De echte reden om 'Mad Men' te maken was zo'n risico

Inhoudsopgave:

De echte reden om 'Mad Men' te maken was zo'n risico
De echte reden om 'Mad Men' te maken was zo'n risico
Anonim

Dankzij streaming blijft Mad Men de reputatie behouden als een van de meest binge-compatibele en complexe series in het moderne televisietijdperk. Natuurlijk, er zal voor altijd een sekte van de samenleving zijn die de show niet heeft gezien of die er een eeuwigheid over doet om erbij te komen, zoals de goede vriend van seriester Jon Hamm. Maar hoe dan ook, de show heeft zichzelf naast The Sopranos, Vince Gilligan's Breaking Bad en The Wire gecementeerd als een van de beste drama's aller tijden.

Maar het maken van de serie was om een aantal redenen een enorme gok voor AMC. In veel opzichten had Mad Men dus nooit gemaakt mogen worden. Dit waren de grootste risico's bij het maken van de pilot en het groen licht geven van de show, evenals waarom AMC uiteindelijk besloot dat het de risico's waard zou zijn… Laten we eens kijken…

Mad Men had een onbewezen showrunner

Hoewel Mad Men-maker Matthew Weiner over The Sopranos had geschreven, was hij een ongeteste showrunner toen zijn script op het bureau van AMC-managers belandde. Het was een indrukwekkende advertentie dat The Sopranos krediet op Matthew's cv schreven en hem bij een aantal netwerken binnenhaalde. In feite werd het pilotscript voor Mad Men gelezen door meerdere beroemde netwerken… Maar ze zijn allemaal geslaagd. Niet omdat het script niet geweldig was, maar omdat Matthew nog nooit een televisie-aflevering had geregisseerd en de volledige creatieve controle over zijn eigen serie wilde hebben. In totaal acht jaar lang reisde Matthew's script door Hollywood en iedereen vertelde hem hoe geweldig het script was, maar dat het geen kans maakte om gemaakt te worden… Dat wil zeggen, volgens een artikel van TV Guide, totdat een nieuw netwerk, AMC, een houvast.

Gekke mannen cast
Gekke mannen cast

"In februari 2005 werd ik door AMC ingehuurd om hun oorspronkelijke programmeerafdeling te beginnen", zei Christina Wayne, de voormalige SVP van scriptprogrammering bij AMC, tegen TV Guide."In maart of april was ik op een bijeenkomst in LA met deze manager. Ik zei: 'We willen echt elke week films van een uur maken, heel filmisch, concurreren met HBO en dingen doen die nog niet eerder zijn gedaan We zijn niet tegen menstruatie en we zijn niet tegen drama's op de werkvloer.' Hij zei: 'O, ik heb het perfecte script voor je.' Hij overhandigde me Mad Men, met het voorbehoud: 'O, trouwens, het bestaat al acht jaar en iedereen heeft het doorgegeven.' Ik vloog terug naar New York en las het in het vliegtuig."

Iedereen bij AMC zag meteen de waarde van het script. Ze begrepen meteen dat het enorme details bevatte en dat elke keuze een thematisch doel had en eigenlijk iets zei terwijl het onderhoudend was.

"Het was een script dat ik nog nooit eerder had gelezen, vanuit een dramatisch standpunt, vanuit een wereldopbouwend standpunt, als een stuk literatuur", beweerde Jon Hamm, de ster van de serie. “Het was gewoon meeslepend. Er was niet zoiets als dit. Deze man was zo diep gestoord en gebroken op zoveel manieren, en toch was de façade zo perfect."

De piloot was verdomd duur

Hoewel Matthew Wiener aanvankelijk sceptisch was, zag hij uiteindelijk in dat het nieuwe netwerk er iets leuks mee zou doen en hem creatieve controle zou geven. En om te zeggen dat AMC was toegewijd aan de productie van de show zou een understatement zijn. Hoewel ze niet echt het geld hadden, besloten ze $ 3,3 miljoen in de pilot te investeren omdat ze het geld nergens anders konden ophalen.

"We moesten proberen een studiopartner te vinden", legde Christina uit. "We hebben het script naar Lionsgate, Fox TV Studios en MRC gestuurd, en ze zijn allemaal geslaagd. Ze vonden het te riskant, ze vonden het te duur. Wie is deze man Matt Weiner? Wat is AMC? Elke reden onder de zon."

Zoals de president van AMC, Charlie Collier zei in het TV Guide-interview, was het investeren van het netwerk in Mad Men een groot risico. Het netwerk draaide tenslotte allemaal om klassieke films en niet om originele inhoud.

"Voor een klassieke filmzender om helemaal in een miljoenen dollars, open lopende scriptserie te duiken, was dit een enorme gok, "zei Charlie.

Mad Men maggie siff
Mad Men maggie siff

Het inhuren van Sopranos-regisseur Alan Taylor gaf AMC echter veel meer vertrouwen. Matthew Weiner was hier in eerste instantie natuurlijk niet blij mee aangezien hij de aflevering zelf wilde regisseren. Maar AMC wilde dat Matthew zich zou concentreren op het leren hoe je voor het eerst een showrunner kunt worden. Gelukkig voor Matthew waren de meeste afdelingshoofden ook mensen met wie hij aan The Sopranos had gewerkt. Deze samenhang en vertrouwen was waarschijnlijk iets dat heeft bijgedragen aan het succes van de show.

"Het was een zeer unieke situatie waarin deze groep filmmensen die zo lang op zo'n intense manier hadden samengewerkt, plotseling een nieuw project aan het doen waren", zei cameraman Phil Abraham. "We waren een ongelooflijk goed geoliede, veelzijdige machine met de noodzaak om tot het absolute minimum te communiceren. We wisten precies hoe we samenwerkten. Dat was, denk ik, echt een aanwinst voor de show."

Zelfs nog, nadat de piloot was neergeschoten, dachten noch de bemanning, noch de cast dat de serie zou worden opgepakt. Gelukkig debuteerde de serie bij een groot publiek en waren critici er dol op. Kort daarna werd het DE show om naar te kijken.

Aanbevolen: