Hoe de carrière van sitcom-ster Jo Marie Payton uit de jaren 90 is geëvolueerd

Inhoudsopgave:

Hoe de carrière van sitcom-ster Jo Marie Payton uit de jaren 90 is geëvolueerd
Hoe de carrière van sitcom-ster Jo Marie Payton uit de jaren 90 is geëvolueerd
Anonim

Jo Marie Payton heeft een carrière van meer dan vier decennia achter de rug, die begon in 1978. De ervaren tv-actrice is vooral bekend door haar rol als Harriet Winslow op de ABC en CBS -geproduceerde show, Family Matters. De actrice speelde de rol van tv-matriarch Harriet Winslow, een moeder van drie kinderen. Payton behield haar rol negen jaar lang als de typische Afro-Amerikaanse moeder die zowel met tal van gezinsuitdagingen als werkproblemen te maken had.

Paytons personage was getrouwd met Reginald VelJohnson's Carl Winslow, en ze schonk het leven aan de conservatieve, wilskrachtige en openhartige Harriet. Na haar negende jaar in de luchtige sitcom, nam Payton afscheid. Er waren veel speculaties over haar vertrek, maar ze vertelde ooit dat het was om zich op haar andere interesses te concentreren. Hier is een kijkje in de carrière van Jo Marie Payton vóór Family Matters, tijdens de show en daarna.

7 Paytons interesse in entertainment begon vanaf zijn kindertijd

Payton, geboren in Albany, Georgia, was de tweede van negen kinderen. Ze groeide op met muziek en werd er verliefd op. Haar eerste optreden was op zesjarige leeftijd en haar interesse groeide alleen maar met de tijd. Na de middelbare school ging de steractrice naar de Albany State University en na haar afstuderen trad ze toe tot het nationale reisgezelschap van de musical Purlie. Na verloop van tijd werd Payton een professionele muzikant en haar overstap naar acteren kwam van muzikale audities.

6 Paytons acteercarrière begon in de jaren 70

Na wat tijd in de filmindustrie te hebben doorgebracht, was Paytons eerste grote tv-succes op Perfect Strangers in 1987. Ze speelde Harriet Winslow in de show en werd enorm populair. Vervolgens transformeerde de maker van de show haar rol in een van de hoofdpersonen van Family Matters, die in 1989 in première ging. Haar rol in Family Matters was als moeder in een Afrikaans-Amerikaans middenklassegezin. Haar tv-kinderen waren Darius McCrary, die Eddie Winslow speelde, Kellie Shanygne Williams, die Laura Winslow speelde, en Jaimee Foxworth, die Judy Winslow was. De show zou later worden uitgebreid met Steve Urkel van Jaleel White, die de familieachtige buurman van de Winslows was.

5 Payton verliet familiebelangen voor het laatste seizoen

De actrice stopte met verschijnen in de show in 1997 tijdens het negende seizoen, en maakte plaats voor Judyann Elder om haar rol over te nemen, die doorging met de show tot het eindigde in 1998. Payton's vertrek uit Family Matters kwam over als schandalig vanwege de geruchten rond haar keuze om te vertrekken. Velen speculeerden dat Payton de show verliet omdat ze ontevreden was over het Steve Urkel-personage van Jaleel White. Ze heeft deze beweringen echter weerlegd door op te merken dat ze alleen vertrok om terug te keren naar haar muzikale roots. Payton zou later in 1999 een jazzalbum uitbrengen, Southern Shadows. Ze vertelde ooit over het verlaten van de show: "[I] wilde gewoon iets anders doen, gewoon om me een beetje meer energie te geven. Aan de creatieve kant had ik zoiets van een vrije agent, en dus toen ze naar CBS gingen en zo, vroegen ze me om terug te komen. En ik wilde echt niet terugkomen. Ik had net mijn jazzalbum gedaan en zo."

4 De problemen rond haar vertrek

Rapporten hebben gesuggereerd dat Family Matters in eerste instantie is opgericht om zich te concentreren op Harriet Winslow en haar familie. Sociale uitdagingen, waaronder het dagelijkse gezinsleven, tienerdrama en maatschappelijke waarden, moesten worden onderzocht. Terwijl al deze thema's zich afspeelden in de show, verschoof het thema geleidelijk de focus naar Steve Urkel. Urkel zou maar in één aflevering verschijnen, maar zijn karakter evolueerde naar een van de hoofdrollen. Urkel stond al snel centraal en liet de Winslows aan de zijlijn achter. Dit veroorzaakte naar verluidt spanning op de set. Maar het grootste deel van Paytons kant van het verhaal wees erop dat ze alleen maar meer kanten van haar talenten wilde ontdekken.

3 Paytons carrière na 'Family Matters'

Tijdens het einde van de jaren negentig en in de jaren 2000 kregen fans Payton meer tv-rollen te zien. In 1999 verscheen ze op Will and Grace, Moesha en Girlfriends. Haar andere acteerprestaties omvatten Wanda At Large, Judging Amy, The Parkers, The Hughleys, The Jamie Foxx Show, 7th Heaven, The New Odd Couple, Silver Spoons en Desperate Housewives. Payton en haar dochter verschenen in 2003 op een Moederdag-aflevering van Lingo. Ze was ook in TV Moms in 2002.

De actrice speelde ook een stemrol in de Disney-animatieshow The Proud Family. Payton speelde de hoofdrol als Suga Mama, en de rol leverde haar een NAACP-nominatie op in 2005. Ze zal haar rol opnieuw opnemen in de revival van de show, The Proud Family: Prouder and Louder, die in 2022 komt. Payton, die ook verscheen op Meet The Browns in 2009 organiseerde ze haar eigen show, Second Chance met Jo Marie Payton op het Homestead Network.

2 Paton en VelJohnson hebben weer samen gehandeld

In 2015 waren fans getuige van een Family Matters-reünie, maar het waren alleen Payton en haar tv-echtgenoot VelJohnson. Het schattige duo zou dat jaar opnieuw samenwerken voor de Lifetime-film The Flight Before Christmas. Vertrouw erop dat ze hun A-game brengen, want dat hebben ze zeker gedaan!

1 Haar andere carrière-inspanningen

De ster zette haar Hollywood-carrière voort, waarbij ze in 2005 de NAACP Theatre Awards ontving. Ze organiseerde het 15e jaarlijkse evenement met Glynn Turman. Naast acteren is Payton actief betrokken bij liefdadigheid. Ze werd erkend voor haar inspanningen om fondsen te werven voor de Virginia Union University in 2004. Ze heeft ook bijgedragen aan de groei van haar alma mater, Albany State University, door te hosten en te doneren bij liefdadigheidsevenementen.

Aanbevolen: