10 vergeten feiten over de Joker van Heath Ledger

Inhoudsopgave:

10 vergeten feiten over de Joker van Heath Ledger
10 vergeten feiten over de Joker van Heath Ledger
Anonim

Heath Ledger's kijk op The Joker in 2008's The Dark Knight is onvergetelijk. Toen hij stierf niet lang nadat de filmopnames waren afgerond, was het des te tragischer - en zijn prestaties in de rol zijn sindsdien de standaard geworden waaraan anderen worden gemeten.

Zelfs nu in 2021, met meerdere versies van Joker sinds Ledger's, en zelfs een twee-Batman-universum in de maak, behoren de trilogie van Christopher Nolan en Ledger's Joker nog steeds tot de meest favoriete interpretaties van fans.

Het was geen toeval, zo bleek. Ledger was een toegewijde acteur die net dat beetje extra deed om zich voor te bereiden op de rol. Hier is een blik op enkele feiten die sinds 2008 buiten de boot zijn gevallen.

10 Heath deed oorspronkelijk auditie voor de rol van Bruce Wayne/Batman

Christian Bale in The Dark Knight
Christian Bale in The Dark Knight

Blijkbaar was Heath eigenlijk een van de eerste acteurs die in overweging werd genomen voor de rol van Bruce Wayne/Batman in de Christopher Nolan-trilogie. Volgens rapporten waren zowel Ledger als Nolan het er echter over eens dat hij niet echt geschikt was voor de rol. Toch bleef hij blijkbaar in de geest van de regisseur hangen, en later, nadat Christian Bale de knipoog naar Batman had gekregen, kwam Ledger's naam weer terug voor The Joker. Zoals de meerderheid van de fans en critici het erover eens zijn, was de casting in beide opzichten een goede keuze.

9 Hij vestigde records – ook met zijn Oscarwinst

Aaron-Eckhart-Heath-Ledger-Joker-en-Two-Face-in-Dark-knight via Twitter
Aaron-Eckhart-Heath-Ledger-Joker-en-Two-Face-in-Dark-knight via Twitter

Toen hij de rol op zich nam, was Heath Ledger de jongste acteur die ooit de Joker speelde. Jack Nicholson is een acteerlegende en hij gaf Joker in Tim Burton's Batman wat volgens velen de ideale combinatie was van komische waanzin en dreiging. Sterker nog, veel critici en DC-fans vonden dat Ledger verkeerd was geplaatst - dat wil zeggen, totdat de film werd uitgebracht. Toen Ledger in 2009 de Oscar voor beste mannelijke bijrol won, was hij de eerste acteur die een rol in een superheldenfilm won.

8 Hij bereidde zich voor op de rol met 43 dagen isolatie

The-Dark-Knight-potloodscène-Heath-ledger-via Screen Rant
The-Dark-Knight-potloodscène-Heath-ledger-via Screen Rant

Het is ironisch, achteraf gezien vanaf 2021, om te bedenken dat Ledger zichzelf 43 dagen opsloot in een goedkope motelkamer om zich voor te bereiden op het krankzinnige, door fantasie gedreven wereldbeeld van de Joker - een die ook volledig geïsoleerd is van de echte wereld. Hij wilde het soort dissociatieve toestand voelen, buiten contact met de realiteit, waar Joker fulltime in leeft. Zijn proces was zo realistisch, dat volgens rapporten zijn persoonlijke relaties eronder te lijden hadden.

7 Zijn kijk op Joker was geïnspireerd door 'A Clockwork Orange'

Malcolm McDowell in A Clockwork Orange
Malcolm McDowell in A Clockwork Orange

A Clockwork Orange leidde tot controverse en werd onderdeel van de filmgeschiedenis bij de release in 1971. De filmposter, met de afbeelding van Malcom McDowells Alex De Large met gezichtsverf en een gestileerde, clowneske outfit, is inmiddels iconisch.

Destijds was het schokkend omdat niemand zo'n personage in de reguliere film had geportretteerd. Regisseur Christopher Nolan gaf hem de film als referentie, en het lijkt logisch dat Ledger zijn inspiratie voor Joker's sinistere clownpersonage uit het personage De Large haalde.

6 Hij hield een Joker-dagboek bij

The-Dark-knight-working-with-heath-ledger via POlygon
The-Dark-knight-working-with-heath-ledger via POlygon

Ledger's Joker is een gedenkwaardige schurk omdat hij zoveel zorg besteedde aan het bestuderen en interpreteren van de rol. Tijdens zijn voorbereidingen voor de shoot hield Ledger een dagboek bij. Hij schreef erin alsof hij Joker was, en schreef pagina's en pagina's met krankzinnig gezwets. De geschriften spraken over dingen waarvan hij dacht dat Joker geïnteresseerd zou zijn, zoals blinde baby's en mensen die hersenbeschadiging hadden opgelopen. Door zich onder te dompelen in de persona, maakte hij zijn Joker niet alleen opvallend, maar ook op de een of andere manier realistisch.

5 Hij wilde dat Batmans verhoor realistisch was

The-Dark-Knight via Pinterest
The-Dark-Knight via Pinterest

Volgens een interview met Christian Bale, tijdens de ondervragingsscène, was het slaan van Batman op Joker tot op zekere hoogte echt. “Zoals je in de film ziet, begint Batman de Joker te verslaan en realiseert hij zich dat dit niet je gewone vijand is. Want hoe meer ik hem verslaat, hoe meer hij ervan geniet", zei hij. "Hij was me een beetje aan het opjagen. Ik zei: 'Weet je wat, ik hoef je echt niet te slaan. Het zal er net zo goed uitzien als ik het niet doe.' En hij zegt: 'Ga door. Ga verder. Ga door…'”

4 Heath ontwierp zijn eigen make-up

Heath-ledger-als-The-Joker-Dark-knight via Slant
Heath-ledger-als-The-Joker-Dark-knight via Slant

Ledgers gevoel voor realisme zorgde ervoor dat hij de taak op zich nam om de kenmerkende make-up van Joker te ontwerpen. Naar verluidt wilde hij dat het er realistisch uit zou zien - de manier waarop een man eruit zou zien, is dat hij goedkope make-up had gekocht bij een drogisterij die hij gebruikte voor het effect.

En, voeg eraan toe dat de man een psychopaat is. Nadat de regisseurs zijn look hadden goedgekeurd, leerde het make-upteam hoe ze het opnieuw moesten maken. Op die manier kon een team van experts ervoor zorgen dat hij er voor elke opname in de productie precies hetzelfde uitzag.

3 Zijn littekens waren zijn idee en ze worden een 'Glasgow-glimlach' genoemd

Heath Ledger als The Joker via Polygon
Heath Ledger als The Joker via Polygon

Zoals liefhebbers van DC Comics weten, verandert het bronontwerp voor de Joker uit de strips in de loop der jaren, maar geen van hen heeft de littekens die Ledger echt typeert op het iconische personage. Ledge kwam naar verluidt op het idee om zijn Joker echt uniek te maken. De littekens aan weerszijden van de mond hebben eigenlijk een specifieke naam - de "Glasgow-glimlach". Op deze manier zouden bendes in de Schotse stad hun vijanden voor het leven littekens geven, en het zorgt namelijk voor een duidelijk gruwelijke Joker-look.

2 Het bankovervalmasker is een paasei

Joker-masker - Cesar Romero vs Heath Ledger via Twitter
Joker-masker - Cesar Romero vs Heath Ledger via Twitter

Vóór Jack Nicholson was er Cesar Romero, die zijn Joker precies de juiste hoeveelheid komische zaniness gaf die nodig was voor de baanbrekende Batman-tv-serie die drie seizoenen liep van 1966 tot 1968. In Christopher Nolan's Dark Knight, Ledger's Joker wordt gezien met een masker tijdens de bankoverval. Het lijkt erg op een masker gedragen door Cesar Romero's Joker in een aflevering uit 1966 met de titel "The Joker is Wild". De algehele look is een beetje anders, maar het masker zelf is bijna een duplicaat.

1 Hij maakte Michael Caine bang om zijn regels te vergeten

Michael-Caine-als-Alfred-in-Batman via Reddit
Michael-Caine-als-Alfred-in-Batman via Reddit

In een interview vertelde veteraan acteur Michael Caine, die Alfred speelde in de Dark Knight-trilogie, over het werken met Ledger - en zijn schok toen hij hem voor het eerst in zijn make-up zag. Het was een scène waarin hij in een lift naar boven komt, zoals Caine het beschreef. 'Dus tijdens de eerste repetitie heb ik hem nog nooit gezien. Hij heeft wel zeven dwergen bij zich, zoals Sneeuwwitje, alleen is dat niet zo. Toen de bebloede deur van die lift openging, kwam hij naar buiten scheuren. Ik ben elke regel vergeten. Angstaanjagend.”

Aanbevolen: