Mariah Carey had maar één dag om zich voor te bereiden op haar meest geprezen acteerrol

Inhoudsopgave:

Mariah Carey had maar één dag om zich voor te bereiden op haar meest geprezen acteerrol
Mariah Carey had maar één dag om zich voor te bereiden op haar meest geprezen acteerrol
Anonim

Wereldwijde muzieksuperster Mariah Carey is geen onbekende voor de camera. De "Queen of Christmas", die het record heeft voor de meeste nummer één singles van een soloartiest op de Hot 100, is verschenen in meer dan 133 muziekvideo's en had talloze televisie-optredens. De lang regerende zangeres is haar hele carrière niet beperkt geweest tot muziek, speelde in verschillende films en televisieshows gedurende haar 33 jaar in de schijnwerpers, en met de release van haar memoires The Meaning of Mariah Carey, is ze nu een New Yorkse Times bestverkopende auteur. En in Meaning onthulde de zangeres enkele interessante feiten over haar meest geprezen acteerprestatie, in de speelfilm Precious.

Precious: Gebaseerd op de roman 'Push' van Sapphire met in de hoofdrol Gabourey Sidibe als Precious, een jonge vrouw in Harlem uit de jaren 80 die worstelt met armoede en misbruik door haar moeder, gespeeld door Mo'Nique. Carey speelde een kleine maar belangrijke rol als de voornaamloze mevrouw Weiss, een maatschappelijk werker die de waarheid leert over het misbruik dat Precious heeft doorstaan. De film was een kritisch en commercieel succes en ontving zes Academy Award-nominaties, waaronder die voor beste film. Carey werd geprezen voor haar rol, en verrassend genoeg kreeg ze de rol pas anderhalve dag voordat ze op de set moest verschijnen.

7 Mariah Carey's film 'Glitter' gebombardeerd

In 2001, 11 jaar in haar carrière, vervulde Mariah een droom om in haar eigen film te spelen. Terwijl haar acteerdebuut twee jaar eerder kwam met een cameo als operazangeres die het personage van Chris O'Donnel in The Bachelor afwijst, was Glitter een stervoertuig voor de Songbird Supreme. Carey speelde Billie Frank, een aspirant-zangeres in New York City in de jaren 80. De film, die Carey sindsdien heeft onthuld, werd gesaboteerd door haar ex-man en manager, Sony-directeur Tommy Mottola, werd vernietigd door critici en vanwege een combinatie van slechte pers, een gruwelijke timing die volgde op de terroristische aanslagen van 11 september, en Carey's recente gedwongen ziekenhuisopname door uitputting, de film belandde aan de kassa en haalde wereldwijd slechts $ 5,3 miljoen op tegen een budget van $ 22 miljoen.

6 Mariah Carey's acteercarrière verliep traag na 'Glitter'

Voor het ongelukkige debacle dat Glitter was, had Mariah Carey acteerlessen gevolgd bij een privé-acteerleraar aan de Upper East Side van NYC. Carey schrijft in Betekenis dat acteren een weg was die ze al een tijdje wilde verkennen, maar die bij elke beurt werd geblokkeerd door haar gewelddadige ex-man. Na de teleurstelling van Glitter, zou ze het komende decennium een handvol kleine rollen spelen, waaronder in Tennessee, geproduceerd door haar vriend Lee Daniels. Carey speelde Krystal, een andere aspirant-zangeres, die haar gewelddadige echtgenoot ontvlucht. Carey was het hoogtepunt van de film voor critici, en producer Daniels, die tijdens het filmen een broer-zus niveau van nabijheid met Carey ontwikkelde, zou zich dat een jaar later herinneren, toen hij een probleem kreeg tijdens de productie van Precious.

5 Mariah Carey vervangt Helen Mirren in 'Precious'

Lee Daniels had met Helen Mirren gewerkt aan zijn regiedebuut Shadowboxer in 2005, en castte de Britse legende als mevrouw Weiss, een maatschappelijk werker die de onrustige Precious helpt terwijl ze probeert de ondeugdachtige greep van haar moeder te verlaten en terugkeer naar het onderwijs. Maar toen Mirren enkele dagen voordat ze op de set moest verschijnen afhaakte, bleef Daniels klauteren om de rol te vervullen.

"Op een dag, uit het niets, met een opzegtermijn van één dag, vroeg Lee me om het personage van de maatschappelijk werker, mevrouw Weiss (een rol die oorspronkelijk bedoeld was voor de fenomenale Helen Mirren) te spelen", schrijft Carey in The Meaning of Maria Carey."Ik was dolgelukkig, maar ook een beetje in paniek. Ik had iets meer dan een dag om me voor te bereiden. Ik leerde mijn regels en deed wat diepe, snelle en vuile improvisaties en het opbouwen van een achtergrondverhaal met [acteercoach] Karen. " Carey baseerde het karakter van mevrouw Weiss, die "nog steeds geen voornaam heeft" losjes op een therapeut die ze had gezien tijdens haar tumultueuze eerste huwelijk met Tommy Mottola.

4 De 'Deyassification' van Mariah Carey

Mariah Carey is notoir onderhoudsarm (ze "verdient [s] om op dit punt te zijn") De muzikale auteur, die zichzelf een "ongrijpbare zangeres" noemt, heeft zichzelf lang afgeschilderd als een diva die nooit gezien worden zonder haar trouwe visagiste-vriendin Kristofer Buckle aan haar zijde. Maar voor Precious moest Mariah alle ijdelheid verliezen. "Ik moest mijn houding, mijn binnenkant, lagen van wie ik ben, veranderen om die vrouw te worden", vertelde Carey aan de LA Times. Carey was gekleed in saaie rayon truien, een dunne, sluike pruik en zelfs een dun laagje haar over haar bovenlip.

Voor Daniels was het verkleden niet alleen om ervoor te zorgen dat het publiek niet "uit beeld zou worden gehaald door Mariah Carey te zien", maar was het ook een manier om zijn vriend te martelen. "Het was niet alleen de regisseur in mij", legde Daniels uit aan de LA Times, "maar de grote broer die zijn zus martelde. Dit was gewoon om haar te irriteren. Wanneer zou ze gaan schreeuwen en uit deze stoel rennen? Ik wilde aanboren wat mensen niet in haar zien. Ze stapt in die Mariah-wereld van make-up en pumps, ze wordt iets. Het is een machine die haar enorm veel geld heeft opgeleverd. Maar ik wilde de persoon die ik ken ze is laten zien als we alleen zijn. Een van de slimste, meest intuïtieve vrouwen die ik ooit heb ontmoet."

3 Hoe vond Mariah Carey het werken aan 'Precious'?

Voor Mariah Carey komt er één woord in je op als ze ziet hoe ze eruit ziet als mevrouw Weiss. "Hideosity! Ik ben blij dat mensen me vertellen dat ze me niet herkennen", zei ze in een interview met de LA Times."Maar als het op mijn scènes aankomt, krijg ik zoiets van: 'Oh, ik weet niet of ik kan kijken.'" Carey kijkt met niets dan dankbaarheid terug op de ervaring. "Het hele proces van filmen was afvallig en briljant", schrijft ze in Betekenis. "Ik vond het geweldig om aan de film te werken. Mijn management ontmoedigde me destijds om het te doen, omdat het op het laatste moment en met een laag budget was, maar ik wist dat het een zeldzaam en buitengewoon menselijk verhaal was."

2 Mariah Carey's rol in 'Precious' werd alom geprezen

Voor haar optreden als mevrouw Weiss ontving Carey bijna universele lof, waarbij velen het een triomfantelijke acteerpoging aankondigden na de alom bespotte Glitter. De New Yorker vroeg: "Wacht even: een streng, liedvrij, medelevend stuk acteerwerk van Mariah Carey?… Het is echt." Carey werd genomineerd voor meer dan een half dozijn industrieprijzen en won de Palm Springs International Film Festival Breakthrough Performance Award en de Capri Hollywood International Film Festival Award voor vrouwelijke bijrol van het jaar. En Carey was enthousiast. "Niet alleen gaf Precious me publieke erkenning voor mijn acteerwerk na Glitter, maar omdat Lee in mij geloofde, kon ik weer in mezelf geloven als actrice", onthulde ze in Meaning. "Lee zag gemakkelijk in mij waar zo weinigen naar durfden te zoeken."

1 Tragedie verhinderde Mariah Carey om te acteren

Mariah onthulde in haar memoires de tragedie van haar eerste zwangerschap, en hoe deze eindigde in een miskraam na tien weken, wat uiteindelijk de geplande projectie van haar carrière veranderde. "Na de verwoesting heb ik er mijn missie van gemaakt om mijn lichaam voor te bereiden om gezond nieuw leven vast te houden en in stand te houden", schreef ze. "Ik maakte me volledig los van de industriemachine en ging ondergronds om te genezen en op te bouwen. Het was de eerste keer in mijn hele carrière dat ik werk afsloeg om me op mijn welzijn te concentreren (ik gaf een aantal grote acteermogelijkheden door, en na Precious, dat is echt waar ik heen wilde)." Ze zou in 2011 bevallen van een tweeling Marokko en Monroe, met de toenmalige echtgenoot Nick Cannon, en speelde een kleine rol in Lee Daniels' The Butler in 2013.

Aanbevolen: