Hier is waarom Mel Gibson oorspronkelijk zijn iconische 'Braveheart'-rol afwees

Inhoudsopgave:

Hier is waarom Mel Gibson oorspronkelijk zijn iconische 'Braveheart'-rol afwees
Hier is waarom Mel Gibson oorspronkelijk zijn iconische 'Braveheart'-rol afwees
Anonim

Braveheart is een van de meest iconische films in Mel Gibsons repertoire. De film, die het leven van de echte Schotse rebelse ridder William Wallace uitbeeldt, die leefde in de 13e eeuw, bevat talloze onvergetelijke scènes en dialooglijnen (inclusief Wallace's laatste oproep voor "Vrijheid!").

Hoewel Braveheart verschillende historische onnauwkeurigheden vertoont waar historici in de loop der jaren op hebben gewezen, werd de film nog steeds overwegend goed ontvangen door critici en is hij nog steeds een favoriet voor veel fans.

Zelfs als er creatieve vrijheden werden genomen met zijn karakterisering, inspireert Mel Gibsons William Wallace vrijheid, moed en loyaliteit onder het publiek.

Interessant is dat Mel Gibson er niet altijd van overtuigd was dat hij de juiste acteur was voor de rol van Wallace. Hij was eigenlijk van plan een andere acteur te casten voordat hij uiteindelijk besloot de historische figuur zelf te spelen.

Blijf lezen om erachter te komen waarom Gibson oorspronkelijk zijn beroemde Braveheart-rol afwees en waarom hij uiteindelijk toch Wallace speelde.

De rol van William Wallace in 'Braveheart'

William Wallace was een Schotse ridder die werd geboren in 1270. Hij werd een van de belangrijkste leiders tijdens de Eerste Oorlog van de Schotse onafhankelijkheid en wordt herinnerd als een symbool van Schotse vrijheid tegen de Engelse tirannie.

Een van zijn grootste wapenfeiten was het zegevieren over het Engelse leger in de Battle of Stirling Bridge in 1297. In 1305 werd Wallace verraden, gevangengenomen en naar Londen gebracht, waar hij werd geëxecuteerd. Tegenwoordig staat een standbeeld van William Wallace op wacht bij Edinburgh Castle, en er is ook een monument ter ere van hem opgericht in de buurt van waar de Battle of Stirling Bridge plaatsvond.

In de film Braveheart uit 1995, geregisseerd door Mel Gibson, werd Wallace gespeeld door Gibson zelf. De film beschrijft de opkomst van Wallace tot bekendheid door zijn opstanden tegen de Engelsen, zijn rol als bevelhebber van het Schotse leger en zijn uiteindelijke gevangenneming en dood.

Het toont ook zijn romance met zijn jeugdvriend Murron (die in het echte leven Marion heette), en Isabella van Frankrijk, die in werkelijkheid geen relatie met Wallace had.

Mel Gibson voelde zich oorspronkelijk te oud om William Wallace te spelen

William Wallace van Mel Gibson wordt beschouwd als een van de meest iconische oorlogshelden in de filmgeschiedenis. Maar Gibson aarzelde eigenlijk om de rol in zijn film te spelen. Zijn reden? Hij voelde zich te oud.

Hoewel Wallace in de twintig zou zijn geweest voor de meeste scènes in de film, was Gibson in de veertig. Hij geloofde dat een jongere acteur een nauwkeuriger beeld van Wallace zou hebben gegeven.

Waarom accepteerde Mel Gibson uiteindelijk de rol?

Ondanks dat hij zich te oud voelde om de Schotse krijgsheer te spelen, nam Gibson uiteindelijk de rol op zich. Volgens IMDb maakten de studio-execs van Paramount Pictures via Cheat Sheet duidelijk dat ze de film alleen zouden financieren als Gibson de rol zelf zou spelen.

Dus om de financiering rond te krijgen, had hij geen andere keuze dan zijn ambities om een jongere acteur te casten op te geven en het personage te spelen, reserveringen en alles.

Kritiek op 'Braveheart'

Ondanks het succes van de film, is Braveheart onder vuur komen te liggen vanwege het feit dat er grote historische onnauwkeurigheden in het hele plot aanwezig waren.

Een van de grootste punten van kritiek is de relatie tussen William Wallace en Isabella van Frankrijk, aangezien historici geloven dat de twee figuren elkaar nooit hebben ontmoet. Dus de implicatie in de film dat Wallace het kind van Isabella verwekt en zo de Engelse koninklijke bloedlijn "corrupt" met Schots bloed is voor veel kijkers absurd.

Sommige Schotse kijkers uitten ook hun teleurstelling over de naam 'Braveheart', aangezien deze eigenlijk werd gebruikt om de andere Schotse held, Robert the Bruce, te beschrijven in plaats van William Wallace.

Omdat Robert the Bruce zo'n geliefde figuur is voor veel Schotten, deed zijn vertolking in de film ook de veren van velen wankelen. In Gibson's Braveheart wordt getoond hoe Robert the Bruce William Wallace verraadt.

Een andere grote afwijking van het echte leven was de beroemde Battle of Stirling Bridge, die in de film plaatsvindt in een veld in plaats van op een brug. De strijd werd ook op locatie in Ierland gefilmd in plaats van in Schotland.

Mel Gibsons reactie op de kritiek

Terwijl Mel Gibson terugkijkt op de film, heeft hij toegegeven dat een deel van de plot van de film onjuist was, maar hij benadrukt dat het zijn bedoeling was om te entertainen door middel van een filmische ervaring in plaats van een geldige geschiedenisles te geven.

"Sommige mensen zeiden dat we de geschiedenis hebben verpest door het verhaal te vertellen", vertelde Gibson aan de Daily Mail. Het stoort me niet, want wat ik je geef is een filmische ervaring, en ik denk dat films er eerst zijn om te entertainen, dan om te onderwijzen en dan te inspireren.”

De impact van Mel Gibsons 'Braveheart'

Hoewel de film is bekritiseerd vanwege historische onnauwkeurigheid, wordt hij nog steeds beschouwd als een van de meest succesvolle en iconische geschiedenisfilms van de jaren negentig.

Braveheart werd genomineerd voor 10 Academy Awards en won er vijf. Er wordt ook voortdurend naar verwezen en vervalst in andere films en tv-shows in de popcultuur.

Aanbevolen: