De echte reden waarom Disney werd aangeklaagd vanwege The Lion King

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom Disney werd aangeklaagd vanwege The Lion King
De echte reden waarom Disney werd aangeklaagd vanwege The Lion King
Anonim

Disney's The Lion King blijft tot nu toe een van de meest iconische animatiefilms van het bedrijf. In 2019 opnieuw gemaakt tot een live-action film, zou de film geïnspireerd zijn door Shakespeare's Hamlet en het verhaal vertellen van een jonge leeuw die de dood van zijn vader moet wreken en zijn plaats als koning moet innemen.

Een van de feiten achter de schermen die fans misschien niet weten over The Lion King, is dat de film er feitelijk toe leidde dat Disney in juridische problemen kwam. Helaas voor de entertainmentgigant werden ze meer dan eens aangeklaagd voor The Lion King.

Disney is geen onbekende in rechtszaken, een van de meest recente incidenten was dat Scarlett Johansson het bedrijf aanklaagde voor het streamen van Black Widow. Maar wat was de belangrijkste katalysator achter hun rechtszaak over The Lion King, en hebben ze uiteindelijk schadevergoeding betaald? Blijf lezen om erachter te komen.

Wie heeft Disney aangeklaagd voor 'The Lion King'?

Hoewel de hoofdschurk van de Lion King Mufasa's kwaadaardige en jaloerse broer Scar is, worden de hyena's in de film ook afgebeeld als de slechteriken. Shenzi, Banzai en Ed, weergegeven als Scar's schurken, hebben geen empathie voor Simba en veroorzaken in feite de dood van Mufasa door de stormloop te starten die hem doodt (uiteraard op bevel van Scar).

Hoewel ze niet zo slecht zijn als Scar, worden de hyena's afgeschilderd als egoïstisch en gedachteloos hongerig, bereid om alles en iedereen kwaad te doen, alleen maar om een fatsoenlijke ma altijd te krijgen. De makers van de klassieke film hadden niet kunnen vermoeden dat dit tot een rechtszaak zou leiden.

Volgens Screen Rant klaagde een onderzoeksbioloog het bedrijf aan wegens laster omdat ze de dieren in zo'n negatief daglicht hadden gesteld. Dit kwam nadat Disney werd toegelaten tot het Field Station van de Universiteit van Californië, zodat hun animators onderzoek konden doen naar hyena's en hoe ze ze goed in de film konden vangen.

Het bedrijf beloofde naar verluidt de dieren positief af te schilderen, waardoor ten minste één van de onderzoekers geïrriteerd raakte toen ze dat niet waren. De rechtszaak beweerde dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan laster.

Screen Rant legt echter uit dat er nooit iets van de rechtszaak is terechtgekomen, aangezien een persoon of bedrijf een hyena niet echt in diskrediet kan brengen. Hoewel de hyena-rechtszaak niets voorstelde, was het niet de eerste keer dat Disney juridische problemen riskeerde met The Lion King.

Heeft Disney 'The Lion King' gestolen?

Disney is in het verleden onder vuur komen te liggen omdat het het concept van The Lion King zou hebben gestolen van de Japanse tekenfilm Kimba the White Lion, die voor het eerst werd gemaakt in 1950.

De twee projecten hebben onmiskenbare overeenkomsten, inclusief de duidelijke gelijkenis tussen de namen Simba en Kimba.

Een bericht over dit onderwerp door Bored Panda benadrukt dat verschillende frames van zowel The Lion King als Kimba the White Lion laten zien dat de animatie vergelijkbaar is tussen de twee projecten. Het verhaal is eigenlijk anders tussen de twee verhalen, maar ze hebben diepere thema's gemeen, waaronder het concept van The Circle of Life.

Natuurlijk heeft Disney ontkend de Japanse productie te hebben opgelicht. Animator Tom Sito bevestigde in een interview geciteerd door Bored Panda dat het bedrijf zich niet liet inspireren door Kimba bij het maken van The Lion King.

“Ik kan zeggen dat er absoluut geen inspiratie is van Kimba,” legde Sito uit. Ik bedoel, de artiesten die aan de film werken, als ze in de jaren '60 zijn opgegroeid, hebben ze waarschijnlijk Kimba gezien. Ik bedoel, ik keek naar Kimba toen ik een kind was in de jaren '60, en ik denk dat in de krochten van mijn geheugen, we ons ervan bewust zijn, maar ik denk niet dat iemand bewust dacht: 'Laten we Kimba afzetten.'”

Hoewel er een aanzienlijke hoeveelheid overeenkomsten lijkt te zijn tussen The Lion King en Kimba, hebben de makers van laatstgenoemde Disney nooit aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht. Toch is het tegenwoordig een blijvende fantheorie dat The Lion King op zijn minst geïnspireerd was door Kimba.

Disney kreeg ook ruzie over het nummer 'The Lion Sleeps Tonight'

Helaas was Disney ook verwikkeld in een andere juridische strijd over The Lion King met betrekking tot het nummer The Lion Sleeps Tonight, waarvan fragmenten worden gezongen door Timon en Pumbaa in de film.

In 2004 klaagden Zuid-Afrikaanse advocaten Disney aan voor inbreuk op het auteursrecht nadat het nummer door Disney was gebruikt en ongeveer $ 15 miljoen aan roy alty's verdiende.

Het lied werd oorspronkelijk geschreven door Solomon Linda, een Zoeloe-migrantenarbeider, in 1939. De wet op het moment dat Linda het auteursrecht verkocht, stelde dat de rechten 25 jaar na zijn dood hadden moeten terugkeren naar zijn erfgenamen, wat duurde plaats in 1962.

In 2006 bereikten de afstammelingen van Linda een schikking met Abilene Music Publishers, die de rechten bezat en het nummer in licentie had gegeven aan Disney, en kwamen overeen om de inkomsten van het nummer in een trust te plaatsen.

Aanbevolen: