Hoe de carrière van Steven Spielberg veranderde na 'Jaws

Inhoudsopgave:

Hoe de carrière van Steven Spielberg veranderde na 'Jaws
Hoe de carrière van Steven Spielberg veranderde na 'Jaws
Anonim

Steve Spielberg wordt erkend als een van de meest productieve filmmakers en regisseurs ooit… Hoewel zijn titel hem terecht is gegeven, was Spielberg niet altijd een grote Hollywood. Stevens regiedebuut kwam tot stand in 1974 toen hij The Sugarland Express regisseerde, met Goldie Hawn in de hoofdrol.

Deze film zette Spielberg op de kaart, maar het was zijn werk aan de iconische horrorfilm Jaws uit 1975 dat hem naar het sterrendom katapulteerde. Spielberg, die sindsdien films heeft gemaakt zoals E. T, Jurassic Park en Schindler's List, heeft een nettowaarde van bijna $ 4 miljard verzameld. Ja, u leest het goed. $4 miljard!

Ondanks zijn succes was Steven Spielberg nooit meer dezelfde na zijn baanbrekende regie in Jaws. De met een Oscar bekroonde film maakte kijkers niet alleen bang voor de oceaan, een effect dat de film tot op de dag van vandaag op fans heeft, maar veroorzaakte ook een groot trauma bij de regisseur!

'Jaws' veroorzaakte jaren van trauma voor Spielberg

Als het gaat om enkele van de beste horrorfilms, blijkt een grote witte haai de hoofdrol te spelen als een van de meest gevreesde schurken tot nu toe! In 1975 werd Jaws uitgebracht in theaters, waardoor elke kijker een gevoel van angst voor de oceaan kreeg. De magie die Jaws werd, was te danken aan het ongelooflijke werk van een zeer jonge Steven Spielberg.

De filmregisseur, hoewel tegenwoordig een icoon, was destijds nieuw in de industrie, en het was duidelijk dat Universal Studios destijds een behoorlijk risico nam om Spielberg aan te pakken, aangezien hij lang niet zo bekend als hij nu is. Welnu, het bleek dat het risico de moeite waard was, gezien het succes van de film, die niet één, niet twee, maar drie Academy Awards mee naar huis nam.

Ondanks het feit dat hij naam maakte na het regisseren van de film, liep Spielberg weg met meer dan alleen bekendheid in Hollywood. Volgens Steven zelf was Jaws een behoorlijk traumatische ervaring voor hem. De film gaf Spielberg naar verluidt veel posttraumatische stress, wat uiteindelijk zijn werk voor de komende jaren beïnvloedde.

"Ik kwam een paar jaar uit de kast nadat ik de film had gemaakt om over mijn PTSS heen te komen", vertelde Spielberg aan EW. “Ik zou mijn eigen trauma verwerken omdat het traumatisch was. Ik zou uren alleen in die boot zitten, gewoon doorwerken, en ik beefde. Mijn handen zouden trillen.”

De langdurige effecten van het regisseren van zo'n moeilijke film, die niet alleen het budget maar ook de planning overschreed, waren degenen die Spielberg niet van zich af kon schudden, waardoor zijn werk bij het regisseren van veel van zijn films voor jaren daarna.

Het goede woog zwaarder dan het slechte

Hoewel de ervaring er een was die Steven Spielberg voorgoed veranderde, deed het zeker wonderen voor zijn carrière. Hij slaagde er niet alleen in om naam te maken als een van de beste na Jaws-succes, maar volgens Spielberg zelf verdiende de film hem volledige creatieve controle over elk project waar hij deel van uitmaakte.

“De ervaring gaf me volledige vrijheid voor de rest van mijn carrière”, besloot Spielberg. "De hoeveelheid succes die de film genoot, gaf me net de laatste snit, gaf me de kans om mijn eigen verhalen te vertellen." Hoewel Jaws hem PTSS bezorgde, redde het ook zijn carrière!

Aanbevolen: