Gerangschikt: de beste films van Clint Eastwood als regisseur (volgens IMDB)

Inhoudsopgave:

Gerangschikt: de beste films van Clint Eastwood als regisseur (volgens IMDB)
Gerangschikt: de beste films van Clint Eastwood als regisseur (volgens IMDB)
Anonim

Clint Eastwood heeft een van de meest benijdenswaardige filmografieën van alle regisseurs. Eastwood, een voorloper van een lange reeks acteurs die hun eigen films regisseerden, regisseert sinds 1971 Play Misty For Me. Hij heeft een kenmerkende, onmiddellijk herkenbare stijl van filmmaken, met ingehouden optredens en grimmige cinematografie.

In de loop der jaren is hij volwassener geworden als regisseur, met zijn doordachte drama's die ver verwijderd zijn van het machismo van zijn vroege productie. Fundamenteel hebben zijn films een menselijk element via personages waarmee we ons diep inleven. In A Fistful of Dollars zei de jonge Clint: 'richt op het hart', en hoewel hij het letterlijk bedoelde, kunnen we het sentiment ook toepassen als metafoor voor de essentie van de films die hij regisseert. Het streven naar de hartsnaren is tenslotte wat alle films in deze lijst doen. Dus hier is het aftellen van zijn 10 beste films als regisseur, volgens IMDB.

10 'Richard Jewell' - 7.5

Een scène uit Richard Jewell
Een scène uit Richard Jewell

Het waargebeurde verhaal van een bewaker die ten onrechte wordt beschuldigd van de dodelijke bomaanslag op het Centennial Olympic Park tijdens de Olympische Zomerspelen 1996, Richard Jewell is een actuele film. Dit is grotendeels te danken aan de onthulling dat de daadwerkelijke dader een rechtse terrorist is, die, gezien de recente golf van geweld door alt-right, ongetwijfeld resoneert met kijkers. Hoewel het niet veel won bij de Oscars van 2020, is Paul W alter Hauser ingetogen en toch briljant in de titelrol, en Sam Rockwell en Kathy Bates schitteren als respectievelijk de advocaat en moeder van Jewell.

9 'Een perfecte wereld' - 7.6

Een scène uit A Perfect World
Een scène uit A Perfect World

Gemaakt met een bescheiden budget, bracht A Perfect World uit 1993 maar liefst $ 159 miljoen op aan de kassa. Kevin Costner speelt een ontsnapte veroordeelde die een onwaarschijnlijke vriendschap sluit met een 8-jarige jongen die hij gijzelt. De film onderzoekt een aantal tot nadenken stemmende thema's van recidive en het idee dat het opsluiten van mensen als minderjarigen hen onvermijdelijk tot een leven van misdaad leidt na hun vrijlating.

8 'The Bridges Of Madison County' - 7.6

Streep en Eastwood in The Bridges of Madison County
Streep en Eastwood in The Bridges of Madison County

Een klassieke en ouderwetse (op een goede manier) romance over de eenzame Italiaanse oorlogsbruid van Meryl Streep en de sombere fotograaf van Clint Eastwood, dit is een van de meest gevoelige films van de regisseur. Dit ingehouden drama uit 1995 behoort misschien niet tot de best scorende films van Streep, maar het is wel een van haar beste rollen. De tedere weergave van Streeps hoofdpersoon is zowel aangrijpend als herkenbaar, terwijl Eastwood een heel andere wereld voor haar vertegenwoordigt, een wereld vol spanning en plezier.

7 'Veranderen' - 7.7

Angelina Jolie in vormverwisselaar
Angelina Jolie in vormverwisselaar

Dit aangrijpende drama uit 2008 bevat een uitstekende en onthullende uitvoering van Angelina Jolie, die bewees dat ze zoveel meer is dan de grote budget- en actierollen die grotendeels voorafgingen aan Changeling. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, speelt Jolie Christine Collins, een moeder in de jaren 1920 wiens 9-jarige zoon, W alter, op mysterieuze wijze verdwijnt. Na een politieonderzoek beweert de LAPD W alter te hebben gevonden, maar Collins houdt vol dat de jongen helemaal niet haar zoon is. Wat volgt is diep schokkend en vaak verontrustend, des te pijnlijker vanwege het feit dat het echt in het echte leven is gebeurd.

6 'The Outlaw Josey Wales' - 7.8

Clint Eastwood in The Outlaw Josey Wales
Clint Eastwood in The Outlaw Josey Wales

Een interessant achtergrondverhaal begeleidt deze film. Eastwood zou aanvankelijk alleen de hoofdrol spelen, niet direct, maar hij zorgde ervoor dat Philip Kaufman werd ontslagen en nam het uiteindelijk over. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de Directors Guild of America een regel opstelde die acteurs verbiedt de controle van regisseurs over te nemen. Ondanks het drama achter de schermen, is deze western uit 1976 een van Eastwoods vroegste demonstraties van zijn talent als acteur en regisseur. Eastwood heeft sindsdien uitgelegd dat de film in wezen een anti-oorlog allegorie is, en vertelde de Wall Street Journal in 2011: 'Wat Josey Wales betreft, ik zag destijds de parallellen met de moderne tijd. Iedereen wordt er moe van, maar het stopt nooit. Een oorlog is iets verschrikkelijks'.

5 'Brieven van Iwo Jima' - 7.9

Een scène uit Brieven uit Iwo Jima
Een scène uit Brieven uit Iwo Jima

Een begeleidend stuk bij Eastwood's minder ontvangen Flags of Our Fathers, deze oorlogsfilm uit 2006 vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog Slag om Iwo Jima, maar deze keer vanuit het perspectief van de Japanners. Dit is een zeer spannende film waarin de Japanse soldaten weten dat de Amerikanen gaan aanvallen, maar wachten, niet wetend wanneer het moment zal aanbreken. Maar al te vaak schuwen Hollywood-films die zich afspelen in landen waar Engels niet de moedertaal is authenticiteit door personages in het Engels te laten spreken, maar Letters From Iwo Jima is volledig in het Japans. De beroemde Ken Watanabe is ongelooflijk als generaal Tadamichi Kuribayashi.

4 'Mystic River' - 7.9

Sean Penn in Mystic River
Sean Penn in Mystic River

Kindermishandeling is nooit een gemakkelijk onderwerp om aan te pakken, maar Eastwoods beklijvende drama uit 2003 pakt het onderwerp met ontroerende gevoeligheid aan. Tim Robbins geeft een hartverscheurend optreden als een man wiens onopgeloste jeugdtrauma ervoor zorgde dat hij nooit volledig volwassen werd. Een voor echte misdaadfans, de film heeft ook een moordmysterie-element, met de altijd opwindende Sean Penn vastbesloten om erachter te komen wie zijn dochter heeft vermoord.

3 'Million Dollar Baby' - 8.1

Miljoen dollar Baby
Miljoen dollar Baby

Dit boksdrama volbracht de verbazingwekkende prestatie van het winnen in 4 grote categorieën bij de Oscars van 2005: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Actrice voor Hilary Swank en Beste Mannelijke Bijrol voor Morgan Freeman. Swank geeft een spetterende uitvoering als Maggie, een aspirant-bokser aangemoedigd door haar aanvankelijk aarzelende en knorrige coach, Frankie, gespeeld door Eastwood. Hoewel de onsympathieke weergave van Maggie's van uitkeringen afhankelijke familie nogal ongemakkelijk is om naar te kijken en problematisch is naar de huidige maatstaven, verdient Million Dollar Baby niettemin zijn plaats in de annalen van klassieke sportfilms.

2 'Gran Torino' - 8.1

GRAN TORINO, van links: Clint Eastwood, Bee Vang, 2008
GRAN TORINO, van links: Clint Eastwood, Bee Vang, 2008

Eastwood, die toen bijna 80 was, speelt de archetypische knorrige oude man W alt Kowalski, een rouwende weduwnaar die ongelukkig is dat de Vang Lors, een vriendelijke Hmong-familie, naast de deur zijn komen wonen. Na verloop van tijd raakt W alt bevriend met de familie en vooral met tiener Thao, met wie hij een hechte band vormt. Acteur Bee Vang, die Thao speelt, heeft sindsdien Gran Torino bekritiseerd vanwege zijn racistische opmerkingen. Racistische taal, met name gericht op Aziatisch-Amerikanen, wordt routinematig bewapend tegen de familie Vang Lor; erger nog, de laster wordt gespeeld om te lachen. Ondanks de lovende kritieken, werd de film uit 2008 zwaar onder de loep genomen door de Hmong-gemeenschap na de release, hoewel hun bedenkingen helaas grotendeels niet gepubliceerd werden.

1 'Onvergeven' - 8.2

Een scène uit Unforgiven
Een scène uit Unforgiven

Unforgiven is volgens IMDB de best beoordeelde film van Eastwood als regisseur. De Western uit 1992 richt zich op de gevolgen van de acties van twee gemene cowboys, die zich richten op sekswerkers. De film heeft een aantal feministische elementen, zoals het illustreren hoe de gewelddadige acties van de cowboys tegen vrouwen grotendeels worden bestraft door wetshandhavers. Vervolgens is het aan de bejaarde Eastwood en zijn vriend Ned (Morgan Freeman), evenals een arrogante jongeman die bekend staat als de 'Schofield Kid', om wraak te nemen namens de vrouwen. De film ontleedt tal van elementen die verband houden met het westerse genre, zoals wraak, machismo en geweld tegen vrouwen. Een andere Eastwood-film die meerdere Oscars won, Unforgiven pakte de onderscheidingen voor Beste Film, Regisseur en Mannelijke Bijrol (voor Gene Hackman).

Aanbevolen: