Fans zeggen dat dit de meest controversiële Disney-film is

Inhoudsopgave:

Fans zeggen dat dit de meest controversiële Disney-film is
Fans zeggen dat dit de meest controversiële Disney-film is
Anonim

W alt Disney stond niet bepaald bekend als de meest tolerante en vriendelijke mensen die er zijn. In feite had hij een vreselijke reputatie als volledig anti-joods, racistisch en opmerkelijk seksistisch. Veel van deze eigenschappen kwamen ook naar voren in zijn werk. Aan de andere kant werd de meeste kunst beïnvloed door dogmatische of ronduit wrede perspectieven van de overgrote meerderheid van de mensen door de geschiedenis heen. Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat meerdere dingen tegelijk waar kunnen zijn en meestal ook waar zijn. Vooral als het gaat om feiten over W alt Disney. De waarheid is dat W alt veel ongelooflijk liefdadige dingen deed, duizenden in dienst had, dromen tot leven bracht voor talloze mensen van alle leeftijden, rassen, religies en geloofsovertuigingen… en hij had ook zo'n behoorlijk verontrustende overtuigingen.

Sommige van deze overtuigingen zijn altijd onaanvaardbaar geweest, terwijl andere gewoon een product van hun tijd zijn. In beide gevallen hebben deze opvattingen hun weg gevonden naar veel van zijn beroemdste werken. Maar één project in het bijzonder zorgt nog steeds voor controverse onder Disney-fans…

Dit is de meest aanstootgevende en controversiële Disney-film…

De meeste Disney-films zijn eigenlijk gebaseerd op hele oude sprookjes. En in deze sprookjes is er een overvloed aan verontrustende stijlfiguren, ideologieën en beelden. Deze films omvatten Assepoester, De kleine zeemeermin, Doornroosje en Peter Pan. Die hebben allemaal elementen die meer dan een beetje verontrustend zijn volgens de huidige normen, ook al hebben ze nog steeds zoveel entertainmentwaarde en worden ze zelfs gerekend tot de beste Disney-films aller tijden.

Andere Disney-films zijn eigenlijk gebaseerd op waargebeurde verhalen, zoals Mulan of Pocahontas… Hoewel, in het geval van deze beide films, de waarheid zo verdraaid is met het oog op zowel amusement als persoonlijke vooringenomenheid dat ze ben de belangrijkste en meest duistere details kwijt… Serieus, je zou moeten uitvinden wat er in het echte leven met "Pocahontas" is gebeurd… En laat ons niet eens beginnen over dat Donald Tuck nazi-Duitsland stukje…

Dan zijn er de Disney-projecten die gebaseerd zijn op reeds bestaande werken. Hamlet inspireerde The Lion King en Tales Of Brer Rabbit verteld door The Historic Uncle Remus was wat fans inspireerde als de meest controversiële Disney-film … Song Of The South.

De film uit 1946 heeft decennia lang voor veel controverse gezorgd. Zozeer zelfs dat Disney zelf in 1991 de verkoop ervan in Noord-Amerika verbood.

De belangrijkste reden waarom zo velen het aanstootgevend vonden, is dat het erop volgde dat zwarte individuen onderdanige slaven waren van een blanke familie in het zuiden. Niet alleen dat, maar het beeldde deze gekleurde mensen af als gelukkig in de omstandigheden waarin ze zich bevonden toen de realiteit van slavernij… nou ja… natuurlijk allesbehalve positief was.

Natuurlijk.

Maar het heeft lang geduurd voordat Disney dit echt doorhad. Velen waren immers beledigd zodra het in 1946 werd uitgebracht, omdat de realiteit van de slavernij geen mysterie was. En toch probeerde Disney het over te spoelen met vrolijke beelden en een grote verdraaiing van de waarheid.

Een van de redenen waarom Disney er lang over heeft gedaan om Song Of The South uit de omloop te halen, was vanwege het financiële succes. Het was de meest winstgevende film van 1946 en mensen waren gecharmeerd van de mix van animatie en live-action uitvoeringen. Het bracht ook veel blanke kijkers in verrukking en beledigde die van kleur.

Hoewel veel Disney-films zeer problematische en aanstootgevende elementen bevatten, is Song Of The South de enige grote Disney die volledig is verboden.

Veel Disney-films worden gecensureerd… Door Disney

Hoewel Song Of The South misschien wordt gezien als de meest aanstootgevende van de Disney-films, is de waarheid dat ze bijna allemaal in een of ander opzicht lastig zijn. Natuurlijk zullen velen beweren dat dit niet betekent dat ze verboden moeten worden. In plaats daarvan moet er context beschikbaar zijn. Dit helpt ons beter geïnformeerd te worden over wat sommige nummers, beelden en thema's eigenlijk betekenen en waarom deze ideeën ooit zo gangbaar waren. Onderwijs is het antwoord… en het is een duidelijk antwoord.

Zelfs het Disney-bedrijf gaat terug en neemt hun werk onder de loep. Volgens USA Today heeft Disney+ een aantal films geblokkeerd voor kijkers onder de 8 jaar. Deze films omvatten Peter Pan, Dumbo, The Aristocrats en The Swiss Family Robinson.

Kijkers ouder dan 8 jaar kunnen deze titels bekijken, maar met een disclaimer:

"Dit programma bevat negatieve afbeeldingen en/of mishandeling van mensen of culturen. Deze stereotypen waren toen verkeerd en zijn nu verkeerd. In plaats van deze inhoud te verwijderen, willen we de schadelijke impact ervan erkennen, ervan leren en een gesprek aanwakkeren om samen een meer inclusieve toekomst te creëren."

Hier komen we terug op het idee dat meerdere dingen tegelijk waar kunnen zijn. Het lijdt geen twijfel dat Peter Pan, Dumbo, Assepoester en zelfs Song Of The South talloze fans hadden. Het lijdt geen twijfel dat velen van ons betoverd waren door de magie, de liedjes en het avontuur. Maar terugkijkend met een nieuwe context stelt ons in staat om de niet-zo-glanzende waarheden te zien die niet ver onder de oppervlakte op de loer liggen. Het geeft ons de kans om te pauzeren, na te denken en onszelf eraan te herinneren hoe we het beter kunnen doen en eisen.

Aanbevolen: