Hier is waarom historici niet blij waren met Mel Gibson's Braveheart

Inhoudsopgave:

Hier is waarom historici niet blij waren met Mel Gibson's Braveheart
Hier is waarom historici niet blij waren met Mel Gibson's Braveheart
Anonim

Veel filmliefhebbers beschouwen Bravehear t als een van de grootste afbeeldingen van middeleeuwse oorlogsvoering in de filmgeschiedenis.

De film uit 1995, geregisseerd door Mel Gibson, vertelt het verhaal van William Wallace, een 13e-eeuwse ridder die een belangrijke rol speelde in de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen. De film laat zien hoe Wallace het geweld in wordt getrokken nadat zijn vrouw is geëxecuteerd, en vervolgens het Schotse leger naar de overwinning leidt tegen hun Engelse onderdrukkers.

De film speelt Mel Gibson als William Wallace (hoewel hij de rol oorspronkelijk afwees) en bevat ook indrukwekkende optredens van Brendan Gleeson, Brian Cox, Catherine McCormack, Angus Macfayden (die later zijn rol van Robert the Bruce hernam) in de Netflix-film Outlaw King), Patrick McGoohan en David O'Hara.

Hoewel de film een commercieel en kritisch succes was, zijn historici over het algemeen niet helemaal tevreden met Braveheart. Filmisch gezien en qua prestaties van de acteurs is de film moeilijk te bekritiseren. Maar gezien het feit dat de film gebaseerd was op ware gebeurtenissen, waren sommige historici van mening dat het plot de kijkers op een dwaalspoor bracht.

Waarom historici niet blij waren met 'Braveheart'

Ondanks het feit dat Braveheart zo'n belangrijke film is geworden om de geschiedenis en identiteit van Schotland op het wereldtoneel te brengen, waren historici niet zo onder de indruk als het wereldwijde publiek. Verschillende hebben gewezen op flagrante onnauwkeurigheden in de film, en sommigen beweren dat er zoveel historische fouten zijn dat de film meer als fictie dan als feit aanvoelt.

Volgens Cheat Sheet weet Mel Gibson, de regisseur en ster van de film, dat er kritiek is geweest, maar het stoort hem niet:

"Sommige mensen zeiden dat we door het vertellen van het verhaal de geschiedenis hebben verprutst", legt Gibson uit. "Het stoort me niet, want wat ik je geef is een filmische ervaring, en ik denk dat films er eerst zijn om te entertainen, dan te onderwijzen en dan te inspireren."

Dus wat zijn deze onnauwkeurigheden die historici in de war hebben gebracht?

The Real William Wallace

Misschien is het grootste probleem met Braveheart de onjuiste weergave van de hoofdpersoon, William Wallace, die Gibson in de film portretteert.

Het verhaal aan het begin van de film stelt duidelijk dat William's vader Malcolm een "gewone man is met zijn eigen land". Hij wordt afgeschilderd als een boerderij in de Schotse Hooglanden, die William opgroeit om te erven.

In werkelijkheid geloven historici dat William Wallace nobel was. Ze zijn niet precies zeker van zijn geboorteplaats, maar theoretiseren ook dat hij een Laaglander was en geen Hooglander.

Wallace wordt afgeschilderd als iemand die vrede wil, totdat hij wordt meegesleurd in het geweld wanneer Engelse soldaten zijn vrouw vermoorden. Sommige historici theoretiseren echter ook dat Wallace militaire ervaring kan hebben gehad voordat hij betrokken raakte bij de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen.

Er is weinig over hem bekend vóór zijn aanwezigheid bij de Slag bij Stirling en andere daden van rebellie in 1297. Maar sommige historici geloven dat zijn tactiek zo effectief was dat het onmogelijk was dat hij niet al goed thuis was in oorlogsvoering. Sommigen hebben zelfs gesuggereerd dat hij een huurling was en voor de Engelsen had gevochten.

William Wallace's relatie met de prinses

Een andere grote afwijking van de feiten is de relatie van Wallace met prinses Isabella, die trouwt met de Engelse prins Edward. De prinses, gespeeld door Sophie Marceau, blijkt een intieme relatie te hebben met Wallace, en er wordt zelfs gesuggereerd dat hij haar kind verwekt.

In werkelijkheid was de prinses nog een kind tijdens het leven van Wallace. Ze woonde ook in Frankrijk. Historici geloven dat de twee elkaar nooit hebben ontmoet, laat staan een romantische relatie hadden.

The Battle of Stirling Bridge

The Battle of Stirling Bridge is een van de meest indrukwekkende scènes in Braveheart en misschien wel een van de meest baanbrekende vechtscènes in de filmgeschiedenis. De filmmakers deden er alles aan om de film filmisch indrukwekkend te maken - daarom stierf Gibson zelf bijna op de set!

Hoewel de Battle of Stirling-scène krachtig is om naar te kijken, is er één grote onnauwkeurigheid. Zoals de naam al doet vermoeden, werd de echte Battle of Stirling Bridge uitgevochten op een echte brug. Wallace gebruikte wel slimme tactieken om de overwinning veilig te stellen, maar het werd niet op een open veld gevochten, zoals de film laat zien.

De film bevat ook niet de figuur van Andrew de Moray, die een leider van de opstand was en in het bijzonder een belangrijke aanwezigheid in de strijd had.

Het portret van Robert The Bruce

De vertolking van het personage van Robert the Bruce, gespeeld door Angus Macfayden, is iets over Braveheart dat het grote Schotse publiek en historici heeft geïrriteerd. In de film wordt getoond dat de toekomstige Schotse koning Wallace verraadt en over het algemeen veel minder charismatisch is.

In feite is Bruce ook een ongelooflijk belangrijke figuur in de Schotse geschiedenis. Een standbeeld van de koning staat vandaag naast dat van William Wallace in Edinburgh Castle.

Hij was niet eens aanwezig bij de Slag bij Falkirk, waar hij Wallace verraadt in de film. Ook werd de term Braveheart eigenlijk gebruikt om Robert the Bruce in werkelijkheid te beschrijven, niet William Wallace.

Na de dood van Wallace verzekerde de Bruce de Schotse onafhankelijkheid door zichzelf tot koning te kronen en vervolgens het Engelse leger te verslaan in de Slag bij Bannockburn

De problemen met kostuums

De blauwe oorlogsverf en tartan zijn dankzij Braveheart een symbool geworden van William Wallace en Schotland in het algemeen. Maar historici hebben onthuld dat Wallace in werkelijkheid geen van beide zou hebben gedragen.

De Picten, die tussen 300 en 900 na Christus in Schotland woonden, hebben misschien blauwe wedeverf in de strijd gedragen, maar dit was voorbij in de tijd van Wallace in de 13e eeuw. Evenzo begonnen Schotse mannen pas rond de 16e eeuw tartan-kilts te dragen.

Het klopt niet allemaal, maar dat weerhoudt fans er natuurlijk niet van om van Braveheart te houden, of Mel Gibson om het te verdedigen.

Aanbevolen: