Hoe deze iconische acteur Matt Damon hielp een rol te spelen in 'Saving Private Ryan

Inhoudsopgave:

Hoe deze iconische acteur Matt Damon hielp een rol te spelen in 'Saving Private Ryan
Hoe deze iconische acteur Matt Damon hielp een rol te spelen in 'Saving Private Ryan
Anonim

Matt Damon verliet de universiteit letterlijk een semester voor het afstuderen. In plaats daarvan nam hij een acteeroptreden, 'Geronimo: An American Legend'. Daarvoor had hij, wederom als student, een script geschreven voor 'Good Will Hunting'. Hij en zijn jeugdvriend Ben Affleck hadden zich voorgesteld om op een dag Hollywood over te nemen met het script en dat is precies wat er gebeurde toen de film in 1997 werd gemaakt.

De film kreeg lovende kritieken en in werkelijkheid opende hij veel deuren.

Damon had auditie gedaan voor een bepaalde rol, en hij werd nooit teruggebeld. Toen hij echter werd voorgesteld aan de man achter de film, dankzij een bepaalde iconische acteur, veranderde alles en werd hij gecast in de epische Steven Spielberg-klassieker 'Saving Private Ryan'.

We kijken terug naar het auditieproces en wat er veranderde waardoor Damon uiteindelijk de rol kreeg.

Damon werd aanvankelijk niet gecast

Op dat moment begon Matt Damon langzaam maar zeker naam te maken in Hollywood. Slechts een jaar eerder speelde hij samen met Robin Williams in de hit 'Good Will Hunting'. Met een klein budget van $ 10 miljoen betrad de film het icoongebied en ontving enorme recensies als een van de grote klassiekers. Bovendien leerden fans Damon kennen, aangezien de film meer dan $ 225 miljoen opleverde aan de kassa.

Ondanks de hit waren niet alle deuren op dat moment open en in feite had Damon auditie gedaan voor 'Saving Private Ryan' en is nooit teruggebeld.

Ik had mezelf op tape gezet en ik had gelezen voor Private Ryan en ik was niet gecast. Hij ontmoette me persoonlijk en zei: 'Ik denk dat ik je ergens van ken', en ik zei: 'Nou, ik deed deze film genaamd Courage Under Fire, ' en hij zegt: 'Dat is het.'

Die ontmoeting met Steve Spielberg veranderde alles en hij zou later in de film worden gecast.

Het blijkt dat er iemand achter de schermen een grote rol heeft gespeeld bij het krijgen van die ontmoeting.

Robin Williams heeft hem de rol gegeven

Dat klopt, het was niemand minder dan zijn 'Good Will Hunting'-medespeler Robin Williams die hem op de kaart zette voor de rol.

"Robin nam Ben en mij mee om Steven [Spielberg] te ontmoeten, omdat hij wist dat het nooit verkeerd was om de grootste filmmaker aller tijden te ontmoeten en hoezeer we dat zouden waarderen."

Uiteindelijk was het Williams die hem twee droomrollen bezorgde, waaronder 'Saving Private Ryan'.

Alleen omdat Robin me aan hem voorstelde, zei hij: 'Oh oké, nee, jij bent het soort man dat ik zoek voor die baan.'

"Dus Robin kreeg niet alleen onze droom in Good Will Hunting, hij bezorgde mij ook de rol in Saving Private Ryan."

Het veranderde Damons carrière, maar het enige probleem was dat hij door zijn leeftijdsgenoten werd gehaat vanwege deze ouderwetse tactiek van de maker van de film.

"Ik was helemaal klaar om naar het trainingskamp te gaan. Hij zei: 'Absoluut niet. Je kunt trainen zoals je wilt, maar ik scheid je van de andere jongens.' elke keer dat ze bootcamp begonnen. Omdat ik denk dat het de hele tijd regende. Ik denk dat ze een paar zware dagen hebben gehad."

Zoals je zou verwachten, viel het niet goed bij anderen… desalniettemin schoot de film omhoog.

De film genoot enorm succes en veranderde Matts carrière

Met een groot budget van $ 70 miljoen bleek de film uit 1998 elke cent waard. Het verdiende $ 482 miljoen aan de kassa en het won meerdere Academy Awards op het jaar.

Mensen als Rotten Tomatoes gaven de film een goedkeuringsscore van 93%, terwijl IMDB hem ook 8,6 sterren op 10 gaf.

Misschien het beste werk van zijn carrière, gaf Spielberg bij de LA Times toe dat hij nooit zo'n succes voor de film had kunnen bedenken, vooral gezien de vroege vertoningen. Volgens sommigen was de film te gewelddadig. Dit was natuurlijk niet het geval.

"Ik had het succes van de film niet voorzien", zegt hij vandaag. “In zeer vroege vertoningen zeiden bepaalde medewerkers en andere mensen in mijn leven dat ik het te moeilijk maakte. Ik was bang dat bijna niemand het zou zien omdat de mond-tot-mondreclame zich na de eerste 25 minuten snel zou verspreiden.”

De film veranderde ook Damons carrière en zou in de jaren 2000 meerdere deuren openen voor zijn carrière. In werkelijkheid had hij Spielberg nooit ontmoet, dankzij Williams, die weet waar zijn carrière vandaag zou kunnen zijn.

Aanbevolen: