Heath Ledger redde zijn carrière door deze epische flop af te wijzen

Inhoudsopgave:

Heath Ledger redde zijn carrière door deze epische flop af te wijzen
Heath Ledger redde zijn carrière door deze epische flop af te wijzen
Anonim

In Hollywood begrijpt vrijwel iedereen dat het maken van films een beetje een rotzooi is. De machthebbers in de filmindustrie kunnen er immers alles aan doen om een goede film te maken die de massa zal aanspreken, maar het is niet aan hen of de film slaagt. In plaats daarvan is het de algemene bioscoopbezoeker die uiteindelijk beslist welke films groots worden aan de kassa en welke niet.

Omdat het heel moeilijk kan zijn om nauwkeurig te voorspellen of een film al dan niet zal slagen, houden de studiohoofden meestal geen enkele filmflop tegen een grote filmster. Er zijn echter een aantal brutaal dure flops geweest die een studio zoveel geld hebben gekost dat ze de manier waarop de sterren van de film in Hollywood werden waargenomen ernstig hebben aangetast.

Meestal, wanneer de carrière van een filmster wordt vernietigd omdat ze schitterden in een epische flop, ontkwamen verschillende andere beroemde acteurs er nauwelijks aan om die hit in hun carrière te nemen. De studio's houden immers meestal rekening met meerdere filmsterren bij het casten van hun nieuwste projecten met een groot budget. Heath Ledger speelde bijvoorbeeld bijna de hoofdrol in een enorme filmflop die zijn carrière ernstig had kunnen belemmeren.

Een enorm project

Gedurende de hele menselijke geschiedenis zijn er veel geweldige mensen geweest die een enorm effect hebben gehad op de wereld als geheel. Desondanks zijn de meeste van de identiteiten en daden van die mensen tot op de dag van vandaag vergeten. Aan de andere kant lijkt het vrijwel zeker dat het leven van Alexander de Grote nooit zal worden vergeten.

Gezien hoe geweldig het leven van Alexander de Grote was, leek het altijd alsof het slechts een kwestie van tijd was voordat een door hem geïnspireerde fantastische biopic in productie zou gaan. Om die reden was er veel opwinding toen werd aangekondigd dat Oliver Stone een grote film zou gaan regisseren die zich richtte op het leven van Alexander.

Geproduceerd voor maar liefst $ 155 miljoen, werd Alexander uiteindelijk aangevoerd door een met sterren bezaaide cast, waaronder Colin Farrell in de titulaire rol. Heath Ledger kwam echter in aanmerking voor die rol tijdens de vroege stadia van Alexanders productie. Uiteindelijk bleek het voor Ledger heel gelukkig te zijn dat hij niet in de film verscheen.

Een kolossale flop

Voordat Alexander werd uitgebracht, leken de meeste mensen in Hollywood er alle vertrouwen in te hebben dat het geweldig zou presteren. De film ging tenslotte over een wereldberoemde historische figuur en de eerste trailer die de film promootte was behoorlijk indrukwekkend. Helaas voor iedereen die betrokken was bij de productie van Alexander, kwam de film uit met een plof.

Uitgebracht in 2004, verdiende Alexander $ 167 miljoen aan de wereldwijde box office. Hoewel dat een zeer indrukwekkend bedrag zou zijn voor een low-budget film om binnen te halen, kostte Alexander Warner Bros. naar schatting $ 155 miljoen om te produceren. Bovendien besteedde de studio miljoenen aan het promoten van de film, wat betekende dat de film veel meer geld moest binnenhalen om winst te maken aan de kassa. Uiteindelijk werd geschat dat Alexander een nettoverlies van $ 71 miljoen leed aan de kassa, wat een cijfer is dat dichter bij $ 100 miljoen ligt wanneer gecorrigeerd voor inflatie.

Een blijvend effect

Voor de release van Alexander was Colin Farrell een van de grootste sterren in opkomst in Hollywood. Farrell speelde daarvoor bijvoorbeeld in films als Minority Report en Phone Booth en het leek erop dat zijn carrière zou blijven stijgen. Toen Alexander eenmaal was vrijgelaten, kreeg Farrell's carrièretraject echter een grote hit, wat echt jammer is. In de jaren die volgden leek Farrell niet meer in de running voor de grootste rollen in Hollywood. In plaats daarvan heeft Farrell zich vooral gericht op de hoofdrol in kleinere films en bijrollen op zich genomen in grotere projecten. Met dat in gedachten is het gemakkelijk om te beweren dat Alexander de carrière van Farrell enorm heeft veranderd, ook al is hij niet helemaal verdwenen zoals sommige andere acteurs die in flops schitterden.

Bovenop de manier waarop Alexander Colin Farrell professioneel beïnvloedde, onthulde hij dat het falen van de film emotioneel behoorlijk verwoestend voor hem was tijdens een Reuters-interview in 2008. " Alexander deed pijn, weet je - en opnieuw zullen mensen zeggen: 'Kom er overheen, je werd goed betaald' en zo. Maar Alexander deed pijn. Het antwoord dat het kreeg was echt pijnlijk en we hadden het allemaal heel moeilijk, en ik kwam ook niet zo goed over in de meeste recensies en zelfs bij het publiek -- mensen reageerden er niet op." Later in datzelfde interview vertelde Farrell dat het lang duurde voordat hij herstelde van die ervaring. "Ik nam het ter harte. Ik had het gevoel dat ik veel mensen in de steek had gelaten, ik had het gevoel dat ik veel mensen had teleurgesteld … En het duurde even voordat ik daar overheen was.”

Sinds Alexander in 2004 werd uitgebracht, is het verbazingwekkend om te bedenken hoe ernstig de film de carrière van Heath Ledger had kunnen belemmeren. Ledger wordt tenslotte het best herinnerd vanwege zijn hoofdrol in Brokeback Mountain en zijn verbluffende optreden als The Joker in The Dark Knight. Als Ledger in Alexander had gespeeld, had hij misschien beide rollen gemist. Erger nog, als Ledger nog steeds die rollen zou krijgen, zouden zijn uitvoeringen ernstig hebben geleden. Colin Farrell maakte tenslotte duidelijk dat de hoofdrol in Alexander een zeer pijnlijke ervaring voor hem was. Als Ledger dat had doorgemaakt, had hij misschien niet het vertrouwen gehad dat nodig was om zijn uitvoeringen in zijn twee meest memorabele films tot een goed einde te brengen.

Aanbevolen: