Hier is hoe anders ESPN's 'Be Water'-documentaire over Bruce Lee is

Hier is hoe anders ESPN's 'Be Water'-documentaire over Bruce Lee is
Hier is hoe anders ESPN's 'Be Water'-documentaire over Bruce Lee is
Anonim

Bekroonde filmmaker, Bao Nguyen heeft de legendes van Bruce Lee teruggebracht met aandacht voor Lee's triomf die worstelde door meerdere ruimingen en ontberingen. De volledige verkenning van een genie is een uitdaging, maar Nguyens poging om alle majors te overspannen is duidelijk. Bovendien hebben de mensen die het dichtst bij Lee staan hun verhalen gegeven, wat inderdaad de authenticiteit van de inhoud waaruit de film bestaat, heeft vergroot. Be Water legt de stukjes uit het leven van de acteur vast en legt verschillende stadia vast die hij doormaakte en benadrukt zijn vermogen om weerstand te bieden, te vechten en te settelen.

Met een enorm aantal documentaires gebaseerd op Lee die al rondzweven, was het een uitdaging voor Nguyen om zich te onderscheiden zonder af te dwalen van de essentie van het onderwerp. In dat opzicht heeft de filmmaker het absoluut voor elkaar gekregen door bijna alle belangrijke kanten van Lee's karakter als sportman, acteur en zelfs als familieman gedurende de hele filmduur te projecteren. De filmmaker had zich echter meer kunnen concentreren op enkele belangrijke gebeurtenissen in de carrière van de acteur, zoals zijn laatste onvolledige project Game of Death, dat naar verwachting zijn volgende beste zou worden. Maar ter verdediging van Nguyen was het waarschijnlijk een opzettelijke actie om vals te spelen en te herhalen wat al meerdere keren is behandeld in tonnen eerdere documentaires.

Verderop, de ESPN-documentaire heeft enorm geprofiteerd van archiefbeelden van Bruce Lee die diep praat, predikt, het onmogelijke doet, en wat dan ook. Het lijkt erop dat Nguyen ijverig de clips uit de vergetelheid heeft gegraven - deze bevatten niet alleen populaire zoals Lee die een volwassene neerha alt met zijn 1-inch punch, maar ook foto's en een korte clip uit zijn vroege leven en familie die niet bekend zijn bij velen. De zeldzame beelden uit Lee's tijd als kindacteur in de filmindustrie in Hong Kong hebben ook hun plaats in de film gevonden. Petje af voor de visuele argumenten van de filmmaker.

Be Water speurt naar de diepten van Lee's leven en onderzoekt wat slechts vaag is besproken in andere documentaires. De film pelt de lagen van de waarheid weg van de uitdaging die Lee het hoofd moest bieden vanwege de verandering in habitat om zijn sterke plaats in de industrie te veroveren. Nguyen, afkomstig uit Vietnam, benadrukte hetzelfde en zei: "Ik had nog nooit een hoofdrolspeler gezien die op mij leek. Ik kon er niet over uit dat hij de held van de film was. Hij was niet de schurk. was geen sidekick. Hij was een zelfverzekerde leidende man. Toen ik opgroeide in Amerika, was ik niet gewend om dit soort afbeeldingen van Aziatische mannen te zien."

In de hele film hoor je de stemmen van Lee's vrienden en familie die de belangrijke incidenten beschrijven die ertoe hebben geleid dat Lee een aantal radicale beslissingen in zijn leven nam, zoals heen en weer verhuizen vanuit Hong Kong. De NBA-legende en een naaste collega van de acteur, Kareem Abdul-Jabbar, is een van de stemmen in de film naast Lee's weduwe en dochter. En interessant genoeg verschijnen ze pas op het einde op het scherm, een van Nguyens manieren om alle aandacht alleen op Bruce Lee en Lee te richten.

De titel van de film is eigenlijk een afgeleide van de beroemde filosofische gedachte van de acteur. Hij zou zeggen: "Maak je geest leeg, wees vormloos, vormloos - als water. Nu je water in een beker doet, wordt het de beker; Je doet water in een fles, het wordt de fles; Je doet het in een theepot, het wordt de beker. wordt de theepot. Nu kan het water stromen of het kan crashen. Wees water, mijn vriend." Blijkbaar had Nguyen dezelfde gedachte als het kernidee dat aan de film ten grondslag lag. Zoals de titel al doet vermoeden, is de kroniek van het algehele leven van de acteur precies op de juiste manier gepresenteerd dat Lee verschijnt als een flexibel, onbreekbaar en altijd winnend fenomeen.

In tegenstelling tot de meeste ESPN's 30-voor-30's, die expres enkele oninteressante secties uit het leven van legendes weglaten, presenteert Be Water eigenlijk een compleet solide overzicht van de Enter The Dragon-superster, en ha alt zelfs details op van zijn vroege kindertijd. In feite zijn Lee's korte leven, een meer dan levensgrote culturele impact, en zijn voorbij de horizon persona allemaal te zien om in te verzinken.

Voor degenen die Bruce Lee hebben leren kennen door middel van gymposters en Quentin Tarantino's Once Upon A Time In Hollywood, is de film zeker een onmisbare traktatie. Documentaires hebben over het algemeen tot nu toe nooit meerdere bezichtigingen volgehouden - grijp de kans om Lee in actie te zien. Het is beschikbaar op de ESPN-app en ESPN TV.

Aanbevolen: