Ancient Aliens: 20 Facts History Channel heeft het helemaal mis

Inhoudsopgave:

Ancient Aliens: 20 Facts History Channel heeft het helemaal mis
Ancient Aliens: 20 Facts History Channel heeft het helemaal mis
Anonim

Er was eens The History Channel als een educatieve bron met historische documentaires en wereldse informatieshows.

Toen kwamen de jaren 2000 en explodeerde reality-tv. Entertainment bleek een grotere melkkoe te zijn dan onderwijs, en The History Channel was een van de vele kanalen die zijn vroegere programmering begon te verruilen voor entertainment en op drama gerichte realityprogramma's zoals Ice Road Truckers en Alaskan Bush People. In 2008 liet het kanaal zelfs de "The" en "Channel" vallen en veranderde zichzelf in History.

Maar de transformatie zou pas in 2009 voltooid zijn, met de première van Ancient Aliens. Gepresenteerd in documentair formaat, is de show nu in zijn 14e seizoen en blijft een van de meest populaire shows uit de geschiedenis.

En daar ligt het probleem. Van het voorstellen van buitenaardse betrokkenheid bij de Fukushima Daiichi-ramp van 2011 tot het suggereren dat macaroni en kaas gewoon te lekker zijn om niet een soort van buitenaardse oorsprong te hebben, Ancient Aliens zit vol met wilde samenzweringstheorieën.

Dus in plaats van ons te concentreren op de meest belachelijke beweringen van de show, hebben we in plaats daarvan hier een lijst samengesteld (liever, beperkt) met enkele van de bewezen leugens van de show. Leun achterover en maak je vast voor Ancient Aliens: 20 Facts History Channel Got Totally Wrong.

20 Koolstofdatering is onbetrouwbaar

Afbeelding
Afbeelding

De presentatoren van de show hebben verklaard dat koolstof-14-datering de leeftijd van dinosaurussen niet nauwkeurig kan bepalen en daarom niet kan worden vertrouwd. Maar dit zijn verdraaide feiten. Het is eigenlijk koolstofdatering, niet koolstof-14, dat is de enige soort koolstofdatering die door paleontologen wordt gebruikt om de leeftijd van dinosauriërs te schatten.

19 Het oude monument van Pumapunku kon niet door oude mensen zijn gebouwd

Afbeelding
Afbeelding

De show beweert dat het graniet en dioriet dat in het Pumapunku-monument in Bolivia werd gebruikt, alleen gesneden kon zijn met gereedschappen met diamanten punten, die mensen niet hadden in het tijdperk waarin het werd gebouwd. Maar Pumapunku is helemaal niet gemaakt van graniet en dioriet. Het is rode zandsteen en andesiet, die veel werden gebruikt door oude mensen

18 De platen van Pumapunku zijn te zwaar voor mensen om te verplaatsen

Afbeelding
Afbeelding

In overeenstemming met het bovenstaande beweerden Ancient Aliens ook dat de stenen platen in Pumapunku veel te zwaar zijn voor mensen om te bewegen zonder enige vorm van machines. Specifiek weegt een enkele plaat 800 ton.

Maar dat is gewoon niet waar. De grootste stenen plaat in Pumapunku weegt eigenlijk slechts 131 ton.

17 Pumapunku werd op zijn plaats gebracht

Afbeelding
Afbeelding

Een andere wilde bewering van de 'experts' over Ancient Aliens is dat de structuren van Pumapunku te groot en complex zijn om met menselijke middelen op hun plaats te zijn gezet. Hun oplossing? Levitatie of een ander soort buitenaardse kracht.

Dat is interessant en zo, maar wat ze negeren, is het feit dat er op elke grote plaat op de site touwgrepen, grepen en sleepmarkeringen zijn. Allemaal tekenen van normale oude bewegingsmethoden.

16 De stad Tiwanaku werd gebouwd tussen 14.000 en 17.000 jaar geleden

Afbeelding
Afbeelding

Het zijn niet alleen de mensen van Ancient Aliens die geloven dat deze andere oude Boliviaanse stad teruggaat tot voor andere menselijke structuren - dit algemene geloof komt van de bewering van ontdekkingsreiziger Arthur Posnansky tussen 1910 en 1945 die meer dan 11.000 jaar oud is.

Het punt is dat onderzoekers in de jaren tachtig hebben bewezen dat deze stad niet zo oud is. In feite werd het gebouwd tussen 100 en 300 na Christus.

15 Buitenaardse wezens manipuleerden dinosaurus-DNA

Afbeelding
Afbeelding

De jongens van Ancient Aliens vertellen een aantal flagrante leugens terwijl ze beweren dat buitenaardse wezens ervoor hebben gezorgd dat dino's uitstierven of evolueren. De show beweerde bijvoorbeeld dat buitenaardse wezens ervoor zorgden dat dinosaurussen evolueerden (of beter gezegd, degradeerden) tot kleinere, onschadelijkere wezens zoals de coelacanth. Het maakt niet uit dat coelacanthen eigenlijk meer dan 130 miljoen jaar vóór dinosaurussen verschenen.

14 Ica-stenen zijn authentieke oude artefacten

Afbeelding
Afbeelding

Een deel van het "bewijs" van de show zijn de gravures op Ica-stenen. De afbeeldingen op deze stenen van mensen naast dinosaurussen en met behulp van geavanceerde technologie worden gepresenteerd als oud bewijs, terwijl ze in werkelijkheid niets meer zijn dan een gewone hoax.

De Peruaanse boer die de stenen aanvankelijk in de jaren zestig 'vond', gaf later toe dat hij de afbeeldingen zelf had gemaakt. Ze zijn sindsdien talloze keren gerepliceerd met behulp van moderne tools.

13 Oude Egyptenaren hadden vliegtuigen

Afbeelding
Afbeelding

In één aflevering beweerde de show dat een gesneden houten figuur die in 1898 in een Egyptisch graf werd gevonden, het bewijs is dat buitenaardse wezens de oude Egyptenaren de kracht gaven om te vliegen.

Het maakt niet uit dat klein houtsnijwerk de Saqqara-vogel is en duidelijk een vogel, snavel en ogen en alles weergeeft. Er is nooit bewijs gevonden van oude Egyptische vliegtuigen (of enig ander oud vliegtuig).

12 Aardse vulkanen werden gebouwd door / de thuisbasis van buitenaardse wezens

Afbeelding
Afbeelding

Deze theorie is een van die Ancient Aliens-concepten die zo bekend is dat het moeilijk te geloven is dat zelfs de loyale kijkers van de show ervoor kunnen vallen. Zijn ze de platentektoniek en de basiswetenschap helemaal aan het vergeten? Er is nooit bewijs gevonden voor buitenaardse wezens in vulkanen, hoewel er voldoende bewijs is voor de natuurlijke constructie van de aarde.

11 De ruïnes van Heliopolis staan op een oud ruimtelanceerplatform

Afbeelding
Afbeelding

Het "bewijs" voor deze verklaring zijn de Trilithons, drie zware stenen platen die de basis vormen voor de oude Romeinse ruïnes van Heliopolis. De show zegt dat deze stenen tussen de 800 en 1200 ton zijn en voor een mysterieus doel moeten zijn geweest.

In werkelijkheid zijn de Trilithons een keermuur, niet de fundering. De zwaarste is 800 ton, niet 1200.

10 Aliens hielpen de Inca's hun steden te bouwen

Afbeelding
Afbeelding

Ancient Aliens beweert dat Inca-sites zoals Machu Picchu buitenaardse hulp moeten hebben gehad omdat de stenen "aan elkaar gesmolten" lijken.

De show negeert echter het feit dat er geen smelt- of schroeiplekken op de stenen zijn gevonden, maar wel veel beitels, putlittekens en hamersporen. Er zijn ook talloze Inca-stenen hamers gevonden op de locaties.

9 Beelden konden niet verplaatst zijn op Paaseiland omdat er geen bomen zijn

Afbeelding
Afbeelding

De show beweert dat de inwoners van Paaseiland hun grote stenen sculpturen op geen enkele manier op hun plaats hebben kunnen verplaatsen omdat het eiland geen bomen heeft.

Desalniettemin tonen pollenanalyse en houten artefacten aan dat bomen (met name de Paaspalm) ooit overvloedig waren. Massale ontbossing vond plaats tegen 1400 na Christus als gevolg van overmatige oogst door mensen.

8 Aliens snijden de top van een berg af

Afbeelding
Afbeelding

De bemanning van Ancient Aliens vertelde ooit op een spannende manier hoe buitenaardse wezens zware machines moeten hebben ingezet om van de top van een berg in Peru te komen om een pad vrij te maken voor hun ruimteschepen.

De realiteit? De "berg" waarnaar ze verwijzen is duidelijk een plateau, wat een veel voorkomende natuurlijke structuur is.

7 De Nazca-lijnen zijn landingsbanen van buitenaardse wezens

Afbeelding
Afbeelding

Ook in Peru beweert de bemanning van Ancient Aliens dat de grote, decoratieve Nazca-lijnen niets anders kunnen zijn dan de markeringen van een oud vliegveld.

Ze negeren echter het feit dat veel van de lijnen in de vorm van dieren zijn, wat afhankelijk is van de religieuze overtuigingen van de lokale oude cultuur. De lijnen werden ook vrij gemakkelijk gemaakt door rotsen en bovengrond opzij te schuiven.

6 Oude Egyptenaren hadden gloeilampen

Afbeelding
Afbeelding

Een van de belangrijkste redenen achter deze Ancient Aliens-theorie is dat er geen fakkelmarkeringen zijn gevonden in oude Egyptische graven of structuren.

Maar dit is niet waar. Roet en fakkels zijn gevonden in elke oude Egyptische structuur. In feite onthulde een moderne plafondreiniging in de Tempel van Hathor een kleurrijk schilderij verborgen onder honderden jaren zwarte roet.

5 Kristallen schedels zijn het bewijs van mysterieuze oude levensvormen

Afbeelding
Afbeelding

Het geloof van de show in kristallen schedels en hun correlatie met buitenaardse wezens doet denken dat ze de vierde Indiana Jones-film als een documentaire beschouwen.

Hoewel kristallen schedels bestaan en zelfs in musea zijn geplaatst, is elk exemplaar een bewezen nep gemaakt in de moderne tijd.

4 De Mahabharata praat over nucleaire explosies

Afbeelding
Afbeelding

De vertellers van Ancient Aliens beweren dat het Sanskriet-epos, The Mahabharata, de atoomoorlog tussen oude beschavingen beschrijft.

Maar de Mahabharata spreekt niet over "explosies helderder dan duizend zonnen" en overlevenden die hun haar en nagels verliezen. In plaats daarvan komen de passages die in de show worden geciteerd uit een Frans boek van samenzweringstheoretici uit 1960, The Morning of the Magicians.

3 Mohenjo-daro heeft verglaasde rotsen die afkomstig zijn van een nucleaire explosie

Afbeelding
Afbeelding

Een kleine hoeveelheid verglaasd, gebroken aardewerk werd gevonden op de oude Pakistaanse site van Mohenjo-daro, die de mensen van de Ancient Aliens op de een of andere manier veranderden in "een epicentrum van verglazing" dat alleen kon komen van een plotselinge explosie van extreme hitte of nucleaire explosie.

Ze negeren ook het feit dat verglazing plaatsvindt in gevallen van langdurige blootstelling aan hoge temperaturen.

2 Bewijs komt uit oude Sanskrietteksten, geschreven in 6000 v. Chr

Afbeelding
Afbeelding

Het feit dat ze ooit beweerden dat ze bewijs hadden van oude Sanskrietteksten die teruggingen tot 6000 voor Christus, voegt alleen maar toe aan de leugens van de show.

Het is een klein detail, maar toch een leugen. De oudste Sanskrietteksten zijn de Veda's, en ze dateren tussen 500 en 1.500 v. Chr.

1 Oude Sumerische teksten beschrijven wezens die uit de lucht neerdalen

Afbeelding
Afbeelding

In één aflevering stelt de show dat geschriften uit het oude Sumerië de Aunnaki beschrijven, wat volgens hen rechtstreeks verta alt naar "zij die uit de hemel kwamen".

Maar dat is gewoon verkeerd. Aunnunaki verta alt zich eigenlijk naar "die van koninklijk bloed". Hoewel de Sumeriërs misschien geloofden dat hun heersers van goden afstamden, is er niets dat stelt dat ze zelf buitenaardse wezens waren.

Aanbevolen: