Wat is er echt gebeurd tussen Rachel McAdams en scenarioschrijver James Toback?

Inhoudsopgave:

Wat is er echt gebeurd tussen Rachel McAdams en scenarioschrijver James Toback?
Wat is er echt gebeurd tussen Rachel McAdams en scenarioschrijver James Toback?
Anonim

Rachel McAdams wordt deze maand 43. Bijna de helft van haar leven is ze een professionele acteur geweest. In haar portfolio staan een aantal serieuze filmcredits, waaronder The Notebook met Ryan Gosling in 2004 en Spotlight (Mark Ruffalo, Michael Keaton) in 2015. De laatste leverde haar een Oscar-nominatie op voor beste vrouwelijke bijrol.

De zaken waren echter niet altijd zo rooskleurig. Toen ze probeerde haar grote doorbraak te vinden, kwam ze een helaas bekend gezicht van de industrie tegen. Kort na haar afstuderen aan de York University met een Bachelor of Fine Arts in 2001, begon ze te werken bij de Necessary Angel Theatre Company, gevestigd in Toronto, Canada.

Ze had al een paar optredens op tv toen haar carrière begon te stijgen. Het was toen dat ze Bugsy-regisseur James Toback ontmoette tijdens een auditie voor zijn aanstaande film, Harvard Man.

In 2017 - op het hoogtepunt van de impact van de MeToo-beweging op Hollywood - herbeleefde McAdams die ervaring. Ze vertelde hoe de regisseur haar seksueel lastig viel in een tijd dat ze slecht toegerust was om op zo'n beproeving te reageren.

Een ambtstermijn van gemengde fortuinen

James Toback's ambtstermijn als filmregisseur en schrijver in Hollywood kan op zijn best misschien worden omschreven als een van gemengde fortuinen. Hij begon goed met het scenario voor het misdaaddrama uit 1974, The Gambler, met in de hoofdrollen James Caan, Paul Sorvino en Lauren Hutton.

Hij begon daarna te regisseren, in films als Fingers, Love and Money en Exposed. Dit is misschien waar de gekke verhalen over Tobacks carrière beginnen. De regisseur probeerde al een tijdje financiering te krijgen voor zijn Exposed-script, maar zonder resultaat.

Nadat hij naar verluidt een enorme hoeveelheid geld had gewonnen met gokken, gebruikte hij het om een studiodirecteur bij MGM om te kopen en kreeg hij uiteindelijk $ 18 miljoen aan budget voor de film. Exposed bleek Toback's eerste grote flop aan de kassa te zijn, aangezien het amper de $1,5 miljoen aan opbrengsten haalde.

James Caan de gokker
James Caan de gokker

Dit zou een soort patroon gaan worden voor een aantal toekomstige projecten van Toback. The Pick-up Artist (1987), Black and White (1999) en Harvard Man gingen allemaal serieus door met het maken van theaterretours. Zelfs degenen die winst maakten, deden dat alleen tegen fijne procentuele marges.

Injecteerde zijn vleselijkheid in zijn films

Tobacks mooiste moment kwam met zijn film Bugsy uit 1991, een biografisch misdaaddrama over het leven van de Amerikaanse gangster Bugsy Siegel, en hoe zijn criminele inspanningen leidden tot de geboorte van Las Vegas.

Bugsy werd genomineerd voor negen Academy Awards, waaronder één voor Beste Scenario. Het won in de categorieën Beste Art Direction en Beste Kostuumontwerp. Toback's script werd ook genomineerd voor een Golden Globe. De film zelf won Best Motion Picture - Drama bij de Golden Globes.

Interessant is dat filmcriticus Roger Ebert op de een of andere manier een neiging van Toback oppikte om zijn vleselijkheid in zijn films te injecteren. "Voor Toback raakt het scenario aan obsessies die diep in zijn eerdere werk zitten", merkte Ebert op in zijn filmrecensie van Bugsy.

"Zijn eerste opmerkelijke scenario was The Gambler, met James Caan in de hoofdrol als een dwangmatige gokker… In Tobacks eigen films als regisseur (Fingers, Exposed, The Pick-up Artist) zijn de twee thema's van mannen die zich obsessief aangetrokken voelen tot vrouwen en mannen gedreven om zichzelf financieel uit te breiden tot het punt van daadwerkelijk fysiek gevaar, meestal van criminelen."

Ongepast seksueel gedrag

McAdams zou in haar nadeel leren dat deze duistere verhalen helaas niet alleen creatieve fantasieën in Tobacks hoofd waren. Tot op heden hebben bijna 400 vrouwen zich gemeld om de directeur te beschuldigen van ongepast seksueel gedrag jegens hen. Velen van hen beweren dat hij vaak taal gebruikte die hen aanmoedigde om 'uit hun comfortzone te komen' en 'risico's te nemen.'

James Toback
James Toback

In een interview in 2017 met Vanity Fair identificeerde McAdams dat vocabulaire met wat ze zei dat ze zelf met Toback had meegemaakt. "[Hij] gebruikte dezelfde taal tijdens mijn auditie: je moet risico's nemen en soms zul je je ongemakkelijk voelen en soms zal het gevaarlijk aanvoelen", zei ze. "En dat is een 'goede zaak' - als er gevaar in de lucht hangt en je het gevoel hebt dat je buiten je comfortzone bent."

McAdams legde uit hoe ze naïef instemde om de directeur te ontmoeten in een hotelkamer. Op een gegeven moment ging hij naar verluidt naar de badkamer en toen hij terugkwam, vertelde hij haar dat hij zich gewoon had afgetrokken door aan jou te denken.

"Uiteindelijk verontschuldigde ik mezelf gewoon", vertelde McAdams. "Ik had veel geluk dat ik wegging en hij heeft me op geen enkele manier fysiek aangevallen." Tobacks laatste film werd uitgebracht in 2017, getiteld An Imperfect Murder en met in de hoofdrollen Sienna Miller en Alec Baldwin.

Aanbevolen: