Hoeveel heeft George R.R. Martin verdiend met 'Game Of Thrones'?

Inhoudsopgave:

Hoeveel heeft George R.R. Martin verdiend met 'Game Of Thrones'?
Hoeveel heeft George R.R. Martin verdiend met 'Game Of Thrones'?
Anonim

George R. R. Martin is zo rijk als elke koning van Westeros.

Nu een kwart eeuw geleden schreef Martin het eerste boek in zijn nog steeds onvoltooide serie, Een lied van ijs en vuur. Wie wist dat op een dag A Game of Thrones in 2011 zou worden omgezet in HBO's Game of Thrones? Wie wist dat de show zou eindigen en we jaren later nog steeds nieuw materiaal van Martin zouden krijgen?

De show dwaalde halverwege de serie af van de boeken omdat de serie van Martin nog steeds wordt geschreven. Hij schrijft momenteel Winds of Winter en dat al jaren, en het klinkt alsof hij sinds quarantaine op de goede weg is. Dus misschien keren we eerder terug naar Westeros dan we dachten.

Als isolatie hem echt heeft geholpen zich te concentreren, kan het een leuke verrassing zijn voor fans… eindelijk. Hoe dan ook, met een nieuwe boekrelease of de première van een Game of Thrones-spin-off, zal Martin's nettowaarde van $ 120 miljoen zeker omhoogschieten.

Hij heeft ongeveer $ 10 miljoen verdiend aan zijn boekenreeks

Ironisch genoeg verdiende "America's Tolkien" het eerste jaar dat A Game of Thrones werd uitgebracht ver onder de maat. Toen HarperCollins het publiceerde, verwachtten ze dat het een schamele 5.000 exemplaren zou verkopen. Martin ging op tournee door de VS om de uitgave van het boek te promoten, maar de opkomst was slecht.

De verkoop van het boek met harde kaft in 1996 "waren… nou ja, solide. Maar niets spectaculairs. Zeker geen bestsellerlijsten", schreef Martin op zijn blog.

Uiteindelijk, met de komst van meer paperback-exemplaren, "verspreidde mond-tot-mondreclame zich al snel als een lopend vuurtje rond fans. En het duurde niet lang voordat we al onze oorspronkelijke verwachtingen overtroffen, en al snel de serie boeken stonden allemaal op de bestsellerlijsten."

A Game of Thrones werd gevolgd door A Clash of Kings in 1999, A Storm of Swords in 2000 en A Feast for Crows in 2005, waarbij de laatste een enorme toename in verkoop zag en de nummer 1 plek op The New York Times Bestseller's List en The Wall Street Journal's.

Dit succes trok de aandacht van Hollywood en in 2007 verkocht Martin de rechten op zijn serie aan HBO, die onmiddellijk aan de slag ging met het maken van de serie die we kennen en waar we van houden. Martin was aanvankelijk terughoudend omdat hij dacht dat de boeken niet naar het scherm zouden worden vertaald, maar de producenten overtuigden hem. Martin had toch ervaring met het werken op televisie en wist hoe het werkte.

Ondertussen was Martin nog steeds bezig met het schrijven van de boeken. Dance with Dragons kwam in 2011 en was een internationale bestseller en bezet ook de New York Times Bestseller List op nummer 1. Het stond 88 weken op de lijst. Game of Thrones ging datzelfde jaar in première.

Een jaar voordat Game of Thrones op televisie eindigde, waren de fans half overstuur, half opgewonden toen hij in 2018 een spin-offboek uitbracht, Fire and Blood. Op dat moment waren fans al openhartig over hoe lang het Martin kostte om Winds of Winter uit te brengen, dat hij sinds 2011 aan het schrijven is. Het was geweldig dat hij nog een boek uitbracht tussen de boeken door, maar fans wilden Winds of Winter. Ze hebben het nog steeds niet gekregen.

Martin heeft Winds of Winter tot nu toe beschreven als verschillende romans die allemaal in één zijn verpakt, dus het jongleren met al deze personages en verhaallijnen kan verwarrend zijn. Hij heeft zelfs grafieken om details in de boeken bij te houden.

Martin heeft onthuld dat hij veel gedaan heeft gekregen in quarantaine, door te zeggen dat hij "honderden en honderden pagina's" heeft geschreven en dat "er zijn dagen dat ik 's ochtends met mijn kopje koffie ga zitten, ik val door de page en ik word wakker en het is donker buiten en mijn koffie staat nog steeds naast me, het is ijskoud en ik heb net de dag in Westeros doorgebracht."

"Het beste jaar dat ik op WOW heb gehad sinds ik ermee begon." Terwijl hij in Westeros was, zijn er echter 90 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, wat hem ongeveer $ 10 miljoen opleverde.

Hij verdient $ 25 miljoen per jaar

Volgens Celebrity Net Worth verdient Martin naar schatting $ 25 miljoen per jaar tussen boekverkoop en $ 15 miljoen per seizoen, werkend aan Game of Thrones. In totaal verdiende hij ongeveer $ 200 miljoen voor zijn bijdragen als uitvoerend producent en schrijver aan de show. Hij heeft vier afleveringen geschreven.

In 2016 schatte Forbes zijn jaarlijkse inkomsten. In 2012 ontving hij $ 15 miljoen. Zijn boeken verkochten 8 miljoen exemplaren op het hoogtepunt van de première van de show. Er was een piek in de verkoop van e-books en A Game of Thrones verkocht in 2013 $ 1 miljoen exemplaren, wat hem $ 12 miljoen opleverde. Er was een piek in de massale Game of Thrones-paperbacks in 2014, wat hem ook $ 12 miljoen opleverde.

In 2015 verdiende hij ook $ 12 miljoen. De verkoop van prenten nam af, maar Martin verdiende nog steeds veel voor zijn bijdragen aan de show, die op dat moment in seizoen vijf 20,2 miljoen kijkers per week binnenhaalde.

Martin goochelde met de show en schrijven terwijl Game of Thrones in de lucht was, en hij zal dat waarschijnlijk blijven doen, aangezien werd aangekondigd dat hij zal werken aan de vijf spin-off-series die HBO heeft gepland.

Nu, na al het succes dat hij heeft gehad, kan Martin nauwelijks geloven dat zijn eerste boek, dat "uit het niets" naar hem toekwam, deze enorme franchise werd.

"Toen ik begon, wist ik niet wat ik had. Ik dacht dat het een kort verhaal zou zijn; het was gewoon dit hoofdstuk, waar ze deze schrikwolfpups vinden. Toen begon ik deze families te verkennen en de wereld begon tot leven te komen, "zei Martin. "Het zat allemaal in mijn hoofd, ik kon het niet niet schrijven."

"Net als elke andere jonge schrijver droomde ik van roem en fortuin. Nu ik ze heb bereikt, kan ik je vertellen dat fortuin groot is."

Martin geniet van zijn rijkdom (hij mag miljoenen doneren aan Wild Spirit Wolf Sanctuary enz. en kocht zijn eigen bioscoop), maar denkt dat roem een tweesnijdend zwaard is. Zolang het niet de naald is die het plakt. We hebben hem toch nodig om de serie af te maken.

Aanbevolen: