De films die de Wachowski's in het geheim inspireerden om 'The Matrix' te maken

Inhoudsopgave:

De films die de Wachowski's in het geheim inspireerden om 'The Matrix' te maken
De films die de Wachowski's in het geheim inspireerden om 'The Matrix' te maken
Anonim

The Matrix Trilogy, evenals de komende 4e aflevering, is een samensmelting van een groot aantal opmerkelijke werken. Elke filmcriticus en -analysator weet hoe Lewis Carrolls "Alice's Adventures In Wonderland" en "Through The Looking Glass" The Wachowski's inspireerden om hun wereld van Sentinels, Agents, Key-Makers en Oracles te creëren. Met name met de oprichting van The One (Neo) was het Nieuwe Testament ook een grote invloed. Dan is er Japanse anime zoals Akira en Ghost In The Shell. Maar de waarheid is dat er ook enkele zeer onbekende films zijn waar de Wachowski's door werden beïnvloed en zelfs naar verwezen in hun films.

Onder de minder bekende invloeden op The Matrix zijn literaire werken zoals "Hard Boiled", "Neuromancer" en "The Invisibles". Dan zijn er klassieke films zoals Metropolis die zowel visuele als thematische referenties heeft binnen The Matrix. Maar video-essayisten zoals het fantastische team van Nerdist hebben meer obscure werken ontdekt die The Matrix tot leven hebben gebracht.

The Movies That Secret inspireerde de sciencefiction-elementen van The Matrix

The Matrix is de geschiedenis ingegaan als een van de beste sciencefictionfilms aller tijden vol verborgen betekenissen en berichten, dus het is geen wonder dat de Wachowski's naar een van de grootste sciencefictionschrijvers van de 20e eeuw keken voor inspiratie. Het werk van Philip K. Dick heeft direct talloze sciencefiction-meesterwerken geïnspireerd, zoals Blade Runner en Minority Report, maar het was Total Recall uit de jaren 90, met Arnold Schewarzennegar in de hoofdrol, die echt tot iets leidde in Lana en Lilly Wachowski.

Zowel The Matrix als Total Recall gaan over gewone mannen die wakker worden in 'de echte wereld' en ontdekken dat ze in wezen menselijke wapens zijn. Hoewel The Matrix gevuld is met veel meer filosofische en theologische allegorieën, lijdt het geen twijfel dat de twee films een zeer vergelijkbare verhaallijn hebben. Beide films hebben ook het concept van een gesimuleerde realiteit, wat misschien wel de meest opvallende overeenkomst tussen de twee films is.

Over gesimuleerde realiteiten gesproken, het v alt niet te ontkennen dat World On A Wire, een miniserie uit de jaren 70, ook invloed heeft gehad op The Matrix. De serie was gebaseerd op een roman genaamd "Simulacron-3", waarvan veel fans denken dat deze direct het hele concept van The Matrix inspireerde. In het boek en de miniserie herbergt een supercomputer een gesimuleerde wereld die mensen kunnen betreden. Binnen deze wereld zijn een stel 'eenheden' die niet weten dat ze in een kunstmatige realiteit leven. natuurlijk komt een 'eenheid' erachter dat hun realiteit niet precies is wat het lijkt.

The Suits, The Guns, And The Kung-Fu

The Matrix-films gaan natuurlijk niet alleen over de radicale en tot nadenken stemmende sciencefiction-elementen. Het gaat ook over de actie, de romantiek en het dragen van een zonnebril 's nachts.

Het werk van John Woo wordt genoemd als een van de inspiratiebronnen voor de visuele stijl en vechtchoreografie van The Matrix. Met name zijn film The Killer was bijzonder indrukwekkend. De film uit 1989 over een met pensioen gaande huurmoordenaar heeft alle mooie pakken en vuurgevechten van de Matrix-films en heeft zelfs een paar shots die de Wachowski-zussen hebben gerepliceerd. Een van de meest opvallende is in de eerste film wanneer Neo en Agent Smith op de grond vallen met hun geweren tegen elkaars slapen gedrukt en beseffen dat ze geen kogels meer hebben.

Naast het werk van John Woo was Jet Li's Fist of Legend (en het is origineel, Bruce Lee's Fist of Fury) ook een enorme inspiratiebron voor The Wachowskis, met name vanwege de sterk gechoreografeerde kung-fu vecht sequenties. Afgezien van hoe The Wachowskis hun vechtscènes wilden laten zien, keken ze ook naar de remake en het origineel voor een schietstijl. In plaats van van shot tot shot te snijden, wilden The Wachowskis het geweldige werk van vechtchoreograaf Yeun Woo-Ping (die ook Fist of Legend deed) zoveel mogelijk laten zien. Dit betekende de implementatie van brede shots die de actie volgen zonder er vanaf te snijden om onvolkomenheden te verbergen. Dit was een stijl die in de Chinese cinema werd gebruikt, maar die de Amerikanen kenden toen de eerste Matrix uitkwam.

Ten slotte kun je niet over The Matrix praten zonder te verwijzen naar de toon en uitstraling van cyberpunk/tech noir. Veel hiervan is geïnspireerd op Kathryn Bigelow's Strange Days. Natuurlijk bevatte de film van de toekomstige Academy Award-winnaar ook veel sciencefiction-elementen die het verhaal van The Matrix hadden kunnen beïnvloeden, maar de cyberpunklook van de film en de soundtrack waren absoluut de hoogtepunten voor The Wachowskis. Zo veel van het begin van The Matric, bijvoorbeeld, voelt alsof het zou kunnen plaatsvinden in het universum van de cultfilm van Kathryn Bigelow.

Hoewel er waarschijnlijk een heleboel filmische invloeden op The Matrix zullen zijn, lijken dit de meest opvallende van de minder bekende werken.

Aanbevolen: