10 Interessante feiten over de rol van Heath Ledger in '10 Things I Hate About You

Inhoudsopgave:

10 Interessante feiten over de rol van Heath Ledger in '10 Things I Hate About You
10 Interessante feiten over de rol van Heath Ledger in '10 Things I Hate About You
Anonim

Toen Heath Ledger voor het eerst bioscopen sierde met zijn typisch Aussie-charme in 10 Things I Hate About You, vielen tieners over de hele wereld verliefd op Patrick Verona. Een bewerking van Shakespeare's The Taming of the Shrew, de hit uit 1999 bleek het perfecte voertuig te zijn voor Ledger's ontluikende talenten. Tragisch genoeg stierf de knappe Australiër in 2008 op de prille leeftijd van slechts 28, maar hij zal voor altijd voortleven dankzij zijn indrukwekkende acteer-cv.

De veelzijdige acteur liet ons huilen in tranentrekker Brokeback Mountain, die controversieel werd afgewezen voor Beste Film, en liet ons terugdeinzen van angst met zijn dreigende en losgeslagen uitvoering in The Dark Knight. Maar het is zijn rol in 10 Things I Hate About You die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten als een cruciale coming of age-klassieker. Voor veel fans blijft zijn boeiende jeugdige opwinding als Patrick Verona het iconische beeld van Heath Ledger, dus hier zijn 10 interessante feiten over zijn rol in de tienerhit uit de jaren 90.

10 Hij ging uit met co-ster Julia Stiles

Heath Ledger en Julia Stiles in 10 dingen die ik haat aan jou
Heath Ledger en Julia Stiles in 10 dingen die ik haat aan jou

Ledger was in verband gebracht met vele mooie actrices, van Heather Graham tot Naomi Watts. Maar het leven imiteerde kunst tijdens het filmen van 10 Things I Hate About You, toen hij viel voor mede-ster Julia Stiles, die zijn liefdesbelang Kat speelde. Verliefd worden op de set is heel gewoon bij het filmen van romantische komedies en de twee begonnen te daten. Hun romance was echter van korte duur, omdat de twee het contact verloren na het filmen. In een interview in 2016 met de Huffington Post herinnerde Stiles zich het aangrijpende moment waarop ze een briefje ontdekte dat de acteur voor haar had achtergelaten: 'Ik vergeet het begin van het citaat, maar het is als,' Dans alsof je nog nooit muziek en liefde hebt gehoord alsof je nooit gekwetst bent.'Het was zo lief. Ik huilde bijna. Dat was zijn afscheidsbrief aan mij.'

9 De regisseur wilde Heath vanaf het moment dat hij hem zag

Heath Ledger in 10 dingen die ik haat aan jou
Heath Ledger in 10 dingen die ik haat aan jou

Directeur Gil Junger heeft uitgelegd dat hij wist dat Ledger de man was voor de rol vanaf het moment dat hij de auditieruimte binnenliep. 'Heath kwam binnen', vertelde Junger aan de New York Times, 'en ik dacht bij mezelf: 'Als deze man kan lezen, ga ik hem casten'. Er was een energie voor hem, een seksualiteit die voelbaar was.' De regisseur zei vervolgens dat, ondanks zijn heteroseksualiteit, 'als ik met een man naar bed moest, dat de man zou zijn.' Terwijl het reduceren van acteurs tot seksuele objecten nogal problematisch is in het tijdperk van MeToo, zullen we Junger halverwege ontmoeten en toegeven dat de overleden ster zeker aantrekkelijk was.

8 Hij deed zijn eigen zang

Heath Ledger zingt in 10 Things I Hate About You
Heath Ledger zingt in 10 Things I Hate About You

Dubben over zang is gebruikelijk in films. Enkele opmerkelijke voorbeelden zijn My Fair Lady uit 1964, waarin Audrey Hepburn werd genoemd door Marni Nixon, en Singin' in the Rain uit 1952, waarin Betty Noyes zong voor Debbie Reynolds. Ledger, altijd de methode-acteur, verwierp lipsynchronisatie en zong zijn eigen liedjes. Beroemd is dat hij Kat een serenade brengt met een vertolking van 'Can't Take My Eyes Off You', compleet met muziek van de schoolband.

7 Het was zijn eerste rol in de VS

Heath Ledger poseert voor een interview
Heath Ledger poseert voor een interview

Voorafgaand aan 10 Things I Hate About You, was Ledger te zien in de lieve familiekomedie Paws (1997) en had hij een knipper-and-you-ll-it-rol in de spannende whodunnit-thriller The Interview (1998). Maar buiten zijn geboorteland Australië was Ledger een volslagen onbekende. Zijn rol in 10 Things zou zijn eerste op Amerikaanse bodem zijn en het duurde niet lang voordat de tot nu toe onontdekte acteur een Hollywood-ster werd, die later verscheen in kassahits A Knight's Tale en de met een Oscar bekroonde Monster's Ball slechts één en twee respectievelijk jaar later.

6 Hij versloeg hartenbrekers uit Hollywood in de rol

Heath Ledger op een evenement
Heath Ledger op een evenement

De rol van Patrick Verona was zeer gewild. Josh Hartnett, die op dat moment bezig was met het filmen van The Virgin Suicides, en That '70s Show-ster Ashton Kutcher deden allebei auditie voor de rol. Ongelooflijk, de opkomende Aussie-acteur versloeg beide acteurs voor de rol. Gezien zijn charme en natuurlijk charisma, is het niet verwonderlijk dat de producers alleen oog hadden voor Ledger.

5 Ledger en Gordon-Levitt hadden meer dan één ding gemeen

Ledger en Gordon-Levitt in 10 dingen die ik haat aan jou
Ledger en Gordon-Levitt in 10 dingen die ik haat aan jou

10 Things I Hate About You speelde ook Joseph Gordon-Levitt, die toen net 18 was. Het blijkt dat de twee dynamische jonge acteurs een aantal opvallende dingen gemeen hebben. De acteurs delen een opvallende gelijkenis, waarover veel gediscussieerd is. Bovendien verschenen ze allebei in de Batman-filmserie van Christopher Nolan. In een van zijn meest iconische rollen speelde Ledger de Joker in The Dark Knight, die veel lof oogstte van zijn co-sterren, evenals de Academy (hij won postuum een Oscar voor de rol). Ondertussen verscheen Gordon-Levitt in het veelgeprezen vervolg van de film, The Dark Knight Rises, als Robin.

4 Hij verdiende een bescheiden salaris

Heath Ledger in 10 dingen die ik haat aan jou
Heath Ledger in 10 dingen die ik haat aan jou

We associëren een grote filmster als Heath Ledger met salarissen van miljoenen dollars. Daarom kan het als een verrassing komen om te ontdekken dat hij een bescheiden $ 100.000 verdiende voor zijn rol als Patrick Verona. Hoewel 10k niets is om mee te spotten - en voor een 20-jarige jongen zou het zeker een levensveranderend salaris zijn geweest - is het toch enigszins een schok gezien het budget van $ 16 miljoen van de film en het daaropvolgende hoge brutowinst succes aan de kassa.

3 Zijn Aussie-achtergrond is verwerkt in Patrick

Heath Ledger profiel
Heath Ledger profiel

Van zijn cowboy-draft in Brokeback Mountain tot zijn middeleeuwse Engelse verbuiging in A Knight's Tale, Ledger was bedreven in het perfectioneren van verschillende accenten voor zijn rollen. Daarom kunnen kijkers zich zorgen maken als ze merken dat Patrick spreekt met een ongewoon accent dat tussen Amerikaans en Australisch flitst. Dit komt omdat regisseur Gil Junger vond dat Ledger's Aussie-accent een bepaald randje aan het personage toevoegde. Junger is geciteerd als te zeggen dat het accent Patrick 'gevaarlijk en sexy' maakte.

2 Hij improviseerde spelen met vuur

Ledger improviseert een scène in 10 Things I Hate About You
Ledger improviseert een scène in 10 Things I Hate About You

Hollywood-films houden zich meestal aan strikte scripts met weinig ruimte voor improvisatie. Dit was echter niet het geval met 10 Things I Hate About You. Het moment waarop Patrick met een live vlam speelt stond eigenlijk niet in het originele script. Ledger improviseerde de scène, wat bijdraagt aan de gevaarlijke 'bad boy'-personage van het personage. Hij was niet de enige acteur die improvisatievaardigheden voor de film gebruikte: Julia Stiles eindigde huilend te improviseren toen ze het gedicht '10 Things' las.

1 Zijn inspiratie voor Patrick was een voorafschaduwing van een veel latere rol

Heath Ledger als de Joker in The Dark Knight
Heath Ledger als de Joker in The Dark Knight

Toen hij werd geïnterviewd over zijn vertolking van Patrick, legde Ledger uit dat Jack Nicholson een grote inspiratiebron was voor de rol: 'mijn Patrick heeft ook een Jack Nicholson-randje met zijn brutaliteit en zijn glimlach', zei de jonge acteur. Kennelijk bleef de invloed van Nicholson bij Ledger, aangezien hij bijna tien jaar later de Joker vertolkte, een rol die door Nicholson werd vereeuwigd in Tim Burtons bewerking van Batman uit 1989.

Aanbevolen: