Disney's 'Encanto' was een kassa-flop - maar het was nog steeds een enorm succes

Inhoudsopgave:

Disney's 'Encanto' was een kassa-flop - maar het was nog steeds een enorm succes
Disney's 'Encanto' was een kassa-flop - maar het was nog steeds een enorm succes
Anonim

Disney's Encanto was een van de grootste filmreleases van 2021. Het geanimeerde verhaal, dat het verhaal vertelt van een magische familie die worstelt met het mysterieuze verlies van hun krachten in Colombia, ging in première in november ondanks de COVID-19-beperkingen, en werd gehoopt een van de grootste successen voor de studio in jaren te worden. De film was een hit bij critici, die het culturele begrip, de pakkende liedjes en het tedere verhaal van de film prezen. Het publiek was ook erg blij met Disney's nieuwe aanbod - en heeft vooral de nummers omarmd (die werden geschreven door Hamilton-songwriter Lin-Manuel Miranda), en stuurde een aantal nummers van de soundtrack naar de Amerikaanse Billboard 200.

Het lijkt er echter op dat Encanto het publiek niet zo betoverd heeft als de studio had gehoopt. Verwacht werd dat een Disney-film van deze omvang heel wat meer kaartverkoop zou trekken dan hij uiteindelijk ontving. Dus wat zit er achter de teleurstellende run van Encanto aan de kassa, en heeft Disney het op de een of andere manier kunnen compenseren?

6 'Encanto' had een moeilijk openingsweekend

Disney's films vliegen meestal het starthek uit als ze worden uitgebracht en halen gemakkelijk miljoenen en miljoenen dollars binnen. Voor Encanto was de start echter een beetje wankel. De animatiefilm opende op Thanksgiving-weekend met een nogal teleurstellende binnenlandse aantrekkingskracht van $ 27 miljoen - vele miljoenen minder dan Disney misschien had gehoopt en verwacht. Het globale plaatje was ook niet veel beter. Het magische aanbod van de studio verdiende in totaal $ 228 miljoen, ongeveer $ 39 miljoen minder dan Sing 2, een andere geanimeerde musical die eind 2021 werd uitgebracht.

5 Desondanks stond 'Encanto' in december bovenaan de wereldwijde box office

Gedurende enkele weken na de release in november stond Encanto aan de top van de wereldwijde kassa. De film vond succes in Noord-Amerikaanse gebieden, Europa en opkomende Aziatische markten, en behield tijdelijk de eerste plaats, met een solide run in de volgende maanden.

De film haalde een wereldwijde box office-totaal van $ 224, 000, 000. In de VS was het slechts de 15e meest winstgevende film van 2021, en versloeg Sing 2 slechts met twee plaatsen in de ranglijst, volgens Box Office Mojo.

4 'Encanto' leverde niet zoveel op als verwacht

Meer dan 200 miljoen dollar aan kassabonnen klinkt misschien als een doorslaand succes, maar dit resultaat was ongetwijfeld een teleurstelling voor de studio na vele jaren van productie. Disney's films hebben vaak extreem hoge budgetten, en hoewel Encanto's niet officieel is onthuld, zal het hoogstwaarschijnlijk tussen de $ 120-150 miljoen zijn geweest. Om deze teleurstelling in perspectief te plaatsen, verdiende Moana, die in 2016 werd uitgebracht, maar liefst $ 645 miljoen op hetzelfde budget als Encanto, terwijl Frozen de grens van een miljard dollar overschreed. Disney had gehoopt om hun investering meerdere keren terug te verdienen, maar slaagde er in plaats daarvan niet in om het zelfs maar te verdubbelen.

3 Maar de film maakte op andere manieren golven

Hoewel de kaartverkoop veel minder was dan gewenst, heeft Encanto op verschillende andere manieren bewezen een succes te zijn. Een van de meest verrassende is het succes van de soundtrack van de film. De opvallende hit "We Don't Talk About Bruno" van de film, volgens Variety, is het eerste Disney-nummer in bijna drie decennia dat de toppositie op de Billboard's Hot 100-lijst bereikt. Sinds 'A Whole New World' uit de film Aladdin heeft Disney al meer dan dertig jaar niet zulke hoogten in de hitlijsten bereikt. De clip van het nummer is honderden miljoenen keren bekeken op YouTube!

2 'Encanto' is een enorm succes geweest op Disney+

Hoewel klanten misschien niet massaal naar de bioscopen kwamen om Encanto te zien, logden ze massaal in op Disney+ om de nieuwste toevoeging van het platform te bekijken, die een maand na de theatrale première werd uitgebracht. Het werd de meest bekeken functie op de site en stond bovenaan de prestigieuze Nielsen-beoordelingen met meer dan 1,5 miljard kijkminuten. Dit is een enorm succes voor Disney, die herhaaldelijk worstelt om Netflix te overtreffen in de online kijkinzet.

1 Verkoop van 'Encanto'-merchandise was ook verrassend

Disney-merchandise is een andere grote verdiener voor het bedrijf. Elk jaar worden er miljoenen uitgegeven aan poppen, outfits, dvd's en andere items met betrekking tot populaire films - zowel online als in officiële Disney-winkels. Het is niet verwonderlijk dat Encanto grote verkopen heeft gezien voor zijn gerelateerde merchandise, maar misschien niet op de manier waarop Disney had verwacht.

Prinses-stijl poppen verkopen meestal het beste, maar met Encanto is een verrassend personage de grootste hit onder kinderen. Luisa, de oudere zus van Mirabel, gezegend met superkracht, was de meest gewilde voor jonge fans van de film - Isabella (het meer traditionele prinses-achtige personage) in het stof achterlatend. Luisa Madrigal-merchandise heeft haar zus met grote sprongen overtroffen - wat bewijst dat kleine meisjes niet alleen supermeisjespoppen voor hun collecties willen!

Aanbevolen: