Stranger Things' haalde inspiratie uit een onwaarschijnlijke plek

Inhoudsopgave:

Stranger Things' haalde inspiratie uit een onwaarschijnlijke plek
Stranger Things' haalde inspiratie uit een onwaarschijnlijke plek
Anonim

Het wachten is bijna voorbij voor Stranger Things seizoen 4, dat fans eind mei na lang wachten van drie jaar eindelijk op Netflix kunnen zien. Seizoen vier heeft beloofd de capriolen op te voeren en een beter, enger verhaal te leveren dan zijn voorgangers - een grote belofte om te doen na de emotionele cliffhanger van seizoen 3 - en kan seizoen vier echt meer monsters enger opleveren dan de Demogorgon en de Mind Flayer?

Afbeelding
Afbeelding

Hopelijk zullen sommige vragen van seizoen 3 eindelijk worden beantwoord, zoals wat de krachten van Elf verwijderde, wat er gebeurde met de andere 'proefpersonen' van Hawkins, en zal Steve ooit liefde vinden?

Als de makers van de show inspiratie blijven putten uit de bronnen die voor het eerst hielpen bij het maken van Stranger Things, dan kan seizoen vier misschien wel het engste en donkerste seizoen ooit worden, zoals Stranger Things-ster Finn Wolfhard beloofde. Seizoen 4 zal tenslotte niet het laatste seizoen zijn, wat betekent dat de makers meer ideeën nodig hebben, en er is zeker geen betere inspiratie dan de meester van horror, Stephen King.

Welk boek van Stephen King inspireerde 'Stranger Things'?

Fans beginnen overeenkomsten te zien tussen Stranger Things en Firestarter, een recente remake van een ouder verhaal. Beiden hebben een jonge vrouwelijke hoofdrolspeler met speciale krachten die in staat zijn tot onvoorstelbare vernietiging.

Firestarter was oorspronkelijk een boek geschreven door Stephen King in 1980, en de eerste filmaanpassing, met in de hoofdrol een achtjarige Drew Barrymore, werd uitgebracht in 1984. In de aanpassing uit 2022 spelen Ryan Keira Armstrong en Zac Efron de hoofdrol de vader van het meisje, die fans de stuipen op het lijf heeft gejaagd, die denken dat hij te jong is, en Zac zelf zegt dat hij nog niet klaar is om vader te worden.

zac efron firestarter
zac efron firestarter

De recente aanpassing van Firestarter is echter opengesteld voor gemiddelde beoordelingen en wordt een "doorweekte Stephen King-remake" genoemd. Het is mogelijk dat de gemiddelde beoordelingen afkomstig zijn van fans die te gewend zijn aan deze "kid with special powers"-trope die nu in verschillende films is gezien, zoals Ender's Game, 'Spider-Man' en Looper om er maar een paar te noemen, en in In het geval van Firestarter realiseren sommige fans zich misschien niet dat Firestarter Stranger Things niet heeft gekopieerd, maar eigenlijk een van de werken van Stephen King was die de show inspireerde waar fans van houden.

'Stranger Things' kreeg andere inspiratie van Stephen King

Stephen King is zwaar verwikkeld in Stranger Things, zijn vele werken verweven in het verhaal dat zich afspeelt in Hawkins. Van een klein griezelig stadje met te veel aan de hand tot het hebben van hoofdrolspelers voor kinderen, er zijn veel kleine dingen overgenomen van de meester van het horrorgenre. Het is vooral duidelijk in seizoen één; er is zelfs een scène waarin een bewaker van het lijkenhuis een boek van Stephen King leest.

vreemdere dingen seizoen 1 mortuarium bewaker leest cujo door stephen king
vreemdere dingen seizoen 1 mortuarium bewaker leest cujo door stephen king

Stranger Things is geïnspireerd op verschillende ideeën van Stephen King, met name de romans Firestarter, Carrie (die ook gaat over een meisje met bovennatuurlijke krachten) en IT, een verhaal over zeven jonge vrienden die gedwongen worden om Pennywise de clown, die echt een angstaanjagend monster is dat bekend staat als IT, die elke 27 jaar terugkeert en kinderen vangt en doodt door in hun ergste angsten te veranderen.

Zal seizoen 4 van 'Stranger Things' worden geïnspireerd door boeken van Stephen King?

Het is niet alleen Stephen King die inspiratie geeft voor Stranger Things, ook al is hij zeker een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor hoe donker en fantastisch Stranger Things kan zijn.

Afbeelding
Afbeelding

De gebroeders Duffer hebben veel inspiratie gehaald uit het horrorgenre in het algemeen, zoals de beruchte horrorschurk Freddy Krueger die kinderen in hun dromen vermoordt in de iconische Nightmare On Elm Street-franchise. Krueger wordt gespeeld door acteur Robert Englund, en een van de meest opwindende dingen van het nieuwe seizoen van Stranger Things is dat Robert Englund zich bij Stranger Things voegt.

Englund speelt Victor Creel, op Twitter beschreven als "een gestoorde en intimiderende man die in een psychiatrisch ziekenhuis wordt opgesloten voor een gruwelijke moord in de jaren vijftig."

Het is niet verwonderlijk dat seizoen 4 is geïnspireerd op Nightmare On Elm Street. Stranger Things zal ook een eerbetoon blijven brengen aan nostalgie uit de jaren 80 en horror uit de jaren 80, wat betekent dat fans meer glimpen van King's werk in de show kunnen verwachten.

King was zeer prominent in de jaren '80 en schreef in dat decennium Christine, Cujo, Misery, Pet Semetary en The Tommyknockers, om er maar een paar te noemen - dus misschien kunnen fans verwachten veel meer van King's donkerdere te zien werken met sci-fi-elementen, zoals The Tommyknockers.

Aanbevolen: