Hoe Vince Gilligan 'Breaking Bad' heeft gemaakt

Inhoudsopgave:

Hoe Vince Gilligan 'Breaking Bad' heeft gemaakt
Hoe Vince Gilligan 'Breaking Bad' heeft gemaakt
Anonim

De waarheid is dat Breaking Bad op het juiste moment kwam. Wie had gedacht dat een show die eigenlijk een toevalstreffer was, zou blijken te zijn gezien als een van de grootste tv-drama's aller tijden? Evenals een show die Bryan Cranston en Aaron Paul een hoop geld heeft betaald en van hen wereldwijde supersterren heeft gemaakt. En vergeet de maker van de show niet, Vince Gilligan, die ook een absoluut fortuin verdiende met zijn show en hem tot een van de machtigste en meest gerespecteerde showrunners in Hollywood maakte.

Hoewel die-hard fans van AMC's Breaking Bad veel van de geheimen achter de schermen lijken te kennen, lijken ze de ware oorsprong van de show niet te begrijpen. Maar dankzij een diepgaand artikel van TV Guide, hebben we geleerd dat Mad Men de deur heeft geopend voor Breaking Bad… Hier is hoe…

Niemand behalve AMC wilde het script

Volgens het uitstekende mondelinge interview over de oorsprong van Breaking Bad, waren AMC-managers in 2006 op zoek naar een nieuw scriptdrama om Mad Men te begeleiden, dat de volgende zomer in première zou gaan.

"We wilden geen periodedrama zoals Mad Men doen. We wilden iets heel anders", zei Christina Wayne, de voormalige senior vice-president van scripted programming bij AMC tegen TV Guide.

Hoewel AMC iets had met het maken van shows waarvan ze dachten dat geen ander netwerk het zou maken, was Breaking Bad een longshot… Per slot van rekening ging het over een scheikundeleraar op de middelbare school die drugsbaron werd en meth kookte. Toch raakte het script van Vince Gilligan alle leidinggevenden op de juiste manier… Per slot van rekening was het script ronduit briljant en volkomen uniek.

Breaking Bad-piloot W alter White
Breaking Bad-piloot W alter White

Vince stond in die tijd bekend als een voormalig schrijver over X-Files, maar hij stond niet veel anders bekend. Dus het maken van zijn ingediende script zou een enorm risico nemen. Toch sprak het script voor zich… Het was elektrisch en totaal boeiend. Maar het unieke ervan was geen gelijkspel voor verschillende andere netwerken, zoals FX, die allemaal het script niet doorgaven. Dus AMC was Vince Gilligan's laatste hoop… En het werkte.

Wat inspireerde de piloot?

In het interview met TV Guide legde Vince Gilligan uit dat het script voor Breaking Bad was geboren uit zijn ongelooflijke wanhoop.

"Wat de piloot inspireerde, was een zekere mate van wanhoop van mijn kant. Ik zat al een paar jaar zonder werk toen het idee voor de piloot me overkwam," legde Vince uit. "Ik stond op het punt 40 jaar oud te worden, en ik dacht veel aan midlifecrises, en stond op het punt er zelf een te beginnen. … Natuurlijk heeft W alter White de ergste midlifecrisis ter wereld, wat in feite blijkt te zijn een eindelevenscrisis."

Vince was (en is nog steeds) een van de beste schrijvers in het vak, dus hij was in staat om van het script een absolute pageturner te maken. Het feit dat hij zich kon inleven in de midlifecrisis van het personage, gaf de show het gevoel alsof het ongelooflijk persoonlijk was… Ook al heeft Vince nooit meth gemaakt of zelfs gedaan… Maar het is waarschijnlijk maar goed dat hij dat niet heeft gedaan…

"Op veel plaatsen hebben we niet eens de moeite genomen om te pitchen, omdat we dachten dat de grote drie netwerken nooit een show zouden kopen over een man die crystal meth kookt," zei Vince, terwijl hij het proces uitlegde over hoe hij en AMC eindelijk synthese gevonden. "Zeker niet rond 2004, 2005. Een geweldige ontmoeting - die bijna net zo goed was als de AMC-bijeenkomst, ook al was het een nee - was met TNT. … Ze zeiden: 'We vinden dit echt geweldig, maar op dit moment in tijd, als we dit kopen, worden we ontslagen.'"

Maar toen AMC het script in handen kreeg, waren ze er allemaal voor. Sterker nog, de directeur viel Rob Sorcher, die op dat moment het kanaal leidde, consequent af om het script te lezen dat wekenlang op zijn bureau lag. Toen Rob het uiteindelijk las, vond hij het verhaal over een man die van 'milquetoast naar Scarface' gaat geweldig. En het hele AMC-team was bijzonder opgewonden om te ontdekken dat Vince een ruwe boog voor de hele serie had geschreven terwijl hij in een bar in Beverly Hills zat.

Breaking Bad Pilot-opening
Breaking Bad Pilot-opening

"Dit ding was door vrijwel iedereen in de stad doorgegeven toen AMC kwam bellen", gaf Vince toe. "Mijn hart was gebroken en ik had me al aangepast aan de realiteit dat dit ding nooit het daglicht zou zien… Maar ik dacht op zijn minst dat ik hier $ 14 whisky van zou krijgen."

Maar Vince kreeg veel meer dan een whisky tijdens de vergadering.

"Ik dacht, oh, dat was een heel plezierige ontmoeting en ze zeggen dat ze het script leuk vonden. Dat is geweldig. Pesten voor mij. Wat dan ook. Maar het verdomde ding gaat nooit gebeuren. … Maar kijk, ze waren serieus bezig om het te maken."

Kort na de ontmoeting met AMC kreeg de pilot groen licht en werd Vince zelfs ingehuurd om het te regisseren… En de rest is geschiedenis…

Aanbevolen: