Hoe de MTV Movie Awards het meest iconische personage van Ben Stiller creëerden

Inhoudsopgave:

Hoe de MTV Movie Awards het meest iconische personage van Ben Stiller creëerden
Hoe de MTV Movie Awards het meest iconische personage van Ben Stiller creëerden
Anonim

Sommige critici hebben het erg moeilijk gehad met de komedies van Ben Stiller. Ze lijken gewoon niet de gekke, ietwat obscure en overdreven grappen te krijgen. Maar dat maakt voor de fans niets uit. Ze willen nog steeds dat Ben Stiller zich verkleedt als belachelijke personages en zich gedraagt als een lieve idioot. Hij is er een van de beste in. En dat komt omdat hij zich op zijn werk stort. Hij is intens toegewijd. Zozeer zelfs dat hij zijn vrouw met een bal in het gezicht sloeg tijdens het filmen van Dodgeball en obscure inspiratie vond voor zijn personage in Tropic Thunder. Maar het is echt zijn rol als Derek Zoolander in de twee Zoolander-films waar fans het meest van houden.

Fans lijken niet te weten dat de oorsprong van het Zoolander-personage terug te voeren is op de MTV Movie Awards. Nou, het kan via een omweg. Desalniettemin kan absoluut worden gezegd dat we zonder de MTV Movie Awards nooit "blue steel" of de "school voor mieren" zouden hebben gezien. Hier is de vreemde connectie van Zoolanders met de MTV Movie Awards …

Hoe de MTV Movie Awards de deur openden voor Derek Zoolander

In een fascinerend interview met Vanity Fair legde Zoolanders producer Joel Gallen uit hoe hij in feite de persoon was die als eerste op het idee kwam dat uitgroeide tot het meest iconische personage van Ben Stiller. Destijds stond Joel bekend om het maken van parodievideo's die werden gepresenteerd op verschillende prijsuitreikingen, namelijk de MTV Movie Awards. Deze stukjes stonden bekend als 'roll-ins' en bevatten altijd een soort komische spot… dus ze werden meteen een succes. Vanwege de populariteit van zijn werk voor de MTV Awards, werd Joel ingehuurd om soortgelijke video's te maken voor de VH1 Fashion Awards. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat hij het Zoolander-personage zou hebben bedacht als hij de filmindustrie had gehekeld. Maar vanwege zijn succes bij MTV kreeg Joel de kans om de draak te steken met de modewereld.

"Ik was de uitvoerend producent van de VH1 Fashion Awards 1996. Het was het eerste jaar dat ik de show deed. Ik deed al een paar jaar mee aan de MTV Movie Awards en ze waren net begonnen met deze VH1 Fashion Awards ding, en ze waren er niet blij mee, "legde Joel uit aan Vanity Fair. "Natuurlijk injecteer ik graag oneerbiedigheid in alle shows die ik doe. En kijkend naar de mode-industrie, dacht ik: 'Dit is een industrie die zichzelf heel serieus neemt met veel pompeuze mensen.' En dat is mijn vrijgevigheid. Dus ik kwam op het idee van: "Laten we verschillende rollen in de mode-industrie spelen en kleine korte films maken. We zullen uiteraard grappen maken over het model, de agent van het model en de fotograaf." En we zullen proberen ze te casten met bekende types van beroemdheden."

Met de hulp van schrijver Drake Sather en modefotograaf Gabe Doppelt ontwikkelde Joel uiteindelijk het personage Derek Zoolander, gebaseerd op het model Mark Vanderloo. Of… in ieder geval de naam van Derek Zoolander. Het duurde eigenlijk een tijdje voordat het personage volledig was uitgewerkt of zelfs een speelfilm waardig was. Maar zelfs voor de fashion award shorts had Joel een komische ster nodig.

Hoe Ben Stiller Derek Zoolander veranderde en hem beroemd maakte

In de tijd dat Joel Gallen de shorts maakte voor de modeafdelingen, was Ben Stiller een rijzende ster. Toch vond Joel hem erg leuk en belde hem op.

"[Ben Stiller] pakte het heel goed op en zei dat hij het zou doen," legde Joel uit. "Maar ik herinner me dat ik Ben een paar dagen voor de show aan de telefoon had, en hij twijfelde. Hij was bezorgd dat het misschien niet grappig genoeg was. Ik zei hem: 'Kijk, deze [uitzending van Fashion Awards] is niet nog een paar dagen weggaan. Laat me het vanavond op de grote schermen plaatsen en kijken wat voor soort reactie we krijgen. Als het geen geweldige reactie krijgt, zullen slechts een paar duizend mensen het zien. Dat is het. Het wordt niet uitgezonden.' En dat vond hij leuk. Op die manier is hij een beetje beschermd. 'Als het niet werkt, wordt het niet uitgezonden. Als het werkt, wordt het uitgezonden.' En het doodde."

Nadat het eerste stukje was uitgezonden, dacht iedereen dat Derek Zoolander zijn doel had bereikt en ging iedereen verder. Joel werd echter al snel gevraagd om nog een sketch met Derek te schrijven. Deze keer zou Derek te zien zijn als het hoofd van een mannelijke modellenschool.

"Kort na de tweede korte film begonnen Drake en ik te denken 'Misschien zou dit ding een film kunnen zijn'," vervolgde Joel. "Dus ik ontmoette Ben en vertelde hem dat Drake een kijk op de film had, en dacht hij dat dit iets was waarin hij geïnteresseerd zou zijn?"

Tegen die tijd had Ben een echte affiniteit met het personage, maar het kostte zijn liefde voor Austin Powers om hem echt te overtuigen een langspeelfilm te maken over een personage dat is ontworpen voor schetsen.

"Eerlijk gezegd was het voor mij kijken naar wat Mike Myers deed met Austin Powers. Ik was een grote fan van die film, en toen ik zag hoe hij dit echt over-the-top personage creëerde dat een hele film standhoudt, dacht ik dat het een film zou kunnen zijn, "legde Ben Stiller uit aan Vanity Fair.

Ondanks het feit dat Ben destijds met Fox-studio's werkte, moesten hij en Joel de film naar Paramount brengen om hem te laten maken. Dit komt omdat de VH1 Fashion Awards werden uitgezonden op een zender die eigendom is van het moederbedrijf van Paramount, Viacom. Gelukkig beet Paramount meteen. Ze wisten wat een succes het personage zou kunnen zijn. Ze konden iets zien in Derek Zoolander dat zelfs Joel Gallen niet kon zien toen hij de baan bij de VH1 Fashion Awards aannam na zijn succes bij MTV. En dat was het feit dat Derek Zoolander een ster in wording was.

Aanbevolen: