10 klassieke cultfilms (die echt goed presteerden aan de kassa)

Inhoudsopgave:

10 klassieke cultfilms (die echt goed presteerden aan de kassa)
10 klassieke cultfilms (die echt goed presteerden aan de kassa)
Anonim

Cultklassiekers zijn niet bijzonder bekend - in ieder geval niet bij een mainstream publiek. Volgens hun definitie zijn 'cultklassiekers' goed ontvangen en geliefde films die alleen geliefd zijn bij een zeer kleine groep (tenminste in verhouding tot de bredere, allesomvattende mainstream).

Cultklassiekers presteren meestal niet goed aan de kassa, omdat ze er niet in slaagden een grotere fanbase te verwerven. Ze bombarderen niet per se, maar presteren vaak ondermaats. Maar soms is een 'cultklassieker'-film eigenlijk best populair, om nog maar te zwijgen van het succes aan de kassa.

10 Shaun Of The Dead (2004)

Afbeelding
Afbeelding

Iedereen houdt van Hot Fuzz en het is verreweg de meest populaire inzending in de Cornetto-trilogie. Daarachter zit waarschijnlijk Shaun of the Dead, die populair is maar niet populair bij Hot Fuzz.

En ondanks dat hij bekend staat als een cultklassieker, presteerde Shaun of the Dead eigenlijk goed in 2004. De film brak de top tien aan de Amerikaanse kassa, ondanks het feit dat hij een zeer beperkte release ontving, en bracht uiteindelijk $ 30 miljoen op op een budget van slechts $ 6 miljoen.

9 The Big Lebowski (1998)

Donny bij de bowlingbaan
Donny bij de bowlingbaan

De gebroeders Coen worden vaak beschouwd als enkele van de grootste filmmakers van de 21e eeuw, met bijzonder geprezen films als Fargo en No Country for Old Men.

En dan is er nog The Big Lebowski, dat niet erg populair is, maar door bijna iedereen die ernaar kijkt goed wordt aanbeden. De film presteerde redelijk goed aan de kassa en verdiende bijna $ 50 miljoen met een budget van $ 15 miljoen.

8 The Rocky Horror Picture Show (1975)

Cast van de Rocky Horror Picture Show
Cast van de Rocky Horror Picture Show

Toen het oorspronkelijk uitkwam in 1975, leek het alsof niemand iets te maken wilde hebben met The Rocky Horror Picture Show. Uiteindelijk kreeg het echter een ongelooflijk vrome en vocale schare fans, die vaak op verschillende unieke manieren "deelnemen" aan de film.

Het werd een zeer populaire 'middernachtfilm' en een van de langstlopende films in de theatergeschiedenis. Sindsdien heeft het een zeer solide $ 140 miljoen opgebracht op een mager budget van $ 1,4 miljoen.

7 Napoleon Dynamite (2004)

Jon Heder als Napoleon Dynamite
Jon Heder als Napoleon Dynamite

Napoleon Dynamite is een van de meest populaire cultklassiekers van de moderne tijd. De film is zo goed als niets gemaakt, met een budget van slechts $400.000.

Het werd uitgebracht in een zeer beperkte capaciteit, met een piek van slechts 1.024 theaters eind september 2004. Sterke mond-tot-mondreclame hielp de film een fervente cult-aanhang te ontwikkelen, en het leverde uiteindelijk een stevige $ 46 miljoen op. De merchandise van de film - inclusief die razend populaire "Vote for Pedro"-t-shirts - heeft ongetwijfeld ook veel geld opgebracht.

6 Mad Max (1979)

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel Mad Max: Fury Road enorm populair was, was het niet zo winstgevend als de eerste Mad Max. De film is niet zo bekend als Fury Road, of zelfs Mad Max 2, waardoor het budget en het spektakel van het origineel enorm zijn toegenomen.

Het presteerde echter ongelooflijk goed in de oorspronkelijke box office-run. De film werd gemaakt voor slechts $ 350.000, maar bracht uiteindelijk wereldwijd $ 100 miljoen op, waardoor het destijds de meest winstgevende film was die ooit is gemaakt.

5 Pacific Rim (2013)

Hunnam klaar om tegen wat Kaiju. te vechten
Hunnam klaar om tegen wat Kaiju. te vechten

Ondanks dat het een kaskraker is die gemaakt is voor meer dan $ 200 miljoen, wordt de originele Pacific Rim vaak beschouwd als een cultfilm. De film was niet super populair bij de mainstream, maar heeft een sterke cultstatus ontwikkeld dankzij de bombastische kaiju-actie.

De film verdiende slechts $ 101 miljoen aan de binnenlandse kassa, maar presteerde veel beter in het buitenland, met als hoogtepunt een wereldwijde opbrengst van $ 411 miljoen. Het was genoeg om de film een vervolg te bezorgen.

4 Mean Girls (2004)

Gemene meiden
Gemene meiden

Mean Girls is een van de meest populaire cultklassiekers van de 21e eeuw - zozeer zelfs dat de effecten en invloed ervan tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

De film werd gemaakt voor slechts $ 17 miljoen, maar presteerde veel beter dan iemand had verwacht, en verdiende in het openingsweekend een fantastische $ 24 miljoen. Het werd ook verspreid in de popcultuur en veel van zijn citaten werden in de tijdgeest ingevoerd. Het bracht uiteindelijk $ 130 miljoen op - waarvan $ 86 miljoen afkomstig was van de binnenlandse kassa.

3 From Dusk Till Dawn (1996)

Van zonsondergang tot zonsopgang
Van zonsondergang tot zonsopgang

From Dusk Till Dawn was Quentin Tarantino's eerste professionele schrijfopdracht, die hem door Robert Kurtzman werd gegeven. Robert Rodriguez werd aangenomen als regisseur, die later met Tarantino zou samenwerken aan Grindhouse.

Tarantino speelde ook in de film als de psychopathische Richie Gecko naast George Clooney. De film werd gemaakt voor iets minder dan $ 20 miljoen, maar bracht uiteindelijk een stevige $ 60 miljoen op aan de wereldwijde kassa.

2 Valley Of The Dolls (1967)

Afbeelding
Afbeelding

Valley of the Dolls is een old-school cultklassieker, een heerlijk goedkope B-film die niet erg werd aanbeden door critici, maar geliefd bij het grote publiek.

De film werd kritisch bekritiseerd toen het werd uitgebracht vanwege de over het algemeen slechte filmproductie en onbedoelde hilariteit, maar om de een of andere reden raakte het een lef bij het algemene publiek. Het bracht uiteindelijk een verrassend solide $ 50 miljoen op aan de wereldwijde kassa - ongeveer het equivalent van $ 400 miljoen vandaag.

1 The Warriors (1979)

Afbeelding
Afbeelding

The Warriors is een andere cultklassieker van de oude school, en eigenlijk wist niemand er iets van voor de Rockstar-game van 2005. Het presteerde echter zeer goed in verhouding tot zijn kleine budget van $ 4 miljoen.

Tegen de zesde week van release had The Warriors $ 16 miljoen opgebracht en tegen het einde van zijn run had het $ 22 miljoen verzameld aan de binnenlandse kassa. Het was niet bijzonder populair, maar het presteerde erg goed als een winstgevend stuk media.

Aanbevolen: