijn, werden opgeschort. Dit resulteerde uiteindelijk in een rechtszaak door het bedrijf.

3 Michael Jackson's ontmoeting met Paul McCartney

In het begin van de jaren tachtig had Michael Jackson een ontmoeting met The Beatles-ster Paul McCartney die zijn kijk op de muziekbusiness veranderde. Wat begon als een gezamenlijke ontmoeting tussen twee grootheden die ideeën van elkaar afkaatsten, zou leiden tot een lange vriendschap en vervolgens tot een lange vete. Tijdens zijn samenwerking met McCartney ontdekte Jackson dat hij elk jaar iets meer dan $ 40 miljoen verdiende door de rechten op de muziek van andere zangers te bezitten. "Heeft u advies?" vroeg hij aan McCartney. "Ja. Kijk, dit is wat je moet doen: je gaat geweldige video's maken. Je moet een heel goede manager hebben, want het komt allemaal binnen en het kan uitgaan als je 't. En je zou moeten overwegen om liedjes uit te geven.'

2 Michael Jackson bezat de rechten op de muziek van The Beatles

Paul McCartney's advies drong tot me door, waarop Michael Jackson zei: "Ik ga het jouwe kopen." McCartney lachte bij de gedachte dat dat zou gebeuren, maar, trouw aan zijn woorden, Michael Jackson deed alleen de rechten op vroege werken van de Beatles. Jackson bezat Lenon-McCartney-muziek door ATV Music te kopen voor een gerapporteerde $ 47,5 miljoen. Hij zou later 50% van zijn aandelen verkopen voor $ 100 miljoen. The Beatles wilden hun liedjes niet commercialiseren. Ze wilden ze ongerept houden en sloegen daarom veel aanbiedingen om ze voor advertenties te gebruiken af. Jackson was degene die de rechten op de muziek bezat en deelde niet dezelfde waarden, wat resulteerde in een breuk tussen McCartney en Jackson. "Dat zijn gewoon zaken, Paul," zei hij.

1 Michael Jackson verdient postuum inkomen

De nalatenschap van Michael Jackson blijft postuum verdienen. Als eerste muzikant die al vijf decennia de top tien van nummers in de Billboard Hot 100-hitlijst heeft staan, blijven zijn albums wereldwijd verkopen. Na zijn dood werd de documentaire Michael Jackson: This Is It, die bedoeld was om te worden uitgebracht aan het einde van een tour met dezelfde naam, postuum uitgebracht en werd de bestverkochte documentaire aller tijden. In 2016 herwon Sony Jackson's aandeel in ATV door het te kopen voor een gerapporteerde $ 750 miljoen die naar het vertrouwen van zijn kinderen ging, waardoor hij een belang van 10% en eigendom van zijn muziek overhield.

Aanbevolen: