Hoe de ervaring van Matt Damon op Harvard 'Good Will Hunting' inspireerde

Inhoudsopgave:

Hoe de ervaring van Matt Damon op Harvard 'Good Will Hunting' inspireerde
Hoe de ervaring van Matt Damon op Harvard 'Good Will Hunting' inspireerde
Anonim

Als mensen aan Good Will Hunting denken, denken ze meestal aan Robin Williams. De film is tenslotte gemakkelijk een van de beste van de overleden acteur. In het bijzonder is Robin's optreden in de film gewoon uitstekend en won hij een Academy Award. Serieus, die monoloog die hij geeft op de bank in het park is gewoon hartverscheurend. Maar de film uit 1997 is echt wat de carrières van zowel Ben Affleck als zijn beste vriend, Matt Damon, voor altijd heeft gelanceerd. Het is gemakkelijk om enkele van de verbazingwekkende details over de epische vriendschap van Matt en Ben te vergeten. En een daarvan is het feit dat ze niet alleen meespeelden in Good Will Hunting, maar ook meeschreven.

Hoewel Ben Affleck ongetwijfeld heeft geholpen om het aantoonbare Boston-aspect naar Good Will Hunting te brengen, was een groot deel van de kern van de film eigenlijk gebaseerd op Matt's ervaring op Harvard… Ja… Matt Damon ging naar de freaking Harvard University. Hij is dus niet alleen een getalenteerde acteur, schrijver en producer, maar hij is duidelijk ook behoorlijk intelligent. Volgens een fascinerend artikel van Boston Magazine vroeg Matt Damon zelfs zijn professoren om het script voor hem te lezen. Laten we eens kijken hoe hij precies werd geïnspireerd en hoe hij en Ben dit scenario tot leven brachten…

Matt Damon Goede wil jagen op Robin Williams
Matt Damon Goede wil jagen op Robin Williams

Tekenen op zijn eigen levenservaring

De waarheid is dat Matt en Ben elkaar al kennen sinds de middelbare school. De twee groeiden op in Cambridge, Massachusetts, een buitenwijk van Boston, en gingen samen naar de Rindge & Latin School. Hier kwamen ze in dezelfde toneelklas terecht. Ze creëerden een vriendschap en zetten die voort, zelfs nadat ze hun middelbare school hadden afgerond. De afstand splitste ze echter op. Ben pakte zijn leven in en verhuisde naar Los Angeles om daar een universiteit te volgen terwijl Matt werd toegelaten tot Harvard. Terwijl zijn vader effectenmakelaar was en zijn moeder professor, was Harvard niet bepaald het lot voor Matt. Maar zijn cijfers en harde werk brachten hem daar. Hoewel, hij heeft zijn tijd aan Harvard nooit afgemaakt of een diploma behaald.

Volgens Matts kamergenoot in Harvard, Jason Furman, begon hij al op school een aantal fatsoenlijke rollen te boeken. Zelfs toen Matt niet aan het filmen was, maakte hij deel uit van de dramascene van Harvard, maar hij vond zichzelf geen schrijver totdat hij gedwongen werd een van zijn keuzevakken te vullen om in aanmerking te komen voor afstuderen.

Matt Damon Good Will Hunting Harvard-code
Matt Damon Good Will Hunting Harvard-code

"Ik zat in mijn vijfde jaar op Harvard en ik had nog een paar keuzevakken over", vertelde Matt Damon aan Boston Magazine. "Er was een cursus toneelschrijven en het hoogtepunt daarvan was het schrijven van een toneelstuk in één bedrijf, en ik ben net begonnen met het schrijven van een film."

Matt heeft het script dat hij aan het schrijven was echter niet afgemaakt… tenminste niet in het begin. Maar het was absoluut het begin van Good Will Hunting. Hij baseerde het op zijn eigen ervaring op de uiterst prestigieuze school nadat hij opgroeide in een voorstad van de lagere middenklasse van Boston. Waar kon hij tenslotte nog meer uit putten dat DAT authentiek was. Hoewel het geen voltooid scenario was, dat meestal zo'n 90 - 120 pagina's lang is, had hij iets.

Dus ik overhandigde de professor aan het einde van het semester een document van ongeveer 40 pagina's en zei: 'Kijk, ik heb misschien gezakt voor je klas, maar het is de eerste handeling van iets langer. ''

Matt Damon's Harvard-professor, Anthony Kubiak, herinnerde zich het document dat hem werd overhandigd toen hij sprak met Boston Magazine:

"Wat ze altijd zeggen als je een script naar een agent stuurt, is dat ze de eerste pagina lezen en de middelste, en ze kunnen zien of ze willen doorgaan. Ze kunnen zien of je kunt vastleggen de menselijke stem en dialoog, en dat was overal in dit werk. Het was heel authentiek en echt, " verklaarde Anthony Kubiak.

Het script naar Ben en Hollywood brengen

Voordat Matt iets meer met het document kon doen, boekte hij nog een optreden.

"Ik zou over twee of drie maanden van school gaan toen ik een rol kreeg in de film Geronimo: An American Legend," beschreef Matt. "Ik ging naar Los Angeles en bleef bij Ben. Ik sliep op zijn vloer. Ik bracht mijn Act I van het Good Will Hunting-script mee en gaf het aan hem."

Matt Damon Good Will Hunting Ben Affleck
Matt Damon Good Will Hunting Ben Affleck

Kort daarna begonnen de twee met het schrijven van het script. Ze stuurden het heen en weer totdat slechts één scène uit het hele originele document hetzelfde was… en dat was de eerste keer dat Matts personage Robin Williams ontmoette.

Al snel kregen ze de aandacht van producer Chris Moore, die Matt al eerder kende.

"Ze schreven een geweldig script", zei Chris Moore. "Ik las het en dacht: 'Dit is een van de beste scripts die ik ooit heb gelezen, en ik zou het graag produceren.' We waren het er met z'n drieën over eens dat we zouden proberen het gemaakt te krijgen."

In 1994 was het script voltooid en werd de bal in gang gezet om een belangrijk keerpunt in hun carrière te worden. Het was niet bepaald een Harvard-diploma, maar misschien was het nog beter.

Aanbevolen: