Deze underdog-films wonnen in 2022 de Oscars

Inhoudsopgave:

Deze underdog-films wonnen in 2022 de Oscars
Deze underdog-films wonnen in 2022 de Oscars
Anonim

De 94e Academy Awards zullen de geschiedenis van Hollywood ingaan als de avond dat Will Smith Chris Rock een klap gaf omdat hij een smakeloze grap maakte over zijn vrouw, Jada Pinkett-Smith. Er was ook enige controverse rond een paar van de grappen gemaakt door mede-presentator Amy Schumer. Al deze controverse heeft geleid tot wat de focus van de Oscars zou moeten zijn: de bekroonde films en de mensen die ze hebben gemaakt.

Zo won Questlove zijn eerste Oscar voor zijn regiedebuut, de documentaire Summer of Soul. De klap die plaatsvond vlak voordat Questlove zijn prijs in ontvangst nam, overschaduwde echter wat een vreugdevol moment voor Questlove had moeten zijn.

Ondertussen was de overwinning van CODA voor Beste Film historisch (het is de eerste film met een overwegend dove hoofdcast die Beste Film won), evenals de overwinning van Troy Kotsur voor Beste Mannelijke Bijrol (hij is de eerste dove acteur die winnen in de categorie en slechts de tweede dove acteur die ooit een Oscar heeft gewonnen).

Laten we in deze lijst eens kijken naar enkele van de positieve verrassingen van de Oscars - de films die het verdienden om die avond in het middelpunt van de belangstelling te staan.

6 'CODA' was een underdog-winnaar

CODA is niet alleen de eerste film met een overwegend dove hoofdcast die de prijs voor Beste Film heeft gewonnen, het is ook de eerste winnaar van de Beste Film die op een streamingdienst is uitgebracht. Niet alleen dat, het was de relatief nieuwe en kleine streamingdienst Apple TV+. Het kreeg dus niet veel pers in 2021 en het was niet een van de meest besproken of meest bekeken films totdat het prijzenseizoen begon.

Sommige van de genomineerden voor Beste Film, zoals Dune en West Side Story, hadden grote bioscoopreleases en veel media-aandacht, en daarom is het des te indrukwekkender dat CODA de grootste prijs van de avond in de wacht wist te slepen.

5 De meest populaire genomineerde voor beste film was 'Dune'

Gegevens van JustWatch over de Oscars van 2022
Gegevens van JustWatch over de Oscars van 2022

Volgens gegevens van JustWatch, een internationale streaminggids, was Dune de populairste film genomineerd in de categorie Beste Film onder fans. Het is belangrijk op te merken dat favoriete films van fans meestal niet de Oscar-winnaars zijn, maar het is toch opmerkelijk dat een kleine, onafhankelijk geproduceerde film als CODA zo'n populaire film met een hoog budget verslaat.

4 'Dune' won in 2022 meer Oscars dan welke andere film dan ook

Hoewel CODA Beste Film won, kwam Dune niet met lege handen naar huis. Inderdaad, het sci-fi-epos van de Canadese regisseur Denis Villeneuve won meer prijzen bij de 94e Oscars dan welke andere film dan ook. Van de tien nominaties won Dune zes Oscars voor Beste Geluid, Beste Originele Score, Beste Filmmontage, Beste Productieontwerp, Beste Visuele Effecten en Beste Cinematografie.

In tegenstelling tot Dune won CODA echter wel elke Oscar waarvoor het was genomineerd: Beste Film, Beste Aangepaste Scenario (ook Dune versloeg in die categorie) en Beste Mannelijke Bijrol (voor Troy Kotsur).

3 Het was niet zo verrassend dat 'Encanto' de beste animatiefilm won

Encanto werd genomineerd voor drie prijzen bij de 94e Oscars: beste animatiefilm, beste originele nummer en beste originele nummer. De Disney-hit verloor van Dune voor Best Original Score en van No Time To Die voor Best Original Song, maar het was in staat om de andere genomineerden te verslaan om Best Animated Feature te winnen. De andere genomineerde films waren Flee, Raya and the Last Dragon, The Mitchells vs. the Machines en Luca.

Encanto was erg populair, dus het kwam niet als een verrassing dat het de Oscar won in deze categorie. De meeste experts voorspelden dat de prijs ofwel naar Encanto ofwel naar Luca zou gaan.

2 Maar 'Luca' was de meest populaire film in die categorie

Gegevens van JustWatch over de Oscars van 2022
Gegevens van JustWatch over de Oscars van 2022

Volgens de statistieken van JustWatch was de favoriete film van fans in de categorie Beste animatiefilm eigenlijk Luca, niet Encanto. Zoals je echter in de grafiek kunt zien, waren de twee films nek aan nek, dus het is moeilijk te zeggen dat Encanto te veel een underdog was. Interessant is dat beide films exact dezelfde score van critici hebben op Rotten Tomatoes - 91%, wat betekent dat beide films Certified Fresh zijn.

1 'Drive My Car' versloeg 'Hand Of God' voor beste internationale speelfilm

De laatste grote verrassing van de Oscar-avond, volgens de gegevens van JustWatch, was de overwinning van Drive My Car op Hand of God in de categorie Beste internationale speelfilm. Volgens JustWatch was de Italiaanse film Hand of God populairder onder fans dan de Japanse speelfilm Drive My Car.

Drive My Car was echter de duidelijke favoriet bij de Acadmey Awards. Terwijl Hand of God slechts voor één prijs werd genomineerd (Beste Internationale Speelfilm), werd Drive My Car genomineerd voor vier: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Aangepaste Scenario en Beste Internationale Speelfilm. Dus hoewel Hand of God volgens JustWatch misschien meer fans heeft, was het voor iedereen die naar de Oscars keek vrij duidelijk dat Drive My Car zou winnen in de categorie Beste internationale speelfilm.

De gegevens van JustWatch zijn fascinerend en het dient als vrij duidelijk bewijs dat favoriete films van fans vaak niet veel winnen bij de Academy Awards.

Aanbevolen: