10 acteurs die grote prijzen wonnen voor het uitbeelden van iconen

Inhoudsopgave:

10 acteurs die grote prijzen wonnen voor het uitbeelden van iconen
10 acteurs die grote prijzen wonnen voor het uitbeelden van iconen
Anonim

Songstress Andra Day is een van de meest recente Hollywood-sterren die een grote prijs heeft gewonnen voor haar vertolking van Billie Holiday in de film The United States vs. Billie Holiday. Day won vervolgens een Golden Globe voor Beste Actrice en is ook genomineerd voor een prestigieuze Oscar.

Day en verschillende andere sterren die door de geschiedenis heen als historische figuren hebben gespeeld, hebben de hoofdprijs gewonnen op awardshows. Acteurs die koninginnen, presidenten, religieuze leiders en zelfs gangsters hebben geportretteerd, hebben prijzen gewonnen voor beste acteur en beste actrice. Deze onderstaande sterren hebben grote prijzen gewonnen voor het uitbeelden van iconische figuren uit de geschiedenis.

10 Ben Kingsley voor 'Gandhi'

Ben Kingsley in Gandhi
Ben Kingsley in Gandhi

Acteur Ben Kingsley portretteerde Mahatma Gandhi, de leider van de geweldloze onafhankelijkheidsbeweging van India tegen de Britse overheersing in de film Gandhi uit 1982. In de film portretteerde Kingsley de activist tijdens zijn werk in Zuid-Afrika tot aan zijn hongerstaking in 1932.

Kingsley won in 1983 een Oscar voor Beste Acteur, en Roger Ebert vertelde destijds: "Ben Kingsley maakt de rol zo volledig eigen dat er een oprecht gevoel is dat de geest van Gandhi op het scherm aanwezig is."

9 Joe Pesci voor 'Goodfellas'

de acteurs van Goodfellas
de acteurs van Goodfellas

Joe Pesci speelde Tommy DeVito in de klassieke gangsterfilm Goodfellas, die was gebaseerd op de echte gangster Tommy DeSimone, een lid van de Lucchese-misdaadfamilie uit New York City. Pesci's rol leverde hem in 1991 een Oscar op voor beste mannelijke bijrol en hij hield een beroemde dankwoord van vijf woorden bij het in ontvangst nemen van zijn prijs.

"Het is mijn voorrecht. Dank je," zei Pesci terwijl hij op het podium stond bij de Academy Awards.

8 Jamie Foxx voor 'Ray'

Jamie Foxx in Ray
Jamie Foxx in Ray

Ray Charles verloor zijn gezichtsvermogen toen hij een kind was, maar dat weerhield hem er niet van een productief jazzmuzikant te worden. Vaak aangeduid als 'The Genius', was Charles een pionier in het genre van de soul en het werd allemaal vastgelegd in de film Ray uit 2004.

Acteur Jamie Foxx kreeg de kans om te schitteren als de pianist in de film en zijn briljante optreden leverde hem in 2005 een Oscar op voor Beste Acteur.

7 Cate Blanchett voor 'The Aviator'

Cate Blanchett in The Aviator
Cate Blanchett in The Aviator

Actrice Cate Blanchett speelde Katharine Hepburn in de film The Aviator uit 2004, waar ze ook de hoofdrol speelde naast Leonardo DiCaprio, die de miljardair Howard Hughes en het vriendje van Hepburn speelde.

Zowel Blanchett als DiCaprio werden genomineerd voor Beste Acteur en Beste Vrouwelijke Bijrol tijdens de Oscars van 2005, maar Blanchett nam de prijs uiteindelijk mee naar huis. Interessant genoeg werd Blanchett de enige acteur die een Oscar won voor het vertolken van een andere Oscar-winnende actrice.

6 Reese Witherspoon voor 'Walk The Line'

Reese Witherspoon in Walk the Line
Reese Witherspoon in Walk the Line

De film Walk the Line is een biopic van het leven van muzikant Johnny Cash in de jaren zestig en zeventig. Johnny Cash wordt gespeeld door acteur Joaquin Phoenix en actrice Reese Witherspoon portretteert de liefde van zijn leven en tweede vrouw, June Carter.

Witherspoon nagelde haar vertolking van June en won vervolgens een Oscar voor Beste Actrice in een Hoofdrol 2006.

5 Helen Mirren voor 'The Queen'

Helen Mirren in The Queen
Helen Mirren in The Queen

Legendarische actrice Helen Mirren portretteerde koningin Elizabeth II in de film The Queen uit 2006, die haar reactie en reactie op de tragische dood van prinses Diana volgt. Mirren won de Academy Award voor Beste Actrice in 2007, waarbij The New York Times haar optreden omschreef als 'opmerkelijk in zijn kunst en gebrek aan sentimentalisme'.

4 Meryl Streep voor 'The Iron Lady'

Meryl Streep voor 'The Iron Lady&39
Meryl Streep voor 'The Iron Lady&39

Actrice Meryl Streep speelde op briljante wijze de Britse premier Margaret Thatcher in de film The Iron Lady uit 2011. Haar optreden won haar een Academy Award voor Beste Actrice in een Hoofdrol met The Guardian deelt: "Margaret wordt gespeeld met sluwheid en enthousiasme door Meryl Streep, en het is een vrome kritische conventie om uitvoeringen als deze te prijzen op grond van het feit dat ze verder gaan dan louter imitatie."

3 Daniel Day-Lewis voor 'Lincoln'

Daniel Day-Lewis voor 'Lincoln&39
Daniel Day-Lewis voor 'Lincoln&39

Daniel Day-Lewis portretteerde de 16e president van de Verenigde Staten Abraham Lincoln in de film Lincoln uit 2012, die de laatste maanden van de president liet zien voordat hij werd vermoord. De acteur won uiteindelijk een Oscar voor Beste Acteur, wat nu zijn derde Academy Award is. Hij is zelfs de enige mannelijke acteur die drie keer de Oscar voor Beste Acteur won.

2 Renee Zellweger voor 'Judy'

Renée Zellweger voor 'Judy&39
Renée Zellweger voor 'Judy&39

In 2020 won actrice Renee Zellwegger de Golden Globe voor Beste Actrice en de Academy Award voor Beste Actrice in een Hoofdrol voor haar vertolking van Judy Garland in de film Judy.

De film onderzoekt het einde van het leven van de getroebleerde ster terwijl ze naar Londen reist om voor de laatste keer een reeks concerten te geven. Tijdens de toespraak van Zellwegger bedankte ze Garland, Martin Scorsese, Harriet Tubman en 'onze eerstehulpverleners'.

1 Andra Day voor 'De Verenigde Staten vs. Billie Holiday'

Andra Day Voor 'De Verenigde Staten Vs. Billie Vakantie&39
Andra Day Voor 'De Verenigde Staten Vs. Billie Vakantie&39

Andra Day speelde de iconische jazzzangeres Billie Holiday in het drama The United States Vs. Billie Vakantie. Day's ongelooflijke optreden leverde haar een Golden Globe op voor Beste Actrice en ze is ook genomineerd voor een Academy Award voor Beste Actrice.

Sprekend over haar allereerste acteerrol, vertelde Day: "Ik ben God gewoon dankbaar omdat, ik bedoel letterlijk, Hij was het die me zei: 'Ik ga ervoor zorgen dat je een daad van groot geloof' en ik dacht: 'Oh shit, niet deze! Kunnen we er nog een doen?'"

Aanbevolen: