Tsjernobyl: 12 dingen die HBO goed kreeg (8 ze hebben fout)

Inhoudsopgave:

Tsjernobyl: 12 dingen die HBO goed kreeg (8 ze hebben fout)
Tsjernobyl: 12 dingen die HBO goed kreeg (8 ze hebben fout)
Anonim

Tsjernobyl is een aangrijpende, verbazingwekkende show die de kernramp van 1986 in Tsjernobyl beschrijft, waarbij meer dan 30 mensen om het leven kwamen, en meer dan 9.000 in de daaropvolgende jaren. Het was misschien wel de ergste nucleaire ramp in de geschiedenis, en de mythische, mysterieuze status ervan is altijd legendarisch geweest.

De show komt dichter bij de waarheid dan welke productie dan ook, zelfs documentaires. Het is vakkundig gedaan en toont de nalatigheid en problemen met de Sovjet-Unie destijds, en de hindernissen die de wetenschappers moesten nemen om verandering tot wasdom te zien komen.

Maar het is ook een HBO-productie, dus er zijn tal van verzonnen gebeurtenissen, hoofdbrekende momenten die ons aan het denken zetten en vergezochte ideeën die in de show worden geportretteerd die nooit echt zijn gebeurd.

Hier zijn 12 dingen die Tsjernobyl van HBO goed had, en 8 dingen die fout gingen.

20 Rechts: een nauwkeurige weergave van de materiële cultuur van de Sovjet-Unie

Afbeelding
Afbeelding

Een ding dat perfect was met de show van HBO, was de materiële cultuur van de Sovjet-Unie. Nooit eerder was er een show die de kleding, objecten, de verlichting zelf van de Oekraïne, Wit-Rusland en Moskou van de jaren tachtig zo nauwkeurig weergaf. Ook al zijn er enkele kleine fouten, zelfs de Russische televisie en film hebben nooit de essentie van de USSR vastgelegd zoals Tsjernobyl deed.

19 Rechts: nauwkeurig de bureaucratische indirectheid van de Sovjet-Unie in beeld gebracht

Afbeelding
Afbeelding

Het inperken van informatie en het opzettelijk verspreiden van verkeerde informatie over de show werd ook vakkundig getoond in Tsjernobyl. Toen Zharkov bijvoorbeeld zijn huiveringwekkende, nauwkeurige toespraak hield over zijn metgezellen 'die geloof hadden', was het precies hoe de Sovjets de dingen deden: 'We sluiten de stad af. Niemand vertrekt. En verbreek de telefoonlijnen. Beperk de verspreiding van verkeerde informatie. Zo voorkomen we dat de mensen de vruchten van hun eigen arbeid ondermijnen.”

18 Rechts: aanklagers hadden meer macht dan rechters

Afbeelding
Afbeelding

De laatste aflevering van Tsjernobyl vat het Sovjetrechtssysteem perfect samen. Het was allemaal een show - een toneelstuk - tijdens het proces tegen de drie veroordeelde mannen die verantwoordelijk werden geacht voor de ramp. Zo negeert het Centraal Comité de rechter, die vervolgens naar de officier van justitie kijkt voor aanwijzingen, en de officier van justitie knikt hem toe. Op een achterlijke manier hadden de aanklagers meer macht dan de rechters, en ze werkten allemaal om de bevelen van het Centraal Comité uit te voeren.

17 Rechts: het was het Sovjetsysteem dat Tsjernobyl creëerde

Afbeelding
Afbeelding

In Serhii Plokhy's boek uit 2018 over Tsjernobyl legt hij uit dat het Sovjetsysteem zelf de ramp in Tsjernobyl heeft veroorzaakt - het was niet noodzakelijkerwijs te wijten aan een gebrek aan pogingen of nalatigheid van de kant van de wetenschappers. Wanneer Legasov uitlegt wat er is gebeurd doordat de uiteinden van de regelstaven van grafiet zijn gemaakt, legt hij uit dat de USSR veiligheidsmaatregelen negeerde omdat "het goedkoper is". In wezen is het dat systeem van nalatigheid van de kant van de Sovjet-Unie dat de ramp echt heeft veroorzaakt.

16 Rechts: Sovjets probeerden echt robots te gebruiken om de besmettingsplek schoon te maken

Afbeelding
Afbeelding

In aflevering vier zien we mannen blokken radioactief grafiet van het dak van de energiecentrale gooien, en hoewel hun inspanningen werden gewaardeerd, gebruikten de Sovjets in 1990 op afstand bestuurbare robots om te proberen de 'gevaarlijkste plek schoon te maken' op aarde. Geavanceerde Amerikaanse robots hadden kunnen helpen bij de ontsmetting, maar de spanning tussen de twee landen weerhield Oekraïne ervan om hulp te vragen. Uiteindelijk moesten ze opnieuw hun toevlucht nemen tot menselijke arbeid om de site te ontsmetten.

15 Rechts: Squads werden bevolen om besmette dieren neer te schieten

Afbeelding
Afbeelding

De zeer trieste en schrijnende scènes waarin de jonge soldaten besmette dieren moeten neerschieten, zijn echt gebeurd. Ongeveer 36 uur na de explosie kregen de inwoners van Pripyat 50 minuten de tijd om hun bezittingen te verzamelen en te evacueren. Niemand kon hun huisdieren meenemen. Squads van Sovjet-soldaten werden gestuurd om honden en huisdieren te doden in de uitsluitingszone van Tsjernobyl, om de verspreiding van besmetting te voorkomen. Ongeveer 300 zwerfhonden bleven in de uitsluitingszone, maar de meesten van hen werden niet ouder dan 6 jaar vanwege predatie en barre winterse omstandigheden (geen besmetting).

14 Rechts: het evenement brandweer en zwangere vrouw was echt

Afbeelding
Afbeelding

De brandweerman Vasily Ignatenko en zijn vrouw Lyudmilla zouden op de ochtend van de explosie Wit-Rusland verlaten, en Vasily's plannen werden afgebroken toen hij onbewust de vlammen ging doven en ernstige stralingsvergiftiging opliep. In het boek Stemmen uit Tsjernobyl bezocht Lyudmilla haar man in het ziekenhuis en kreeg te horen: "Als je begint te huilen, schop ik je er meteen uit." Vasily stierf 14 dagen na het ongeluk en hij werd begraven in een zinken kist.

13 Rechts: Legasov nam zijn gedachten op cassettebandjes op

Afbeelding
Afbeelding

Valery Legasov, de echte hoofdwetenschappelijk onderzoeker van Tsjernobyl, heeft zijn persoonlijke verslag van de ramp echt op cassettebandjes opgenomen en deze vervolgens vrijgegeven voordat hij zichzelf ophing op 26 april 1988, op de tweede verjaardag van het ongeval. Hoewel de transcripties van de echte opnames niet precies overeenkomen met die op de show, toen de ambtenaar hem vertelde dat hij "onbelangrijk zou blijven voor de wereld", zodat niemand wist dat hij leefde… gebeurde dat: zijn naam en een overlijdensadvertentie waren niet genoemd in tientallen Sovjet-mediaberichten.

12 Rechts: het geeft nauwkeurig weer hoe de tijd stopte in de uitsluitingszones

Afbeelding
Afbeelding

Fotograaf David McMillan is in de afgelopen 25 jaar meer dan 20 keer naar de verlaten steden rond Tsjernobyl gereisd en zijn boeiende fotoseries hebben laten zien hoe de tijd plotseling bevroor na de ramp. Veel van zijn foto's tonen voor- en na-opnamen met tussenpozen van 20 jaar, en ze laten zien dat de dressoirs, muren, vloeren en zelfs de manier waarop de gordijnen zijn teruggetrokken, in 2011 allemaal in exact dezelfde posities stonden als in 1997.

11 Rechts: de 'liquidators' van Tsjernobyl waren echt

Afbeelding
Afbeelding

Fotograaf Tom Skipp heeft in het verleden hulde gebracht aan de 600.000 mannen en vrouwen die hun leven op het spel hebben gezet om de baan als 'vereffenaars' van Tsjernobyl op zich te nemen. Deze mannen en vrouwen bestonden echt: degenen op het dak die puin naar beneden gooiden; mensen die de straten schoonmaken en ontsmetten; bomen kappen. De tragedie eiste uiteindelijk minstens 9.000 levens, en zoals Skipp zei: “Geen persoonlijk offer was teveel voor deze mannen en vrouwen. De vereffenaars werden naar onmogelijke scenario's gestuurd waarin zelfs machines faalden.”

10 Rechts: Alles in de controlekamer (en meer) is echt gebeurd

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel aflevering 1, "1:23:45" de tijdstempel is die werd weergegeven toen het brandalarm werd geactiveerd, werd het in het echte leven pas om 1:26:03 geactiveerd. Maar behalve dat, gebeurde alles wat in de controlekamer van de energiecentrale werd afgebeeld, echt - tot in de kleinste nalatige situatie toe. De doofpotaffaire, de blasé-reactie van Dyatlov, de ingenieurs die geloofden dat de kern nog intact was… het is allemaal echt.

9 Rechts: Valery Legasov die zichzelf werkelijk ophing, opende de sluizen om te veranderen

Afbeelding
Afbeelding

Aan het einde van Tsjernobyl (nou ja, eigenlijk aan het begin), worden we ertoe gebracht te geloven dat het ophangen van Valery Legasov verantwoordelijk was voor het in gang zetten van verandering, en dat is waar. Zijn dood, die twee jaar na het ongeval plaatsvond, gebeurde een dag nadat hij de resultaten van zijn onderzoek naar de oorzaken van de ramp zou bekendmaken. Zijn zelfmoord veroorzaakte schokgolven in de Sovjet-Unie, en nadat zijn banden waren vrijgegeven, werd het ontwerp van de regelstaven die het ongeval in RBMK-reactoren veroorzaakten snel erkend en uiteindelijk aangepakt.

8 Fout: kon Sovjetrelaties van macht niet nauwkeurig weergeven

Afbeelding
Afbeelding

Een van de grootste tekortkomingen van de show was de veronachtzaming van het nauwkeurig weergeven van de Sovjetmachtsverhoudingen. De hiërarchieën in de show zouden in het echte leven nooit hebben gewerkt. Ulana Khomyuk, de vrouwelijke nucleaire wetenschapper, zou bijvoorbeeld nooit de toestemming en hoge positie hebben kunnen krijgen om met het hoofd van het Centraal Comité te spreken zoals zij dat kon. Legasov zou geen veto hebben kunnen uitspreken over de beslissingen van Boris, of zelfs niet tegen hem hebben kunnen schreeuwen, zonder zwaar berispt te worden - en hij zou waarschijnlijk helemaal geen inspraak hebben gehad in beslissingen.

7 Fout: executies maakten op dit moment geen deel uit van het Sovjetleven

Afbeelding
Afbeelding

Een andere onnauwkeurigheid is meer literaire licentie van HBO: mensen in de hele show handelen uit angst om neergeschoten of geëxecuteerd te worden. Boris zegt tegen meerdere mensen (of suggereert) dat als ze zijn bevelen niet uitvoeren, ze zullen worden neergeschoten. In het echte leven waren executies en vertraagde executies op bevel van de apparatsjik geen kenmerk van het Sovjetleven na de jaren dertig. De meeste Sovjets deden wat hen werd opgedragen zonder te worden bedreigd met straf of de dood, maar dat levert niet zo'n opwindende televisie op.

6 Fout: Sovjetpropaganda en censuur bestonden om kennis van experts te voorkomen

Afbeelding
Afbeelding

Het probleem met het feit dat Ulana Khomyuk fictief is (en gemaakt door ongeveer 12 verschillende wetenschappers) is dat haar aannemelijkheid niet realistisch is. Het opgraven van het gecensureerde wetenschappelijke artikel zou niet mogelijk zijn geweest. Zich laten arresteren en dan naar de ontmoeting met Gorbatsjov, niet mogelijk. Het Sovjet-systeem van propaganda en censuur in het echte leven bestond om dit soort leren onmogelijk te maken, door feiten te vervangen door onwaarheden, in plaats van met opzet verkeerde informatie te verspreiden.

5 Fout: Anatoly Dyatlov is niet verantwoordelijk voor Tsjernobyl

Afbeelding
Afbeelding

Ook al is Anatoly Dyatlov - de arrogante, nalatige wetenschapper gespeeld door Paul Ritter - een geweldige tegenstander van de show, in het echte leven was hij niet verantwoordelijk voor de ramp in Tsjernobyl. In de show doet hij alle dwaze, slechte dingen die hij doet omdat hij op zoek is naar een promotie. Maar in feite was het het systeem zelf: bezuinigen, goedkope producten kopen, voorzorgsmaatregelen negeren, dat de kernreactor opblies. Dyatlov was een goede tegenstander, maar vergezocht over zijn belang in de echte ramp.

4 Fout: blootstelling aan straling veroorzaakte geen helikoptercrash

Afbeelding
Afbeelding

De dramatische scène waarin de helikopter over de open reactor vliegt en vervolgens neerstort als gevolg van intense straling, is niet echt gebeurd. Er zijn helikopterbeelden gemaakt die statische elektriciteit en vervormingen door de straling laten zien, maar het veroorzaakte geen crash. Er waren ook meldingen van piloten die stralingsvergiftiging kregen. Maanden later was er een helikoptercrash, maar die had niets te maken met de stralingswolk van de reactorkern.

3 Fout: de "Brug des Doods" is een stedelijke legende

Afbeelding
Afbeelding

De "Brug des Doods", waar de inwoners van Pripyat naar het vallende puin gingen kijken en allemaal stierven aan stralingsvergiftiging - dat is een stedelijke legende die ongegrond is en is weerlegd. Hoewel sommige mensen naar de brug gingen om naar de brand te kijken, is er geen bewijs dat alle mensen op de brug zijn omgekomen - of een van hen - en er is geen bewijs dat de stralingsdoses van die afstand zo gevaarlijk, belachelijk hoog waren.

2 Fout: straling deed ongeboren baby's geen pijn

Afbeelding
Afbeelding

In tegenstelling tot wat de serie laat zien, deed straling geen ongeboren baby's. Hoewel de baby van de brandweervrouw vier maanden na de geboorte stierf, was de oorzaak leverfibrose en aangeboren hartafwijkingen, die geen van beide werden veroorzaakt door blootstelling aan straling in de baarmoeder. Helaas hebben meer dan 100.000 vrouwen in heel West-Europa zwangerschappen afgebroken vanwege de valse bewering dat straling hun baby's zou vervormen of doden, maar die angst was voornamelijk gebaseerd op propaganda, volgens studies van de Wereldgezondheidsorganisatie.

1 Fout: dat stralende blauwe licht van de reactor was niet echt

Afbeelding
Afbeelding

De blauwe lichtstraal die vanuit de open reactorkern naar de hemel schiet, is nog een vleugje Hollywood, om het effect te versterken en de ramp onmiddellijk te doen plaatsvinden. Hoewel kernreactoren een blauwe tint kunnen produceren van iets dat Cherenkov-straling wordt genoemd, is het onmogelijk dat Unit 4 er alleen door de straling en het vuur uit zou hebben gezien als het Luxor-casino in Las Vegas.

Referenties: livescience.com, newyorker.com, businessinsider.com, wired.com

Aanbevolen: