The Queen's Gambit': fans reageren als schaakgrootmeester Netflix aanklaagt wegens seksistische referentie

Inhoudsopgave:

The Queen's Gambit': fans reageren als schaakgrootmeester Netflix aanklaagt wegens seksistische referentie
The Queen's Gambit': fans reageren als schaakgrootmeester Netflix aanklaagt wegens seksistische referentie
Anonim

De serie met Anya Taylor-Joy als schaakwonder Beth Harmon heeft te maken gehad met kritiek van de eerste vrouwelijke schaakgrootmeester, Nona Gaprindashvili.

Ondanks dat hij nooit in de serie verscheen, werd Gaprindashvili in de laatste aflevering van de show beschreven als een vrouwelijke kampioen die "nooit met mannen te maken had gehad". Nu klaagt ze deze seksistische referentie aan.

Georgische grootmeester klaagt Netflix aan wegens seksistische lijn 'The Queen's Gambit'

De Georgische schaakkampioen heeft nu een rechtszaak aangespannen wegens laster van $ 5 miljoen tegen Netflix over die lijn, die volgens haar advocaten vals en seksistisch is.

De aanklacht die namens Gaprindashvili werd ingediend bij een Amerikaanse federale rechtbank in Los Angeles, zei dat de verwijzing naar haar "haar prestaties voor een publiek van vele miljoenen vernederde", meldt The New York Times.

De juridische documenten die door Reuters werden ingezien, zeiden dat de vijfvoudig wereldkampioen "de eerste vrouw in de geschiedenis was die de status van internationale schaakgrootmeester bij mannen bereikte". Ze had tegen minstens 59 mannelijke schakers gespeeld in 1968, het jaar waarin de aflevering zich afspeelde, volgens de juridische papieren.

Netflix zei dat het "de zaak krachtig zou verdedigen". "Wij geloven dat deze bewering geen waarde heeft", zei een woordvoerder van de Amerikaanse streaminggigant.

Fans hebben gemengde gevoelens over de rechtszaak

Fans hadden gemengde reacties op de beschuldigingen van laster.

"Ze hadden een fictieve naam kunnen verzinnen. Waarom hebben ze dat niet gedaan? Omdat het gebruik van haar naam ervoor zorgde dat hun fictie er echt uitzag. Het is oneerlijk om je fictie te verkleden met echte mensen en die echte mensen vervolgens verkeerd voor te stellen en ze te behandelen alsof ze fictie zijn, "een persoon verdedigde Gaprindashvili's beslissing op Twitter.

"Het 'het is fictie'-argument is een beetje dom, want waarom hebben ze niet gewoon een persoon verzonnen. Vertel de hele waarheid of breng het helemaal niet ter sprake ", schreef een andere persoon.

Een andere Twitter-gebruiker begrijpt het sentiment, maar gelooft dat een rechtszaak "niet nodig is".

"Dus eigenlijk is wat ze hier deden volkomen logisch in de televisiewereld: ze noemden Nona terzijde en ondermijnden haar succes om het succes van het hoofdpersonage (Beth's) een grotere triomf te laten lijken. Mijn gevoelens zijn gemengd, " schrijven ze.

"Eerlijk gezegd, het werd maar kort in een krant getoond en was heel erg onbeduidend en ik denk niet dat veel mensen het hebben opgemerkt. Hoewel het haar succes misschien ondermijnt, was de show volledig fictief en een rechtszaak (tegen Netflix, die deze show niet eens heeft geproduceerd) is ongepast, "voegden ze eraan toe.

The Queen's Gambit wordt gestreamd op Netflix

Aanbevolen: