Aartsbisschop Desmond Tutu sterft op 90-jarige leeftijd

Inhoudsopgave:

Aartsbisschop Desmond Tutu sterft op 90-jarige leeftijd
Aartsbisschop Desmond Tutu sterft op 90-jarige leeftijd
Anonim

Aartsbisschop Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar voor de Vrede en een vooraanstaand leider in de anti-apartheidsbeweging van Zuid-Afrika is op 90-jarige leeftijd overleden. Tutu was de eerste zwarte bisschop van Johannesburg van 1985 tot 1986 en werd toen de Aartsbisschop van Kaapstad van 1986 tot 1996.

Er werd eind jaren negentig prostaatkanker bij hem vastgesteld. In de twee decennia die hij doorbracht met het bestrijden van de ziekte, werd hij vaak in het ziekenhuis opgenomen om infecties te behandelen die verband hielden met zijn aandoening. In een verklaring namens de Tutu-familie zei het kantoor van de aartsbisschop dat hij "vanmorgen vreedzaam stierf in het Oasis Frail Care Centre in Kaapstad". Ze gaven geen verdere details over de doodsoorzaak.

Nelson Mandela Desmond Tutu
Nelson Mandela Desmond Tutu

Desmond Tutu sprak over veel problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd

Desmond Tutu
Desmond Tutu

Tutu predikte vaak over een eerlijker Zuid-Afrika en riep zowel de zwarte als de blanke politieke elite uit. Hij preekte over zijn droom van een "Rainbow Nation" voor Zuid-Afrika - een reflectie op de diversiteit van het land. Hij gebruikte de uitdrukking voor het eerst in 1989 toen hij een multiraciale protestmenigte beschreef als het 'regenboogvolk van God'. Op het wereldtoneel sprak de mensenrechtenactivist zich uit over een reeks onderwerpen, van homorechten tot klimaatverandering.

De president van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa, bracht hulde aan Tutu in een verklaring: "Het overlijden van emeritus aartsbisschop Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van onze natie aan een generatie uitstekende Zuid-Afrikanen die ons een bevrijde Zuid-Afrika."

Desmond Tutu was een echt empathische man

Desmond Tutu huilt
Desmond Tutu huilt

Tutu was een van de vele prominente leiders die in 1996 voorzitter waren van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Het was een gerechtelijk herstelrecht voor degenen die tijdens de apartheid gruwelijke mensenrechtenschendingen hebben meegemaakt. Tutu, een volledig empathische en meelevende man, barstte vaak in tranen uit na het horen van getuigenissen van overlevenden.

Hij reisde onvermoeibaar door de jaren tachtig en werd het gezicht van de anti-apartheidsbeweging in het buitenland, terwijl veel van de leiders van het rebelse African National Congress (ANC), zoals Nelson Mandela, ten onrechte werden opgesloten.

Tutu was 5'5 Feet

Desmond Tutu zwart-wit foto
Desmond Tutu zwart-wit foto

"Ons land staat in brand en bloedt en daarom roep ik de internationale gemeenschap op om punitieve sancties toe te passen tegen deze regering", zei hij in 1986.

Tutu trouwde in 1955 met Leah. Ze kregen vier kinderen en verschillende kleinkinderen, en huizen in Kaapstad en Soweto, in de buurt van Johannesburg. Met een lengte van slechts 1,68 meter en met een aanstekelijk gegiechel, was Tutu een morele reus die erg gemist zal worden.

Aanbevolen: