De 10 jongste Oscarwinnaars ooit

Inhoudsopgave:

De 10 jongste Oscarwinnaars ooit
De 10 jongste Oscarwinnaars ooit
Anonim

Het winnen van een Oscar in een competitieve categorie is vaak het hoogtepunt van de carrière van een acteur, ook al hebben een paar uitzonderingen misschien spijt gehad. Er zijn veel mijlpalen onder de winnaars, zoals de enige Oscar-genomineerde broers, en de hoop dat de eerste Aziatische Amerikaan genomineerd wordt voor de prijs voor Beste Acteur.

Er is veel discussie geweest in 2021 over het toekennen van wijlen Chadwick Boseman een postume Oscar als passende dop op een ongelooflijke carrière.

Voor deze jonge acteurs kwam de prijs vroeg in hun carrière en leven, en voor sommigen was het het begin van een geweldige run in Hollywood. Voor anderen was het een hoogtepunt dat alles wat ze deden overschaduwde.

10 Tatum O'Neal won in 1973 op 10-jarige leeftijd de beste vrouwelijke bijrol voor 'Paper Moon'

Tatum O'Neal werd op tienjarige leeftijd de jongste Oscarwinnaar voor haar verbluffende kijk als kinderoplichter Addie Pray in Paper Moon. Ze speelde tegenover haar vader, Ryan O'Neal, die niet kwam opdagen bij de Oscar-awards toen ze won. Haar interview met een Britse krant wordt geciteerd in de New York Post. "Mensen zeggen dat hij jaloers was en misschien was dat het", vertelde ze de Britse krant "Natuurlijk zou ik willen dat hij daar was geweest. Hij is gewoon heel egoïstisch.'

9 Anna Paquin verraste iedereen met haar overwinning voor beste vrouwelijke bijrol op 11-jarige leeftijd (1993)

Toen de 11-jarige Anna Paquin het standbeeld voor beste vrouwelijke bijrol mee naar huis nam tijdens de Oscar Awards-show van 1993, verraste ze de meeste critici, aangezien ze het opnam tegen mensen als Emma Thompson, Rosie Perez en Winona Ryder. Anna had de rol gekregen door bij toeval auditie te doen en was toen een volslagen onbekende, hoewel ze al een tijdje als kinderactrice werkte. Ze was zo opgewonden dat ze naar het podium rende en nauwelijks kon praten.

8 Patty Duke won op haar zestiende beste vrouwelijke bijrol als blinde Helen Heller in 'The Miracle Worker' (1962)

Patty Duke won op 16-jarige leeftijd een Oscar voor vrouwelijke bijrol, maar ze acteerde al sinds haar 8e, toen haar moeder haar overdroeg aan John en Ethel Ross. Haar vader was een alcoholist en haar gezinsleven was onrustig, maar de Rosses waren uitbuitende en misbruikende talentmanagers. Haar Oscar-overwinning voor het vertolken van Helen Keller was een lichtpuntje in een onrustig leven. Na een carrière in films en tv, kreeg ze de diagnose bipolaire stoornis en werd ze een pleitbezorger van de geestelijke gezondheid.

7 Timothy Hutton won in 1980 de beste mannelijke bijrol voor 'Ordinary People'

Timothy Hutton was 20 toen hij de Academy Award won voor beste mannelijke bijrol in Gewone mensen uit 1980, geregisseerd door Robert Redford en met in de hoofdrollen Mary Tyler Moore en Donald Sutherland. Het was zijn eerste speelfilmoptreden en hij won ook een Golden Globe voor de rol.

Hoewel hij gestaag bleef werken, verscheen hij grotendeels in andere ondersteunende rollen, met opmerkelijke uitzonderingen in Taps, The Falcon and the Snowman en The Dark Half. Hij verscheen ook op Broadway en op tv, met name in de NBC-serie Kidnapped.

6 Marlee Matlin was de jongste en eerste dove winnaar van de beste actrice op 21-jarige leeftijd in 1986

Actrice Marlee Matlin verloor 80% van haar gehoor toen ze 18 maanden oud was, maar ze acteerde nog steeds toen ze zeven was. Ze werd ontdekt in een internationaal centrum voor doofheid en de kunsten door Henry Winkler (de Fonz). Dat leidde ertoe dat ze de rol kreeg in Children of a Lesser God, waar ze een dove vrouw speelde die verliefd wordt op een man die kan horen. Ze heeft een stabiele carrière gehad, voornamelijk op tv, maar er gaat niets boven de bekendheid van die Oscar-overwinning toen ze nog maar 21 was.

5 JLaw was pas 22 toen ze de beste actrice won voor 'Silver Linings Playbook' (2012)

Jennifer Lawrence werd op 14-jarige leeftijd opgemerkt door een talentenagent terwijl ze op vakantie was met haar ouders in New York City. Nadat ze aan tv- en indiefilms had gewerkt, kwam ze in de openbaarheid met rollen als Mystique in de X-Men en Katniss Everdeen in The Hunger Games-serie. Ze liet haar acteerkwaliteiten zien in het drama Silver Linings Playbook, en het leverde haar de Oscar op. Jennifer werd de best betaalde actrice ter wereld gedurende twee opeenvolgende jaren in 2015 en 2016, naast andere onderscheidingen.

4 Janet Gaynor won beste actrice voor '7th Heaven', 'Street Angel' en 'Sunrise' (1927/28)

Janet Gaynor begon als figurant in films te werken, maar regisseurs ontdekten al snel haar talent. Ze tekende in 1926 op 20-jarige leeftijd bij Fox Film Corporation en werd een van de grootste sterren. Haar Oscar-overwinning op 22-jarige leeftijd kwam tijdens de allereerste Academy Awards-ceremonie, gehouden in 1929, en ter ere van films die debuteerden in 1927 en 1928. Ze was in drie ervan.

Een ingehouden aangelegenheid naar hedendaagse maatstaven, de awards werden uitgereikt tijdens een besloten diner in het Hollywood Roosevelt Hotel in Los Angeles.

3 Anne Baxter won beste vrouwelijke bijrol voor The Razor's Edge op 23

Anne Baxter won haar Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in 1946, net na het einde van de Tweede Wereldoorlog in een film over de nasleep ervan. In The Razor's Edge gaat de getraumatiseerde luchtmachtpiloot Larry Darrell op zoek naar de zin van het leven, gebaseerd op het verhaal van W. Somerset Maugham. Baxter speelde Sophie, een jeugdvriend van Larry die getuige is van zijn transformatie in de loop van de tijd. Anne ging door met een geweldige carrière in Hollywood, waar ze werkte met topregisseurs zoals Alfred Hitchcock, Billy Wilder en Fritz Lang.

2 Joan Fontaine kreeg de Oscar voor beste actrice van haar zus op 24-jarige leeftijd

Joan Fontaine en Olivia de Havilland, een andere Hollywood-legende, waren zussen, en het gerucht ging dat de twee een enorme ruzie hadden toen ze allebei werden genomineerd voor Oscars voor Beste Actrice tijdens de 14e Academy Awards in 1942. Fontaine was de winnaar voor haar rol in Alfred Hitchcock's Suspicion, waar ze tegenover Cary Grant speelde. Fontaine had de meeste van haar hoofdrollen in de jaren veertig en vijftig, waaronder Letter from an Unknown Woman uit 1948, de rol waar ze misschien het meest bekend om is.

1 Teresa Wright won beste vrouwelijke bijrol op 24-jarige leeftijd nadat ze werd ontdekt op Broadway

Teresa Wright is niet langer een begrip, maar ze werd genomineerd voor drie Oscars en won voor een bijrol in het oorlogsdrama Mrs. Miniver. Ze won de prijs op 24-jarige leeftijd in 1943. Haar carrière begon op het podium, waaronder een periode van twee jaar in een Broadway-toneelstuk. Dat is waar ze de aandacht trok van de beroemde Hollywood-producer Samuel Goldwyn, die haar ter plekke inhuurde voor een rol in Bette Davis' The Little Foxes, en een contract van vijf jaar.

Aanbevolen: