Hier is hoe Kevin Smith 'Clerks' maakte

Inhoudsopgave:

Hier is hoe Kevin Smith 'Clerks' maakte
Hier is hoe Kevin Smith 'Clerks' maakte
Anonim

Met de komst van moderne technologie hebben veel bedrijven enorme veranderingen ondergaan. Een perfect voorbeeld daarvan, als je de manier waarop de filmindustrie tegenwoordig werkt vergelijkt met de manier waarop ze een paar decennia geleden werkte, is het verbijsterend hoe anders het is. Filmapparatuur is bijvoorbeeld zo goedkoop geworden dat beginnende filmmakers zonder de hulp van de filmstudio's professioneel genoeg ogende films kunnen maken.

Natuurlijk is onafhankelijk filmmaken niet nieuw, het is gewoon gemakkelijker om nu te slagen dan ooit in het verleden. In 1994 kwam bijvoorbeeld de film Clerks uit en tot verbazing van vrijwel alle betrokkenen werd het een enorm succes over de hele wereld. In feite werd de film omarmd door veel reguliere kijkers, hoewel hij in zwart-wit was opgenomen en voor heel weinig geld was gemaakt en er zo uitzag.

Jay en Silent Bob
Jay en Silent Bob

Als het gaat om de man achter het succes van Clerks, is Kevin Smith zo'n opmerkelijke persoonlijkheid geworden dat hij zelfs een Star Wars-filmcameo kreeg. Maar gezien het feit dat Clerks de film is die Smith beroemd heeft gemaakt, roept het een voor de hand liggende vraag op: hoe heeft hij die film gemaakt?

De vroege stadia

Tijdens interviews heeft Kevin Smith onthuld dat hij al op jonge leeftijd een passie voor films van zijn vader kreeg. Als gevolg hiervan besloot hij naar de Vancouver Film School te gaan, waar hij begon te werken aan het script voor de film die uiteindelijk Clerks zou worden. Na een tijdje op school te hebben gezeten, realiseerde Kevin Smith zich dat als hij halverwege het semester zou stoppen, hij de helft van zijn collegegeld terug zou krijgen. Smith besloot dat hij geen filmschool hoefde te doorlopen om films te maken, en stopte ermee zodat hij zijn $ 5.000 terug kon krijgen en het kon besteden aan het maken van zijn eerste film.

Gegoten griffiers
Gegoten griffiers

In plaats van zijn droom op te geven toen hij weer thuis was in New Jersey, bleef Kevin Smith werken aan zijn script terwijl hij ook plezier had met zijn vrienden. Uiteindelijk werd hij via gemeenschappelijke vrienden aan Jason Mewes voorgesteld, in het begin was Smith jaloers op hoe grappig hij dacht dat zijn nieuwe vriend was, maar al snel brachten ze veel tijd samen door. Natuurlijk zou Smith uiteindelijk Mewes casten als een Clerks-personage dat nauw was gebaseerd op hoe hij zich in het echte leven gedroeg.

Een film maken

Nadat Kevin Smith zijn Clerks-script had voltooid, besloot hij verder te gaan met pre-productie, ook al had hij alleen de $ 5.000 die hij terugkreeg voor een deel van zijn collegegeld. Een van Smiths eerste stappen was om contact op te nemen met Scott Mosier, een collega-filmliefhebber die hij ontmoette tijdens zijn korte periode bij de Vancouver Film School. Nadat ze Mosier hadden aangenomen als de producer van Clerk, hield het paar audities en vond de cast die zou helpen om hun film te realiseren.

Toen het tijd werd om verder te gaan met het filmen van Clerks, werd het al snel duidelijk dat de $ 5.000 van Kevin Smith lang niet genoeg zou zijn. Tijdens een gesprek met Vice over het maken van Clerks, sprak Smith over alle aspecten van de film, inclusief hoe hij uiteindelijk de productie betaalde. Zoals Smith onthulde, speelden zijn ouders een cruciale rol in de productie van de film toen hij zich tot hen wendde voor hulp toen hij $ 3.000 nodig had om apparatuur te kopen om de camera die hij had op te laden. De ouders van Smith waren echter 'kapot', zodat ze 'al hun spaargeld afpakten', zodat hij zich niet meer tot hen kon wenden.

Kevin Smith, wanhopig om zijn film tot het einde te zien, besloot dat hij zich zou aanmelden voor een aantal creditcards en zoveel als hij kon in rekening zou brengen. Bovendien kwam het lot tussenbeide toen de stad waarin Smith woonde overstroomde net voordat hij Clerks begon te maken. Omdat Kevin Smith een auto had die was verwoest door de overstroming, gaf FEMA hem het geld om hem te vervangen en in plaats daarvan stak hij dat geld in het maken van zijn film.

Kevin Smith maakt klerken
Kevin Smith maakt klerken

Aan de positieve kant voor Kevin Smith, toen het tijd was om Clerks te filmen, had hij één belangrijk ding voor hem, een locatie. Omdat hij zelf in een variëteitswinkel had gewerkt, kende hij de eigenaar van het bedrijf en daarom kreeg hij toestemming om zijn film op die locatie te filmen. Toch was de winkel een bloeiend bedrijf, dus Clerks werd bijna volledig 's nachts gefilmd toen de winkel gesloten was voor klanten.

Een publiek vinden

Nadat Kevin Smith en het bedrijf klaar waren met het werk aan Clerks, was er nog één grote vraag: hoe konden ze die voor het publiek krijgen. Gelukkig had Kevin Smith, als toegewijde filmfan, het traject gevolgd van een andere onafhankelijke film die het groot maakte, Richard Linklater's Slacker. Smith koos ervoor om in de voetsporen van Linklater te treden en debuteerde Clerks op de Independent Feature Film Marketplace, waar het genoeg aandacht trok dat het later op Sundance werd vertoond.

Oorspronkelijk gefilmd met een budget van $ 27.575, werd Clerks uiteindelijk gekocht door Miramax, het meest gerespecteerde onafhankelijke filmdistributiebedrijf van die tijd. Natuurlijk was Kevin Smith dolblij dat zijn film werd gekocht door Miramax en hij ging met dat bedrijf aan verschillende andere films werken.

Kevin Smith Sundance
Kevin Smith Sundance

Vreemd genoeg, toen Clerks vertoond werd op Sundance, het hoofd van Miramax, huurde Harvey Weinstein een jacht om die film en 3 anderen te promoten en stuurde hij Smith een rekening voor een deel van die kosten. Dat is natuurlijk niets vergeleken met de weerzinwekkende dingen die Weinstein vrouwen aandeed tijdens zijn tijd aan de macht. Clerks, uitgebracht in 1994, zou Kevin Smith beroemd maken, waardoor hij een blijvende carrière kon hebben.

Aanbevolen: