Netflix's 'You': is Joe Goldberg gebaseerd op Ted Bundy?

Inhoudsopgave:

Netflix's 'You': is Joe Goldberg gebaseerd op Ted Bundy?
Netflix's 'You': is Joe Goldberg gebaseerd op Ted Bundy?
Anonim

De psychologische thriller Je kwam in 2018 op Netflix en had fans die zoemden over de seriemoordenaar Joe Goldberg, die volgens velen gebaseerd is op de beruchte echte seriemoordenaar, Ted Bundy. Gemaakt door auteur Caroline Kepnes in haar roman uit 2014 getiteld You, en gevolgd door haar vervolg Hidden Bodies in 2016, volgt het verhaal Joe Goldberg, een boekwinkelmanager en seriemoordenaar wiens liefde voor een klant obsessief en waanvoorstellingen wordt. Hoewel Joe de slechterik is, steunen fans niet alleen voor hem, maar sommigen worden ook verliefd.

De overeenkomsten met Bundy zijn nogal schetterend, want de lijst gaat maar door. Kepnes was onvermurwbaar dat Bundy geen rol speelde in de inspiratie van Joe, maar fans begonnen dat sentiment in twijfel te trekken toen You in première ging. Nu Netflix zowel een film als een docuserie over Bundy en zijn leven uitbracht op hetzelfde moment dat You liet vallen, vroegen mensen zich echt af hoe de waarheid met fictie verbonden was.

Serial Killer-overeenkomsten

Veel van deze vergelijkingen komen van hoe zowel Goldberg als Bundy charmant, charismatisch en knap van buiten zijn, maar verdorven, obsessief en hol van binnen. Niet alleen dat, er is ook een opvallende gelijkenis met Ted Bundy en acteur Penn Badgley, die de rol van Joe speelt. Binnen deze alfamannelijke persona die hun mannelijke waarde bewijst, trekken zowel de echte Bundy als de fictieve Goldberg vrouwen aan die verliefd op hen worden. De aantrekkingskracht lijkt misschien vreemd, maar gezien de fysieke aantrekkingskracht die wordt weerspiegeld in de oppervlakkige persoonlijkheid, vinden vrouwen deze twee mannen echt aantrekkelijk.

Kepnes zei dat Goldberg niet gebaseerd was op Bundy omdat het pervers zou zijn en herinnerde mensen eraan dat Goldberg fictief was en dat Bundy echte mensen vermoordde, met echte families, en echte gevolgen. Griezelig genoeg wees een Reddit-gebruiker op een scène in You waar Candace, Joe's ex-vriendin die later een angstaanjagend incident heeft met Joe in seizoen 2, Goldberg "Bunny" noemt. Carol Boone, de vrouw van Bundy, noemde hem vroeger ook "Bunny".

Inspiratie voor Goldberg

Hoewel Kepnes beweert dat Goldberg niet werd beïnvloed door Bundy, werden er andere bronnen van inspiratie opgemerkt. Patrick Bateman (Christian Bale) van American Psycho was er een van en de innerlijke monoloog van de moordenaars om het publiek dichterbij te brengen, bewijst dit. Arnold Vriend van Waar ga je heen, waar ben je geweest? door Joyce Carol Oates en Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) van The Silence of the Lambs waren andere inspiratiebronnen. Het idee om zowel om aandacht te strijden als te begeren wat ze niet konden hebben, zijn eigenschappen van beide die bij het maken van Goldberg zijn gebruikt.

Het creëren van een moordenaar voor een personage is een uitdaging en invloeden komen overal vandaan. De hoeveelheid scripted crime-tv-shows, vermengd met de enorme hoeveelheid true crime-shows en podcasts, evenals elke film waarin iemand sterft, de mogelijkheden voor zelfs de geringste aanraking van invloeden zijn eindeloos. Bundy's verleden is afschuwelijk en hoewel niemand iemand op Bundy mag baseren, zijn zijn persoonlijkheid en het karakter van wie hij was precies waar misdaadfanaten van gedijen. Goldberg is gewoon een andere complexe seriemoordenaar op televisie en of het nu Bundy, Lecter of Bateman is, een beetje van elk zit in Joe.

Aanbevolen: