Het waargebeurde verhaal over 'Festivus' in 'Seinfeld

Inhoudsopgave:

Het waargebeurde verhaal over 'Festivus' in 'Seinfeld
Het waargebeurde verhaal over 'Festivus' in 'Seinfeld
Anonim

Seinfeld is veruit de meest citeerbare show aller tijden. Terwijl andere sitcoms, zoals Friends of The Office niet ver achterblijven, blijven Seinfeld-ismen deel uitmaken van onze cultuur en worden ze over de hele wereld gesproken. Het is opmerkelijk dat beste maatjes Larry David en Jerry Seinfeld in staat waren om zoiets eeuwigdurends te creëren. Het feit dat de show nooit weggaat, heeft natuurlijk alleen maar bijgedragen aan de enorme vermogens die de cast van de show momenteel heeft.

Hoewel Jerry Seinfeld een groot deel van de komedie aan Seinfeld heeft bijgedragen, zijn het de levenservaringen van Larry David die de show het meest hebben beïnvloed. Zijn vreselijke ervaring bij Saturday Night Live zorgde uiteindelijk voor een van de beste afleveringen van de show.

Maar als het op Festivus aankomt… zouden Larry noch Jerry de eer moeten krijgen.

De decembervakantie tegen het establishment/anti-consumentisme die de vader van George Constanza in het leven riep, had eigenlijk geen wortels in de hoofden van hun mede-makers van de show. Het kwam eigenlijk uit het persoonlijke leven van een van de schrijvers…

Hier is de ware oorsprong van "Festivus voor de rest van ons"…

Er was een echte Frank Costanza… Soort van

In een diepgaand artikel van UPROXX werd de ware oorsprong van de Seinfeld-vakantie ontdekt en het heeft alles te maken met een man genaamd Daniel O'Keefe, de vader van Seinfeld-schrijver Dan O'Keefe.

Natuurlijk is Festivus tegenwoordig een nietje geworden naast Kerstmis, Hannukah en Kwanzaa. Natuurlijk is het een volledig 'Seinfeld-vakantie' geworden en voor degenen die niet associëren met georganiseerde religie.

Je kunt Festivus-shirts, sweaters, mokken kopen en zelfs je eigen paal kopen… Want, als je het je goed herinnert, is een paal een essentiële decoratie op Festivus. Andere tradities zijn het uiten van grieven en krachtsinspanningen…

Jeez… als je deze Seinfeld-aflevering ("The Strike") al een tijdje niet hebt gezien, ga hem dan opnieuw bekijken… het is een klassieker! En het is gemakkelijk een van de beste van wijlen Jerry Stiller als Frank Costanza.

Kramer en Frank Costanza festivus
Kramer en Frank Costanza festivus

Natuurlijk leek de echte Frank Costanza niet op wat we op tv zagen. Hoewel auteur Daniel O'Keefe een hekel had aan de commerciële en religieuze aspecten van Kerstmis en daarom besloot hij zijn eigen feestdag te creëren.

Terwijl Daniels zoon bekend werd door het schrijven van Seinfeld-afleveringen zoals "The Frogger", "The Blood" en "The Pothole", is hij vooral bekend door het stelen van het concept van zijn vader en het toepassen ervan op "The Strike".

Het is een nepvakantie die mijn vader in de jaren '60 verzonnen heeft om de verjaardag van zijn eerste date met mijn moeder te vieren, en het was iets dat we als gezin op een heel eigenaardige manier vierden in de jaren '70, en daarna heb ik er nooit meer over gesproken', vertelde Dan O'Keefe aan UPROXX.

Dan noemde het nooit als een idee voor Seinfeld totdat hij per ongeluk de bonen morste aan schrijvers Jeff Schaffer en Alec Berg. Het idee verspreidde zich uiteindelijk door de schrijverskamer en Dan had er spijt van… Per slot van rekening zou zijn vader het beslist niet goedkeuren om van het idee te profiteren.

Maar de schrijvers, waaronder Jerry Seinfeld, geloofden dat 'echte verhalen' altijd de beste vensters waren om door te kijken naar plots voor de show.

Festivus seinfeld dinerscène
Festivus seinfeld dinerscène

Het echte feest was anders dan dat in de show

Tijdens het interview over Festivus met UPROXX legde Dan O'Keefe de bedenkingen uit die hij had voor het delen van de vakantie van zijn vader met de Seinfeld-schrijvers.

"Destijds was ik gewoon een doodsbange schrijver van het personeel in de hoop dat deze aflevering niet iedereen in Amerika zou laten weten dat mijn familie aan een psychische aandoening lijdt", zei Dan voordat hij inging op hoe het Festivus van zijn familie echt was.

"Elke Festivus had een thema, dat altijd deprimerend was. Een daarvan was: 'Is er licht aan het einde van de tunnel?' 'Zijn we te gemakkelijk blij gemaakt?' was er een, geloof ik. Mijn grootmoeder stierf het volgende jaar en het was 'A Festivus for the Rest of Us', dat wil zeggen de levenden en niet de overledenen. Het is verdomd raar."

Natuurlijk had die regel een heel andere betekenis in Seinfeld.

"De realiteit van de vakantie was te eigenaardig om op televisie te laten zien," legde Dan uit. "Het echte symbool van de vakantie was een klok in een tas die aan de muur was genageld en vlakbij een bord met de tekst 'F Fascisme'. Dat vliegt niet op netwerk-tv. Alec of Jeff kwamen met het idee van de paal en de sterkte-gewichtsverhouding."

Kruger en Frank Festivus Seinfeld
Kruger en Frank Festivus Seinfeld

De vakantie kon ook op elk moment van het jaar plaatsvinden en was niet alleen verbannen naar Kerstmis. Eén specifiek element in de Seinfeld-aflevering was echter volledig correct … Het luchten van grieven …

"Het uiten van je grieven was een groot deel van het origineel en het werd op een bandrecorder gezet."

Wat vond de vader van Dan van Festivus op 'Seinfeld'?

"Mijn moeders houding was: 'Dat is mooi schat'", zei Dan toen hem werd gevraagd wat zijn ouders van Festivus op Seinfeld vonden. "Mijn vader was eerst woedend dat hij dacht dat hij door mij voor de gek werd gehouden, wat toen in overweging werd genomen, toen uitbundigheid omdat hij dacht dat hij gerechtvaardigd was en dit had in feite elke beslissing die hij in zijn hele leven. Hij zou dat op de een of andere manier gebruiken om een aantal zeer dubieuze dingen te verdedigen. Dus hij omarmde het volledig, ja, in een kwestie van maanden."

Aanbevolen: