10 vergeten feiten over Superman van Christopher Reeve

Inhoudsopgave:

10 vergeten feiten over Superman van Christopher Reeve
10 vergeten feiten over Superman van Christopher Reeve
Anonim

De combinatie van acteur Christopher Reeve en regisseur Richard Donner in de Superman-films was pure magie en zette de standaard als het gaat om een stripfiguur in live action op het scherm te zetten.

Vandaag de dag zijn fans gewend aan meerdere live action-versies van Superman, Batman en andere superhelden. Ze hebben de Arrowverse en de DCEU zien evolueren, maar het begon allemaal met Christopher Reeve's Kryptonian

Na vier films waarin de Man of Steel was gespeeld, veranderde Reeve's leven toen hij op 27 mei 1995 betrokken was bij een springongeval met een paard. Zijn vastberadenheid om te pleiten voor slachtoffers van dwarslaesie en behandelingen, werd later een inspiratie voor velen.

Hier is een blik op zijn bekendste rol.

10 De film won verschillende prijzen, maar niet Reeve

Christopher Reeve in Superman II
Christopher Reeve in Superman II

Hoewel Reeves acteerwerk zeer werd geprezen, zou hij geen Academy Award winnen voor zijn vertolking van Superman. De eerste Superman-film werd echter genomineerd in vier Oscar-categorieën, waaronder Film Editing, Original Score, Best Sound, en won voor Best Visual Effects. Reeve won in 1978 wel een BAFTA (British Academy Film Awards) voor de meest veelbelovende nieuwkomer in toonaangevende filmrollen. Het was de duurste productie van zijn tijd, met een budget van $ 55 miljoen. In 2017 werd de film opgenomen in de National Film Registry van de Library of Congress.

9 Reeve's genie was fysiek handelend

Christopher Reeve - Superman en Clark Kent
Christopher Reeve - Superman en Clark Kent

Reeve's succes in de rol kwam van het feit dat hij evenveel aandacht schonk aan hoe hij Clark Kent portretteerde als aan de Man of Steel. Hij paste zijn vertolking aan tot in de kleinste fysieke details, zoals de manier waarop hij rechtop staat als Superman, of wiebelt als Kent. Reeve had een achtergrond in toneel, afgestudeerd aan de Cornell University en de Julliard School. Hij maakte zijn Broadway-debuut in 1976 en het is op het podium dat hij zijn vak zo goed leerde.

8 Het script is veel herschreven

Christopher Reeve als Superman de trein redt
Christopher Reeve als Superman de trein redt

Omdat het de duurste productie van zijn tijd was, gingen de producenten achter de beste schrijvers van die tijd aan. Mario Puzo (verantwoordelijk voor de blockbuster Godfather-films), schreef de eerste versie van maar liefst 500 pagina's, en hij wordt nog steeds gecrediteerd als co-schrijver, samen met het verhaal zelf. Het script zou echter worden herschreven door Robert Benton (Kramer vs. Kramer) en David Newman (Bonnie en Clyde), en later door Newman en zijn vrouw Leslie Newman. Die versie werd herschreven door Tom Mankiewicz (Live and Let Die).

7 Reeve versloeg 199 andere acteurs voor de rol

Christopher Reeve in Superman III
Christopher Reeve in Superman III

Reeve was niet de eerste keuze voor de rol, en hij werd daar zelfs door producenten afgewezen. Producenten Ilya en Alexander Salkind zochten gevestigde sterren als Al Pacino, Steve McQueen of James Caan.

Reeve stond destijds grotendeels bekend om zijn toneel- en tv-werk, en tv-credits stonden destijds niet zo hoog aangeschreven als films. Toen de casting director echter een persoonlijke ontmoeting tussen Richard Donner en Reeve had geregeld, wist de regisseur meteen dat Reeve de juiste keuze was.

6 Reeve getraind met Darth Vader

Christopher Reeves Superman
Christopher Reeves Superman

Er is een onverwachte connectie met Star Wars, in die zin dat Reeve, die bang was dat hij te mager was om de superheld te spelen, trainde met acteur David Prowse. Prowse werkte het Darth Vader-pak uit, terwijl James Earl Jones voor zijn onvergetelijke stem zorgde. Prowse was een voorstander van wat de Alexander-methode wordt genoemd, die acteurs (en anderen) leert hoe ze hun lichaam kunnen gebruiken om natuurlijker te bewegen. Dat betekende natuurlijk ook dat je in de vorm van een superheld moest komen. De techniek wordt vaak gebruikt door vocale coaches en muzikanten, maar ook door acteurs.

5 Reeve kreeg niet eens de eerste factuur in 'Superman II'

Christopher Reeve en Gene Hackman - Superman
Christopher Reeve en Gene Hackman - Superman

Ondanks het succes van de eerste Superman-film (het was de meest winstgevende film van 1978 in Noord-Amerika en Warner Bros. het meest succesvol in die tijd), kreeg Reeve geen topfactuur in Superman II. Het is misschien begrijpelijk voor de eerste film, waarin grote sterren als Marlon Brando (die $ 19 miljoen voor 10 minuten op het scherm kreeg) en Hackman als eerste werden gefactureerd. Het is een bewijs van het oude Hollywood-sterrensysteem dat eind jaren zeventig nog steeds actief was, dat Hackman hem nog steeds overtrof voor het vervolg.

4 Richard Donner was ook niet de eerste keus

Christopher-Reeve-Superman-Cityscape
Christopher-Reeve-Superman-Cityscape

Richard Donner had één grote film onder zijn riem - The Omen uit 1976 - toen hij Superman landde, maar net als Reeve stond hij meer bekend om zijn werk op tv. Sam Peckinpah, bekend van zijn werk in Westerns, en Steven Spielberg werden overwogen.

Een van de producenten, Alex Salkind, vond dat Spielberg te veel vroeg en besloot af te wachten hoe zijn volgende film het zou doen. Die film zou Jaws zijn, en terwijl Spielbergs prijs omhoog ging, werd Donner getekend voor het optreden.

3 Reeve gebruikte zijn ervaring met deltavliegen in de rol

Christopher Reeve vliegt
Christopher Reeve vliegt

Buiten acteren leidde Reeve een actieve levensstijl. Een van zijn hobby's was deltavliegen. Hij was ook gekwalificeerd als piloot voordat hij de rol kreeg, en zijn pilootervaring hielp hem om die vliegsequenties in de film geloofwaardiger te maken. Terwijl de film en het vervolg (Superman en Superman II werden direct na elkaar opgenomen) werden gefilmd, zou Reeve tijdens zijn vrije uren gaan vliegen. Zijn vliegervaring leidde direct tot een latere rol in The Aviator, waar hij al het pilootwerk zelf deed.

2 Reeve speelt eigenlijk drie rollen in 'Superman'

superman_1978_met Lois Lane
superman_1978_met Lois Lane

Zelfs als Superman en Clark Kent als twee rollen kunnen worden geteld, min of meer, vanwege Reeve's uitstekende acteertechniek die de twee onderscheidde, is er nog een andere rol die hij speelde in de eerste Superman-film. Tijdens de scène waarin Lois in de helikopter zit, nog steeds worstelend om de controle terug te krijgen, was Reeve de stem van de luchtverkeersleider van Metropolis. Natuurlijk werkt het niet, en Kent moet Superman worden om op te duiken en zowel haar als de helikopter te redden - één in elke hand.

1 Reeve probeerde zichzelf te vestigen in andere rollen

christopher-reeve-superman
christopher-reeve-superman

Er waren plannen voor een Superman V met Reeve, maar de sombere kassa van Superman IV (de laagste Superman-film tot nu toe) zorgde ervoor dat dat nooit zou gebeuren. Zoals elke acteur wilde Reeve bekend staan om meer dan één rol, en probeerde te voorkomen dat hij getypecast werd - onderdeel van de zogenaamde Superman-vloek. Hij zei in interviews dat hij er spijt van had dat hij bleef voor de vierde film, en dat hij geloofde dat het zijn carrière op de lange termijn schaadde.

Aanbevolen: