Het tragische verhaal van Peg Entwistle, de actrice gevierd door Ryan Murphy's Hollywood

Inhoudsopgave:

Het tragische verhaal van Peg Entwistle, de actrice gevierd door Ryan Murphy's Hollywood
Het tragische verhaal van Peg Entwistle, de actrice gevierd door Ryan Murphy's Hollywood
Anonim

Nieuwe Netflix-serie Hollywood laat het publiek dromen van de goede, oude tijd van Tinseltown.

Maar niet alles wat blinkt is goud en roem heeft een prijs. Voor degenen die het moeilijk hebben om het groot te maken, kan Hollywood een behoorlijk deprimerend milieu zijn, zoals de show niet nalaat te merken bij het onthouden van Peg Entwistle.

Entwistle, een Britse actrice die in de jaren '30 naar de VS verhuisde, stierf in 1932 door zelfmoord en is sindsdien een symbool geworden van de ambivalentie van de glanzende filmindustrie.

Het is niet verwonderlijk dat de show gemaakt door American Horror Story-showrunner Ryan Murphy en Ian Brennan ervoor koos om hulde te brengen aan deze minder bekende maar belangrijke figuur in de geschiedenis van Hollywood.

Het tragische verhaal van Peg Entwistle

Hollywood is een eerbetoon aan Peg Entwistle en werpt licht op haar dramatische lot.

Archie Coleman (Jeremy Pope), een van de hoofdpersonen in de show, is een getalenteerde scenarioschrijver die erin slaagt een script over het verhaal van Entwistle te verkopen. Ondanks de verschillen tussen hen twee en hun achtergrondverhalen, legt Archie, een zwarte homoseksuele man, uit dat hij zich kan inleven in Peg's wanhoop als buitenstaander in Hollywood.

Geboren in Wales uit Engelse ouders, bracht Millicent Lilian "Peg" Entwistle haar vroege leven door in West Kensington, Londen. Ze emigreerde naar Amerika met haar vader, een acteur. Ze woonden naar verluidt in Cincinnati, Ohio en New York. Toen haar vader stierf in een aangereden automobilist, gingen Peg en haar twee jongere halfbroers bij een oom wonen die de manager was van Broadway-acteur W alter Hampden.

In 1925 begon Entwistle kleine rollen te krijgen in Broadway-producties, en uiteindelijk speelde hij de rol van Hedvig in Henrik Ibsens toneelstuk The Wild Duck. Volgens de biografie van Bette Davis was het zien van Entwistle op het podium als Hedvig wat haar inspireerde om actrice te worden.

Na een vermeend gewelddadig huwelijk dat na twee jaar in een scheiding eindigde, bleef Entwistle op het podium optreden en maakte haar laatste Broadway-optreden in 1932. In de voorgaande jaren had ze geklaagd dat ze getypeerd was als de aantrekkelijke ingénue en worstelde om meer uitdagende rollen te vinden.

De dood van Peg Entwistle

In 1932 verhuisde ze naar Los Angeles om te schitteren in een toneelstuk genaamd The Mad Hopes, naast Billie Burke en Humphrey Bogart.

De productie kreeg positieve recensies en hielp Entwistle aan haar eerste en enige Hollywood-rol in de thriller Thirteen Women. De film van David O. Selznick was een productie van Radio Pitcures (later bekend als RKO) met een vrouwelijke cast.

Helaas zou Entwistle haar film nooit op het grote scherm zien. Op 16 september 1932 sprong Entwistle haar dood tegemoet vanaf de H van het Hollywood-bord, toen nog bekend als het Hollywoodland-bord. Ze was 24.

Volgens een krantenartikel over haar zelfmoord destijds, had Entwistle haar vrienden verteld dat de ondersteunende rol in Thirteen Women haar zou hebben geholpen haar grote doorbraak te maken, maar de foto bleef voor veranderingen worden vastgehouden. Het kwam pas een maand na haar dood uit, op 14 oktober 1932.

Entwistle's zelfmoord wordt ook genoemd in Lana Del Rey's nummer Lust for Life, waar de Amerikaanse songwriter de regel "klim op de H van het Hollywood-bord" zingt.

Hollywood en zijn buitenstaanders

Peg Entwistle is niet de enige echte figuur in Hollywood. De show bevat in feite fictieve versies van gekwelde of verbannen artiesten uit die tijd, waaronder de homo-acteur Rock Hudson (Jake Picking) en Anna May Wong (Michelle Krusiec), die wordt beschouwd als de eerste Chinees-Amerikaanse Hollywood-ster.

De serie van zeven afleveringen speelt zich af tijdens de Gouden Eeuw van Hollywood en gaat over de verhalen van een groep acteurs en filmmakers die proberen door te breken.

Wat Hollywood onderscheidt van andere recente producties uit de vervlogen tijden van de filmindustrie, is dat het de focus legt op een stel buitenstaanders: vrouwen, gekleurde mensen, queer mensen. Degenen die altijd van buiten naar binnen hebben gekeken, staan eindelijk centraal en proberen hun leven te veranderen, evenals de mentaliteit van de studio.

Een knappe acteur die de eindjes aan elkaar knopt door te werken als gigolo (David Corenswet), een homoseksuele, zwarte scenarioschrijver (de eerder genoemde paus), een half-Filipijnse aspirant-regisseur (Darren Criss) en zijn vriendin als actrice (Laura Harrier)… Hollywood zet ze allemaal in de schijnwerpers en geeft commentaar op de status-quo van Tinseltown en zijn vooringenomenheid vandaag.

In de serie spelen Jim Parsons ook de hoofdrol als een fictieve versie van Hollywood-talentagent Henry Willson, die Rock Hudson tekende aan het begin van zijn carrière, en Dylan McDermott, evenals Samara Weaving, Holland Taylor en Patti LuPone.

Het is veelbetekenend dat de show ook probeert de fouten van het echte Hollywood recht te zetten door Mira Sorvino in de hoofdrol te spelen. De Academy Award-winnende actrice gelooft dat haar carrière is beschadigd nadat ze de avances van filmproducent en veroordeelde verkrachter Harvey Weinstein heeft afgewezen.

Net als wat een onmogelijke fantasie leek die uitkomt in Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino, neemt Hollywood van Murphy en Brennan het op zich om de geschiedenis te herschrijven als een alomvattend, zij het een beetje naïef en met grote ogen, verhaal.

Aanbevolen: