Dit was het leven en de carrière van Vince Gilligan voordat hij goud veroverde met Breaking Bad

Inhoudsopgave:

Dit was het leven en de carrière van Vince Gilligan voordat hij goud veroverde met Breaking Bad
Dit was het leven en de carrière van Vince Gilligan voordat hij goud veroverde met Breaking Bad
Anonim

Vince Gilligan is nu een krachtpatser in de entertainmentindustrie dankzij zijn hitshows Breaking Bad en Better Call Saul. Beide shows verdronken in Emmy Awards en nominaties en kregen lovende kritieken van fans en critici.

Maar hoe was het leven en de carrière van de schrijver en regisseur voordat hij het uit het park sloeg met deze twee hits op AMC? Nou, het blijkt dat Breaking Bad niet de eerste hitshow was waaraan hij werkte, en het kostte Vince Gilligan een paar pogingen voordat hij eindelijk een hit in handen had. Velen vergeten ook dat hij de auteur is van een succesvolle film uit 2008 met Will Smith in de hoofdrol, een bizarre fantasieroman met in de hoofdrol Dennis Quad, en dat hij een paar floppilots heeft geschreven.

8 Hij groeide op in Virginia

Vince Gilligan werd geboren in Richmond, Virginia en groeide op in de nabijgelegen stad Farmville (ja, dat is een echte stad). Als jongen werd Gilligan blootgesteld aan de motieven en thema's die later in zijn hitshows zouden worden gebruikt. Zo zien veel critici en bloggers de parallellen tussen Gilligans werk en shots uit klassieke westerns. Dit is geen toeval. Gilligan was een grote fan van westerse films met acteurs als John Wayne en Clint Eastwood. Ook was de naam van de middelbare school waar W alter White lesgaf, J. P. Wynne, de naam van zijn echte school in Virginia.

7 Hij won een grote prijs voor schrijven op de universiteit

Gilligan verliet Virginia in 1985 om schrijven en film te studeren aan de NYU. In 1989 kreeg hij zijn eerste grote doorbraak toen hij de Virginia Governor's Award for Screenwriting won voor zijn scenario Home Fries. De film werd uiteindelijk gemaakt in 1998 met in de hoofdrollen Luke Wilson en Drew Barrymore. Dankzij dit en lof van de juryleden van de wedstrijd, waaronder verschillende grote Hollywood-producenten, had Gilligan zijn voet tussen de deur.

6 Hij schreef twee films in de jaren negentig

Naast Home Fries schreef Gilligan nog een andere film in de jaren negentig. Wilder Napalm kwam uit in 1993 en speelde Dennis Quaid en Arliss Howard als twee broers die het vuur met hun geest konden bedwingen en verliefd waren op dezelfde vrouw. Deze duistere fantasieroman maakte van Gilligan een perfecte kandidaat om te schrijven voor een andere serie met veel vergelijkbare thema's.

5 Hij schreef een aantal jaren voor de X-Files

Het duurde niet lang na Wilder Napalm voordat Gilligan consistent werk vond om voor televisie te schrijven, specifiek voor The X-Files. Gilligan schreef voor The X-Files van 1995 - 2002 en was ook de regisseur van een handvol afleveringen. Hij was ook een van de uitvoerende producenten van de show. De show zou Gilligan op veel manieren helpen zijn kunst te ontwikkelen, zoals zijn vermogen om te schrijven hoe personages zich geloofwaardig zouden gedragen in bijna ongelooflijke situaties. The X-Files was ook de eerste show waarin Vince Gilligan kon proberen te regisseren, iets wat hij niet meer deed totdat hij Breaking Bad maakte.

4 Breaking Bad was niet zijn eerste show

Hoewel hij een van de uitvoerende producenten van The X-Files was, was hij niet een van de makers van de show. Gilligan maakte pas in 2001 zijn eerste show The Lone Gunmen, een spin-off van The X-Files. De show ging over een drietal privédetectives die een tijdschrift voor samenzweringstheorieën runnen. De show had ook cross-over-afleveringen met The X-Files, maar het was niet genoeg om de kijkcijfers te verhogen. The Lone Gunmen werden na slechts één seizoen geannuleerd. De pilot-aflevering had ook enkele griezelige overeenkomsten met de gebeurtenissen van 11 september 2001. Hoewel de show in première ging in maart 2001, enkele maanden voor de beruchte terroristische aanslag, maakte het de producenten nog steeds ongemakkelijk genoeg om de show te annuleren.

3 Hij schreef ook een floppiloot in 2007

Een jaar voordat hij goud won met Breaking Bad, probeerde Gilligan nog een show te lanceren voor een ander kabelnetwerk, Spike. De show was A. M. P. ED en ging over twee rechercheurs die wanhopig een epidemie wilden stoppen die mensen in genetisch gemuteerde gewelddadige monsters veranderde. De piloot mislukte en de show werd uiteraard niet opgepikt.

2 Hij schreef een Will Smith-film The Year Breaking Bad debuteerde

Breaking Bad werd uiteindelijk een groot succes, maar net als veel andere populaire series had het, ondanks goede recensies van critici, moeite om een publiek te vinden toen het voor het eerst werd uitgezonden. Dus, net als iedereen, moest Gilligan werken. Hoe vulde hij zijn inkomen aan? Wel, hij schreef een Will Smith-film die uitkwam in 2008, hetzelfde jaar dat Breaking Bad debuteerde. Gilligan schreef Hancock, het Will Smith-voertuig waarin hij een gekwelde, alcoholische, antiheld-superheld speelt. De film was een kassucces en verdiende meer dan $ 600 miljoen.

1 Breaking Bad and Better Call Saul veranderde zijn leven

Iedereen kan waarschijnlijk de rest van het verhaal raden. Breaking Bad wordt een hit. Het wint verschillende prijzen, waaronder 4 Emmy's en een Golden Globe voor Gilligan. Fans zijn dol op alle personages die hij beheerste met zijn hommage aan westerns en duister realisme, wat uiteindelijk leidde tot een vervolgserie over de slimme advocaat Saul Goodman, Better Call Saul, waarvan het laatste seizoen in 2022 werd uitgezonden. Een Breaking Bad-film was ook geproduceerd voor Netflix, El Camino, dat Gilligan schreef, regisseerde en produceerde. Vanaf 2022 is Gilligan $ 35 miljoen waard.

Aanbevolen: