Taylor Swift: rangschikking van elk album

Inhoudsopgave:

Taylor Swift: rangschikking van elk album
Taylor Swift: rangschikking van elk album
Anonim

In de loop van de jaren van haar carrière mist Taylor Swift het nooit om de ether te domineren met nummer na nummer. De jonge Swift begon met een bescheiden begin in Wyomissing, een buitenwijk van Pennsylvania, en begon met het maken van muziek toen ze jong was. Swift schreef haar allereerste nummer, getiteld Lucky You, toen ze nog maar twaalf was. De jonge Swift wist niet dat ze achttien jaar later acht studioalbums zou hebben uitgebracht, met meer dan 37 miljoen verkopen en tientallen uitverkochte stadiontours.

Om de release van Folklore te vieren, is er geen beter moment om de discografie van Taylor Swift's albums te rangschikken van de zwakste naar de beste.

8 Taylor Swift (2006)

Geschreven tijdens haar eerste jaar op de middelbare school, Taylor Swift's gelijknamige debuutalbum was jonge Swift die haar echte stem probeerde te vinden. Denken dat Swift sinds 2014 alleen wraakliedjes over haar exen maakt, is een vreselijke fout - op Picture to Burn laat Swift de brutale kant van haar zien: "Ik haat die stomme oude pick-up die je me nooit laat rijden / Je bent een hartzeer echt slecht in liegen."

Taylor Swift is helemaal geen slecht album, maar wordt beschouwd als de rest van de platen in haar superieure categorie; helaas plaatst dit Taylor Swift onderaan de lijst.

7 Reputatie (2017)

Experimenteren met nieuwe geluiden is de expertise van Taylor Swift, dus het is begrijpelijk dat sommige fans zich Reputation met electrosmaak herinneren als een iconisch album, want dat is het ook. De oude Taylor was dood en het enige dat fans hadden was de nieuwe, wraakzuchtige Taylor die geen teken vertoonde dat het langzamer ging met het afbreken van haar aartsvijand. Op haar eerste single, Look What You Made Me Do, draait Swift om wat media en roddelbladen over haar hebben gezegd tijdens het hoogtepunt van haar openbare geschillen met Mr.en mevrouw You-Know-Who.

Ze is het gewoon echt niet. Ja, Reputation heeft misschien veel deuren voor Swift geopend, maar Swift kennende als de American Sweetheart, voelde Reputation echt niet aan, hoewel dat misschien de bedoeling was.

6 Geliefde (2019)

Vertrekkend van de donkere toon van Reputation, voelde Taylor Swift's Lover voor velen als een verfrissing. Bij de release belichaamde de crooner pastelkleuren en zomerse esthetiek op haar sociale media, en noemde het album "een terugkeer naar de fundamentele songwritingpijlers waarop ik mijn huis gewoonlijk bouw." Hetzelfde electro-pop moodboard was voor het laatst te horen op het album van 2014, 1989.

Voor veel fans is Lover een open dagboek van Taylor Swift. Op mij! met Brendon Urie van Panic! At the Disco gaan beide powerhouse-vocalisten op een reis van eigenliefde en acceptatie. Je moet rustig worden; de tweede single is een opbeurend en sappig trotsthema tegen online trollen, annuleercultuur en homofobie.

5 Rood (2012)

Red, een van de meest geprezen albums van de jaren 2010, won de vijfde plaats op deze lijst. Swift raakt de wazige lijn van relaties, liefdesverdriet, in een veel volwassener perspectief, terwijl ze verschuift van haar country-roots naar een meer mainstream pop-aanpak.

Haar songwritingspel is altijd top, zoals in Begin Again, waar ze extra openhartig vertelt over haar bitterzoete verhaal over het hervinden van de verloren liefde. "En je gooit je hoofd achterover van het lachen als een klein kind / ik vind het raar dat je denkt dat ik grappig ben, want dat deed hij nooit", zingt ze. "Ik heb de afgelopen 8 maanden gedacht dat liefde alleen maar breekt, en verbrandt, en eindigt / Maar op een woensdag, in een café, zag ik het opnieuw beginnen."

4 Folklore (2020)

Release-aankondigingen en promotionele singles zijn twee van de meest cruciale hoekstenen van het bouwen van een commercieel succesvol album, maar wie wist dat Taylor Swift een Beyoncé zou kunnen trekken in dit streamingtijdperk? Folklore is een nostalgische trip naar het jongere zelf van Taylor Swift, niet de Red of de 1989-versie, maar de Speak Now en Fearless-soort Taylor. Folklore, geschreven tijdens het isolement van de coronaviruspandemie, omarmt indie-folk, alt-rock en country-deuntjes met levendige beelden van verhalen van derden en een prachtige 'stroom van bewustzijn'.

"Een verhaal dat folklore wordt, wordt doorgegeven en rondgefluisterd. Soms wordt er zelfs over gezongen", schreef Swift op haar Instagram. "De scheidslijnen tussen fantasie en realiteit vervagen en de grenzen tussen waarheid en fictie worden bijna niet meer te onderscheiden. Speculatie wordt na verloop van tijd een feit. Mythen, spookverhalen en fabels. Sprookjes en gelijkenissen. Roddels en legendes. Iemands geheimen geschreven in de lucht voor allemaal om te zien."

3 Onverschrokken (2008)

Hoe is het mogelijk dat een album van 12 miljoen verkochte exemplaren niet in de top drie van Taylor Swift's discografie staat? Als er iets is, is het Grammy-winnende Fearless-album de plaat die Taylor Swift op een voetstuk van torenhoog succes zette.

Op dit album rijpt Swift haar vertelvaardigheid - het beste voorbeeld is Love Story, waar ze het Romeo en Julia-verhaal levendig vertelt, maar in plaats van het tragische einde, voegt ze er een kleine gelukkige draai aan toe. De tweede single, You Belong With Me, werd geïnspireerd door een mannelijke vriend van haar die op dat moment ruzie had met zijn vriendin via de telefoon, wat Swift ertoe bracht er een verhaallijn over te ontwikkelen.

2 1989 (2014)

Van je favoriete radiostation tot het grootste reclamebord van je stad, van 2014 tot 2015 was Taylor Swift overal. Met 1989 schudde ze de wereld van zich af (snap je?) en maakte van 2014 haar speeltuin en bewees dat ze meer is dan alleen een boerenmeisje en zal slagen in de popindustrie. 1989 was een totale overstap van haar country-roots naar de gloednieuwe bubblegum poppy Taylor, maar heeft nog steeds dezelfde authenticiteit als haar vorige albums.

Met een verkoop van meer dan 1,2 miljoen exemplaren in de eerste week was 1989 een van de best verkochte albums van het jaar. Het zal voor Swift meer dan onmogelijk zijn om hetzelfde succes te repliceren, maar met de positieve ontvangsten over Folklore zullen we het ontdekken en zien.

1 Spreek nu (2010)

Het v alt niet te ontkennen dat Taylor Swift altijd haar beste penspel brengt bij het schrijven van haar eigen muziek, maar Speak Now was iets anders. In het tijdperk van ghostwriting bewees Swift dat ze er geen nodig heeft op Speak Now, omdat ze in haar eentje het hele album schreef - helemaal alleen zonder co-schrijver. Ze was toen pas 21, maar haar volwassenheid spreekt door haar teksten heen.

On Mine, bijvoorbeeld, kijkt Swift terug op een niet nader genoemde verliefdheid: "Weet je nog dat we daar bij het water zaten? / Je sloeg voor het eerst je arm om me heen / Je maakte een rebel van de zorgvuldige dochter van een onvoorzichtige man / Jij bent het beste, dat is ooit van mij geweest." Dat is slechts één voorbeeld van de veertien nummers van het album, en met de release van Folklore in gedachten is Swift meer dan in staat om het succes van haar vorige albums te dupliceren.

Aanbevolen: