Hier is hoe de taal in 'Avatar' van 2009 werd uitgevonden

Hier is hoe de taal in 'Avatar' van 2009 werd uitgevonden
Hier is hoe de taal in 'Avatar' van 2009 werd uitgevonden
Anonim

'Avatar, de kaskraker van 2009, enthousiast publiek over de hele wereld. Met zijn speciale effecten en krachtige castleden (zelfs als Sam Worthington begon met een bescheiden afkomst), had de film talloze charmes.

Een daarvan was de authenticiteit van de moedertaal van Pandora, evenals de gebruiken en cultuur die het gebruikte. Natuurlijk was het allemaal verzonnen (en vooral CGI), maar er zat hart en betekenis achter elk element.

Tegenwoordig duiken veel regisseurs, producenten en castleden diep als het gaat om het portretteren van andere culturen. 'Frozen 2' leende bijvoorbeeld van de Sámi, een inheemse bevolking die in Noorwegen, Zweden, Finland en delen van Rusland woont.

Een ander voorbeeld is 'Coco', een film die diep in de Mexicaanse cultuur is gedoken, alebrijes, het hiernamaals, en tranentrekkende verhalen over hoe familia belangrijker is dan wat dan ook.

En toch ging 'Avatar' een andere richting uit, en vormde het Na'vi-volk, hun taal en zelfs hun huidskleur volledig. Het werkte duidelijk, want de leidende humanoïde Sam Worthington werd miljonair nadat hij in de film had gespeeld.

Maar wiens idee was het om een totaal nieuwe taal voor de Na'vi te creëren? Die van James Cameron natuurlijk.

De regisseur huurde een taalkundige in om de taal te bedenken, merkt IMDb op. Dr. Paul R. Frommer kreeg de taak om ongeveer 1000 woorden van een taal te maken die acteurs gemakkelijk konden oppikken.

Tegelijkertijd wilden filmmakers iets dat op geen enkele andere taal op de planeet zou lijken. En we snappen het: het is waarschijnlijk veel gemakkelijker om te knutselen dan om elke acteur te trainen om de juiste uitspraak en accent te krijgen bij het hanteren van vreemde taalregels.

Scène met wezens uit de Avatar-film gloeiend
Scène met wezens uit de Avatar-film gloeiend

En 'Avatar' was enorm succesvol, mede dankzij de roots die het voor zichzelf creëerde.

Er is zelfs een website gewijd aan het leren van de weinige woorden die er in het Na'vi zijn. Learn Na'vi instrueert fans hoe ze woorden uit de filmtaal moeten uitspreken, daarbij verwijzend naar zinnen als nga za'u ftu peseng? ("waar kom je vandaan?") en hayalovay ("tot de volgende keer").

Dus wat gaat er gebeuren in deel twee?

Het filmen voor het vervolg wordt binnenkort hervat, hoewel James Cameron misschien wat uitdagingen heeft om het te regisseren. Toch zal de film eind 2021 uitkomen.

En hoewel het nog ver weg is, zijn fans geobsedeerd door alles wat 'Avatar' is vanaf de eerste film en speculeren ze graag over wat er in de volgende film zou kunnen gebeuren.

David Thewlis heeft zelfs geheimen over 'Avatar 2' gelekt, waardoor fans enthousiast worden voor de aanstaande release. Een ding waar kijkers op kunnen rekenen, is dat de planeet Pandora nog meer zal uitdijen, en dat geldt ook voor de taal ervan.

Aanbevolen: